5 ноември 1996


София, 5 ноември 1996 година
Брой 127 (1682)


София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ НА КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА ПРОФ. ИВАН МАРАЗОВ, ИЗДИГНАТ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ", ПО ПОВОД ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ


Скъпи сънародници,
приятели,

Всички ние живеем в трудно време и аз разбирам вашата основателна тревога и безпокойство. Тревога за настоящето, страх от бъдещето. И макар изборите да са за президент, а не за министър-председател, вашето послание е ясно: над един милион симпатизанти на Българската социалистическа партия не излязоха да гласуват. Бойкотът е знак на протест срещу несбъднатите ви очаквания за бързо решаване на наболелите въпроси, срещу твърде високата социална цена на реформата, срещу нежеланието на правителството да ви каже цялата истина за икономическата ситуация в страната. Единственото правителство, което има куража да започне, макар и със закъснение, икономическите реформи в страната, нямаше смелостта да ви каже, че нито една политическа сила, в това число и БСП, не може сама да се справи с кризата. Липсата на пълна прозрачност в действията на правителството доведе до от   лив в обществената подкрепа за неговата политика.

Повярвайте ми, друг път за излизане от кризата освен националното съгласие няма. Онези, които твърдят, че като дойдат на власт, ще решат с магическа пръчка вашите проблеми, откровено и цинично спекулират с естественото ви желание за по-добър живот, за повече сигурност и увереност в утрешния ден. На всички нас са ни нужни спокойствие и съзидателен труд, национален консенсус по приоритетите, единомислие по националните интереси на България. Тези, на които бе платено да унищожат селското стопанство, военната индустрия, националната сигурност, тези, които в единен хор клеветяха и оплюваха собствената си родина пред света, тези, които и днес не скриват съжалението си, че ликвидационните съвети не са си свършили докрай работата, нямат моралното право да проливат сълзи за вашето тежко положение. Те и сега получават пари, за да служат на чужди интереси.

Ако бъда избран за президент, защитата на националните интереси на България ще бъде главният мотив на моите действия.

Ако бъда избран за президент, с вашия вот, вот на разума, ще направя всичко възможно в България да се установи мир и да се прекрати яростната политическа конфронтация.

Ако бъда избран в името на бъдещето на нашите деца, ви уверявам, че те ще оценят по достойнство вашето доверие към мен.

Ако бъда избран за президент, ще използвам всички законни средства за въздействие върху правителството независимо от коя политическа сила ще бъде то, за стимулиране на неговата дейност по създаване на по-добри условия на живот и труд.

Ако бъда избран, което зависи единствено от вас, ви обещавам да направя това, което зависи само от мен - никога да не се срамувате от своя президент.

София, 30 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ХРИСТО БИСЕРОВ ПО ВЪПРОСА ЗА ПАРАЛЕЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ОТ ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Съгласно решение на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили /НКС на СДС/ общинските и регионалните структури организират и провеждат паралелно преброяване на резултатите от втория тур на президентските избори. За целта общинските ръководства задължително осигуряват поне по един "застъпник" или "представител на политическата коалиция" във всяка секция. Същите следят хода на изборния процес и получават от СИК извлечение от протокола, което по възможно най-бързия начин, още в нощта на изборния ден, предават в общинското ръководство. Общинското ръководство обобщава резултатите и веднага ги съобщава в София по телефон и факс в отдел "Национална координация" и в регионалното ръководство на СДС. На другия ден сутринта всички извлечения се доставят в регионалния център, който организира предаването им в София в отдел "Национална координация". Отговорност за осъществяване на паралелното преброяване носят пряко регионалните и общинските председатели на СДС и областните, районните и общинските координатори на СДС.

София, 30 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК ПО ПОВОД НА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Политическият съвет на Българския бизнесблок /ПС на БББ/ се обръща с уважение и благодарност към всички симпатизанти и членове на партията, дали решителната си подкрепа на кандидата на БББ Жорж Ганчев.

Вашият зрял политически избор доведе до очаквания пробив на пагубния за България двуполюсен модел. Вие формирахте новия политически център в България и доказахте, че политическите реалности в страната са променени.

България вече има три основни политически сили, а Българският бизнесблок е втората по влияние партия в страната. Със своята платформа БББ предлага реална алтернатива за излизане от кризата.

