4 декември 1996 г.

04.12.1996

- Официалният курс на долара минава 400 лева - 423,21.

- Според изчисления на Федерацията на потребителите 60132 лв. са необходими на четиричленно семейство с две деца от 14 до 18 годишна възраст само за храна и жилище на месец.

- КНСБ организира национална стачка.

* "Промяна" я определя като солова акция.

* Независимо че не са съорганизатори "Промяна" и КТ "Подкрепа" разрешават на членовете си при желание да се включат в протеста.

* По данни на Националния стачен комитет на КНСБ 886 хил. работници и служители от 3120 синдикални организации са участвали в националната стачка на КНСБ до 15:30 ч. В протеста са участвали и над 30 секции на КТ "Подкрепа".

* Стачката е започнала на 03.12. в 22 часа в рудник "Ораново"-Симитли, където 12 миньори са останали под земята след завършването на смяната им.

* Най-масови са били протестите в Пловдив, Габрово, Силистра, Добрич, Плевен, Стара Загора, Казанлък и Разлог, а в браншовете - транспортните работници, машиностроенето, учителите, миньорите, лекарите.

* По инициатива на Красимир Премянов, Жан Виденов и Дончо Конакчиев се провежда среща между тях и ръководители на КНСБ. Премиерът се е съгласил с 5 от исканията на Конфедерацията.

Кръстьо Петков заявява, че ако "бях на мястото на МВФ, никога не бих се доверил на политик, който се ползва с 10% обществено доверие". Според него Виденов играе "ва банк" за въвеждането на борда и дори не желае да обсъжда въпроса за консенсуса.

* В обща декларация на ПГ на СДС, Народен съюз и ДПС се казва, че те подкрепят целите, поставени от националната стачка на КНСБ. Депутатите от ОДС припомнят, че от 3 месеца настояват правителството да изработи програма за неотложни антикризисни мерки за спасение на бедстващите работници и, безработни, пенсионери, студенти и държавни служители.

* Коментарът на "Демокрация" за националната стачка на КНСБ е: "Кръстьо не е Драшкович". "Истината е, че България е едно от малкото места по света, където просто нищо не се случва. Не се случи и вчера."

- Невен Копанданова отразява посещението във Вашингтон: След разговорите на българската делегация във Вашингтон с американските делови и политически кръгове, е станало ясно, че рискът от въвеждането на борд при това правителство и при този управителен съвет на централната банка е изключително голям, неприемливо голям, и на практика може да компрометира валутния борд. Валутният борд трябва да се разглежда само като част от една комплексна програма и "това желязно се разбира тук".

Големият успех от проведените консултации е, че българската делегация е вкарала своите аргументи в цялата система от заинтересовани институции и е получила ясен сигнал, че те се приемат и ще бъдат обсъдени.

Делегацията се среща с Дейвид Липтън, помощник-министър по въпросите на международното сътрудничество в министерството на финансите, за когото Иван Костов казва, че е "най-високото място, до което ние някога сме достигали като ангажираност". Дейвид Липтън е човекът, който може да актуализира и динамизира позицията на САЩ.

Провежда се среща с помощник-държавния секретар Антъни Уейн, със специалния помощник на президента Клинтън и старши директора на Съвета за национална сигурност Даниел Фрийд.

Българската група разбира, че на 21 и 22.11. се е състоял междуведомствен съвет от всички заинтересувани ведомства, които са обсъждали най-задълбочено проблемите на България и са съгласували обща позиция.

Според Иван Костов позицията за България е динамична, т.е. подлежи на развитие.

- Депутатът от Народен съюз Венцислав Димитров изхвърля през прозореца проекта за актуализация на републиканския бюджет за 1996, заедно с бележките на финансовия министър Костов по време на дебатите на заседание на Бюджетната комисия. Предлага се увеличение на бюджетния дефицит с 123,5 млрд. лв.

* Управителят на БНБ Любомир Филипов предупреждава, че подобна актуализация ще сложи началото на хиперинфлация у нас.

- На заседание на Комисията по бюджета и финансите Любомир Филипов заявява, че УС на БНБ не е съгласен да отпусне на държавния бюджет кредит от 115 млрд лв. за 10 години. Според него това ще има дестабилизиращ ефект в създалата се макроикономическа ситуация и може да доведе до хиперинфлация.

* Според министър Костов кредитът ще увеличи бюджетния дефицит, но това няма да доведе до увеличаване на паричната маса и от там до хиперинфлация, тъй като по-голямата част от парите ще се върнат отново в БНБ.

- На среща с партийния актив на община Илинден, Възраждане, Връбница и Банкя Жан Виденов заявява, че на конгреса трябва да спре колебанието между двете алтернативи, които стоят пред БСП. Първата - БСП да поеме най-отговорно мисията за осъществяване на реформите, оздравяването на страната и гарантирането на икономическия растеж в непосредствено бъдеще, който избор ще донесе по-скоро негативи, отколкото политически дивиденти за БСП. Втората алтернатива е да решим, че като правим реформа, ставаме антипатични на обществото и да възложим бремето върху някой друг. Той не крие предпочитанията си към първия вариант.