Симпатизантите на БББ подкрепиха Жорж Ганчев, защото той единствен застана като надпартиен арбитър в политическия спор и се доказа конструктивен опонент на изпълнителната власт.

Именно тези качества ще търсят в останалите двама кандидати членовете и симпатизантите на БББ, а това е тежък изпит за Маразов и Стоянов!

Призоваваме нашите членове и симпатизанти, доказали се като активни и национално отговорни български граждани, да гласуват по съвест в избора за държавен глава на Република България.

София, 31 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ЗАЩИТА НА ПЕНСИОНЕРИ, БЕЗРАБОТНИ И СОЦИАЛНО СЛАБИ ГРАЖДАНИ ПО ПОВОД НА ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПРОЯВИ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА ХРИСТО БОЙЧЕВ И ИВАН КУЛЕКОВ, ИЗДИГНАТИ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА


Кандидатите на Движение за защита на пенсионери, безработни и социално слаби гражданя Христо Д. Бойчев и Иван Г. Кулеков изхарчиха много материални средства и енергия през времето на предизборните си прояви, за да останат в рамките на изискванията и морала на движението.

С всяка поредна проява Бойчев и Кулеков доказваха, че настоящата обективна действителност не се приема от пенсионерите, безработните и социално слабите граждани. Изявите на Бойчев и Кулеков бяха умерено поднесен, човешки протест против тази действителност.

Трябва да отбележим, че една част от населението не можа да вникне в същността на посланията им.

Ръководството на движението одобрява изявите им и се надява на тяхното съгласие за бъдещо сътрудничество. Двамата изтъкнати писатели Бойчев и Кулеков стават членове на движението и работят за социалното благополучие на нашия народ.

Ръководството на движението смята, че изразходваният от тях труд и средства ще бъдат хвърлени на бунището, ако спечелените гласове бъдат предадени на една или друга политическа сила, които несъмнено имат вина за днешната икономическа и политическа действителност.

Движението има своя програма и независимо становище по дадени актуални и стратегически въпроси.

Бъдещето е на движението като социална организация, защото БСП и СДС изчерпаха своите възможности, дадени им от историята.

Бъдещето е на социалната държава, в която всеки гражданин ще има възможност за нормално човешко съществуване.

София, 30 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Митев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ СЛАВОМИР ЦАНКОВ И НА КАНДИДАТА ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ДОБРИ ДОБРЕВ, ИЗДИГНАТИ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-3", ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА ИВАН ТАТАРЧЕВ, ДО КООРДИНАТОРА НА НАБЛЮДАТЕЛИТЕ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОПА ЗА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ МАЙКЪЛ МИДЪЛКРОфТ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ С ИСКАНЕ ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ ИЗРАЗХОДВАНИТЕ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА, ИЗДИГНАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНЕ,

Моля да бъде извършено разследване по Ваше нареждане за средствата на трите парламентарни двойки на Българската социалистическа партия, Обединените демократични сили, Българския бизнесблок /БСП, ОДС, БББ/, които многократно нарушават член 12 от Закона за избори на президент. Член 12, алинея първа. Общата сума за финансиране на предизборната кампания на една кандидатска листа не може да надвишава два милиона лева.

Алинея втора допълва: Едно дарение не може да надвишава 50 000 лева и не може да се допуска финансиране от чужди държави, чуждестранни физически и юридически лица, както и от държавни или смесени предприятия.

Нашите сведения сочат, че трите кандидатпрезидентски двойки са изразходвали суми от десетки до стотици милиони лева в предизборната си кампания, а именно:

1/ Двойката Жорж Ганчев, Арлин Антонов е изразходвала десетки милиона лева само за плакати, има сведения, че тя изкуствено е финансирана от средите на управляващата партия с над 150 милиона лева, наша оценка е, че този фактор е един от основните, свързан и със стрелбата срещу депутата Луканов.

2/ Двойката на ОДС Стоянов, Кавалджиев е изразходвала огромни суми с финансова подкрепа от чужбина, като в продължение на 1 месец само за пресцентъра в НДК тя е заплащала по три хиляди долара на ден. Предизборните пътувания в чужбина и плакати за стотици хиляди и милиони левове също се включват.

3/ Маразов, Бокова също са изразходвали десетки милиони левове само за плакати.

Ние искаме като кандидатпрезидентска двойка и като политическа партия да бъде направена проверка на тези разходи по следните основни причини:

1. Неравенството - довело до манипулиране на съзнанието на народа и нарушаване на нашите права.

2. Наличие на финансиране от чужди среди ще доведе до зависимост на бъдещия президент, включително и на Република България, от интересите на неизвестни на нас външни кръгове.

3. Парите, изразходвани от тези кандидатпрезидентски двойки, са взети до голяма степен под различна форма от хазната на българската държава и са ограбени от българския народ.

Ние смятаме, че трите кандидатпрезидентски двойки са съдействали мълчаливо за извършване на престъпления, както и са нарушили основно член 12, алинея I и II от Закона за избор на президент.

Ние като кандидатпрезидентска двойка на "Ера-3" Славомир Цанков, Добри Добрев не сме получили нито лев от държавния бюджет за настоящата президентска кампания.

Молим за намесата на главния прокурор на Република България г-н Татарчев, както и за уведомяване на международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

София, 30 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ "ГАФОВЕТЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ" НА ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЛАДИМИР СПАСОВ - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ


Крайно време е да се назоват всички гафове на Българската социалистическа партия /БСП/ с истинските им имена. Изборите за президент и вицепрезидент бяха антидемократични, антизаконни и антиконситуционни. Те бяха проведени по всички правила на буржоазното общество. Престъпленията и закононарушенията се свеждат до следното:

1. Президентската кампания на Съюза на демократичните сили /СДС/ започна още през м. януари 1996 г. Бяха организирани и проведени вътрешнопартийни избори по всички правила на редовни избори. Бяха прахосани излишни средства за плакати и портрети на Петър Стоянов и Желю Желев. Тези вътрешнопартийни избори можеха да се решат на партиен форум. Излишно беше прахосването на милиони, а може би и милиарди лева. Редно е ръководството на СДС да даде обяснение откъде са взели тези пари. В конституцията и в закона за избиране на президент и вицепрезидент не се предвижда провеждането на подобни избори.

2. Подготовката и провеждането на редовната предизборна агитация и пропаганда започна в грубо нарушение на закона за избиране на президент и вицепрезидент. Нарушен беше чл. 10, в който е казано, че предизборната кампания се открива в деня на обнародването на имената на кандидатите в "Държавен вестник" и приключва 24 часа преди изборния ден. Следователно предизборната кампания трябваше да се открие на 1 октомври 1996 г., а не преди приемането на избирателния закон. В случая закононарушители са СДС, БСП и Българския бизнес блок /БББ/.

3. СДС, БББ, БСП и Александър Томов прахосаха огромни средства за нагледни материали - портрети, табла, снимки, листовки. Всички те нарушиха чл. 12 от закона за избиране на президент и вицепрезидент, който те приеха, ограничаващ разходите за предизборната кампания на една кандидатпрезидентска двойка до 2 млн. лв. В нарушение на конституцията те разделиха партиите на парламентарни и извънпарламентарни. Всъщност в президентските избори няма парламентарни и извънпарламентарни партии. Президентско представена партия е тази партия, от която е избраният президент. Те вече две години не допускат БКП до изяви по Българската национална телевизия и Българското национално радио /БНТ и БНР/. Президентът вече пет години си затваря очите пред факта, че БКП е била, е и продължава да бъде реална политическа сила.

4. При отпечатването на бюлетините в Русе са отпечатали бюлетина № 6 с кандидат за президент на БКП Иван Маразов и за вицепрезидент Ирина Бокова, а те са кандидати не на БКП, а на БСП. Наложило се е да бъдат унищожени отпечатаните бюлетини и да се отпечатат нови, с което са нанесени милиони левове загуба на България. Виновните лица останаха необявени и ненаказани. Не случайно определението на народа е, че БСП не е нищо друго, освен буржоазен съюз на престъпници. Те държат БКП без нито една стая и клуб, а се разпореждат с имуществото на БКП като султаните с имотите на раите.