- Парламентарното мнозинство отхвърля внесения от ДПС /Ахмед Доган/ законопроект за амнистия и възстановяване собствеността на пострадалите при изселническата вълна преди 7 години български турци.

От ПГ на ДПС декларират, че Движението ще внесе отново този законопроект в един нов, доминиран от ОДС парламент.

- Покани към новоизбрания президент Петър Стоянов от името на държавните глави на Гърция и Полша да посети техните страни му предават гръцкият посланик у нас Панайотис Каракасис и полският Ромуалд Кунат. Посланиците на Аржентина, Португалия и Югославия също се срещат с Петър Стоянов и го поздравяват с избирането му.

- В началото на пленарния ден от името на ПГ на БСП депутатът Червенко Крумов прочита декларация, в която се казва, че националната конференция на ДПС е приела "противоречащи на Конституцията решения", и споменава съществуването на договорености между СДС и ДПС с цел "запазване на единната българска държава".

- ОКЗНИ разпространява декларация, в която се казва, че "само като акт на самозабравили се бивши терористи и днешни агенти на Анкара мажем да окачествим бълнуванията за "турско национално малцинство".

* На специална пресконференция ОКЗНИ поднася информация за таен анекс между СДС и ДПС от 12 точки, подписан от Иван Костов и Ахмед Доган.

Споразумението ангажира бъдещото правителство на ОДС да подпише т.нар. Конвенция на малцинствата, създаване на Съвет за малцинствата в България към президентството, административна и културна автономия на т.нар. наситено-смесени райони, начело с Кърджали, квотно турско участие на ДПС на всички нива в изпълнителната власт от вицепремиер до стопански ръководител, 6 часа телевизионно време на турски език, специални радиопрограми, свободно изучаване на майчиния език, изпращане на студенти в Турция.

Чрез депутатите си в ПГДЛ, ОКЗНИ съобщава, че ще пусне подписка до Конституционния съд, с която ще искат признаването на ДПС за партия на етническа основа. Разчитат на подкрепата на БББ, ВМРО-СМД и БДФ.

ОКЗНИ смята да сезира чрез депутатите си и Главна прокуратура за дейността на Движението, което ОКЗНИ нарича в декларация "антибългарска, антиконституционна и сепаратистка формация."

* Лидерите на СДС и ДПС отричат да е подписван такъв документ.

- Става известно, че Европейската комисия по човешките права е отхвърлила жалбата на Жорж Ганчев срещу решението на Конституционния съд, с което е отнет депутатския му мандат. Решението ще бъде обявено официално след изготвяне на подробни мотиви.

- ПГ на СДС, Народен съюз и ДПС изпращат декларация срещу "референдума" в Беларус. В нея те изразяват солидарност с беларуската демократична общност, която брани конституционните норми в своята страна и настояват президентските власти да възстановят дейността на свободно избрания Върховен съвет на Беларус и да отменят резултатите от "референдума".

- ПГ на СДС, Народен съюз и ДПС изпращат декларация, адресирана до опозиционните лидери Вук Драшкович и Зоран Джинджич в подкрепа на протестите в Сърбия.

"Смятаме за напълно справедливи протестите на широки кръгове от сръбската демократична общественост, която настоява единствено и само за спазване на нормите на сръбската Конституция и на общоприетите демократични ценности. ОДС очаква правителството в Белград да не прилага насилие срещу мирните демонстрации на сръбските привърженици на свободата и да признае резултатите от изборите за местната власт."

- СЪРБИЯ: САЩ осъждат закриването на независимото Радио Б-92 от сръбските власти и призовават към съгласувана международна кампания срещу антидемократичните действия на Белград.

* Дълбока загриженост изразява и Канада, чийто външен министър Лойд Аксуърти заявява, че лично ще следи внимателно обстановката и отношението на властите към протестиращите.

* Британският министър на външните работи Малкълм Рифкинд предупреждава, че ако Милошевич употреби сила или недемократични средства срещу опозицията, ще срещне много суров отговор от международната общественост.

* Към критичните оценки се присъединява и външния министър на Германия Клаус Кинкел.

* Затворени са още две частни радиостанции - радио "Смедерово" в едноименния град и радио "Сентение" в Черна гора.

* Независимият съюз на журналистите в Сърбия протестира пред югоминистъра на информацията срещу пълния информационен мрак в Сърбия.

* Председателят на българския форум "Свободно слово" Ясен Бояджиев дава пресконференция. На нея съобщава, че от името на главния си редактор забраненото от сръбските власти частно радио Б-92 е изпратило факс до българското журналистическо сдружение с молба да бъде подкрепена свободата на словото в Сърбия. Форумът ще поиска от МВнР да вземе позиция срещу нарушаването на човешките права на западната ни съседка.