5. Конституционният съд взе антиконституционно решение, че изборите са редовни и ако са гласували по-малко от половината избиратели, а това е нарушение на чл. 93, пар. 3 от конституцията. Той е длъжен най-стриктно да спазва конституцията, която е основен закон на Република България. Конституционният съд няма право да отменя постановки в конституцията. Това право имат само 2/3 от народните представители. Следователно конституционен ли е Конституционният съд? Конституционният съд не е конституционен, защото той се оказва сляпо оръдие в ръцете на властимащите. Той не е законен и затова, защото не е избран пряко от народа, а е назначен от нелегитимни партии, чиито интереси той отстоява и защитава в груби нарушения на конституцита. Той не е Конституционният съд и защото в него бяха назначени за конституционни съдии хора, отказали да подпишат конституцията. Как сега те ще я защитават?

6. 37 Обикновено народно събрание /ОНС/ не включи в Централната избирателна комисия / ЦИК/ представители на извънпарламентарните партии. Това беше направено с умисъл от БСП, която включи в ЦИК 11 души свои представители. ЦИК си послужи с опити да не допусне БКП до участие в изборите, като за целта накара своята марионетка Александър Паунов, заместник-директор в Първа частна банка, да даде до ЦИК изложение, с което е излъгал, че той представлява БКП. Въз основа на изфабрикуваната лъжа, дезинформация и клевета на този долнопробен лъжец и клеветник ЦИК отказа регистрацията на БКП за участието й в президентските избори. Генералният секретар на БКП - Владимир Спасов, обжалва решенията на ЦИК пред Върховния съд /ВС/. На 30 септември 1996 г. петчленен състав на ВС, председателстван от Румен Янков, отмени решението на ЦИК и допусна БКП до участие в изборите. Последва писмено нареждане на ЦИК до Районната избирателна комисия /РИК/ да не включват в секционните комисии представители на извънпарламентарните партии, както и ЦИК не допусна в РИК да бъдат включени представители на извънпарламентарни партии. Защо? За да могат БСП, СДС и БББ да извършват фалшификации, каквито си пожелаят и фактите са налице. В секция №о. 32, кв."Слатина" - студентски общежития до 11 часа на 27 октомври 1996 г. бюлетина №о 6 на БКП не бе поставена. След направената проверка от Христо Дамянов - застъпник на БКП, и протеста му в 11,30 ч бе поставена бюлетината. Ние оспорваме законността и демократичността на изборите. От тел 8401, вътр. 3766 се правеха, че не чуват. Те ни дадоха погрешен телефонен номер на ГИЗДИ и на РИК. Явно беше, че ЦИК не искаше да се приеме констатацията за извършеното умишлено престъпление. Естествено е, че това е дело на БСП, която дойде на власт на 18 декември 1994 г. с насила заграбената червена бюлетина на БКП, с която излъгаха избирателите да гласуват с бюлетината на БКП за социализъм, а те реставрират див, варварски и пещерен капитализъм. За всичките неблагополучия в управлението си те хвърлят вината върху 8-месечното правителство на СДС. Те хвърлят вината и за разгрома на селското стопанство върху СДС. А каква е истината? Безспорно е, че правителството на Филип Димитров има вина и не друг, а генералният секретар на БКП Владимир Спасов още 1992 г. даде Филип Димитров на Главна прокуратура, но тя мълчи. По вина на Филип Димитров беше напълно разгромено селското стопанство. Бяха ликвидирани елитни овчи и говежди стада. Бяха изклани масово бременни крави. Телетата бяха изхвърлени от утробите на кравите майки, които напълниха бурканите на престъпната мафия, а телетата се разнасяха от кучетата по села, махали, паланки и градове. Кои обаче бяха ликвидаторите? Те бяха номенклатурните бесепарски кадри от ТКЗС - председатели, главни счетоводители, агрономи, зоотехници, партийни секретари, бивши бесепарски кметове и пр. Ето, с тези кадри СДС унищожи ТКЗС и селското стопанство. Тези бесепарски кадри развалиха и унищожиха и сградния фонд на ТКЗС, кравеферми, овцеферми, свинеферми и птицеферми и комбинати. Защо стана това? Затова, защото във Великото народно събрание /ВНС/, в което БСП имаше пълно мнозинство, изработиха и приеха закона за земята. СДС разби селското стопанство с този закон на БСП. ВНС прие и член 93 на конституцията, предложен от БСП, с който лиши българите от поробените български земи от правата им на българи в Родината им. Ето, това са непростимите гафове на БСП. Но кои са истинските рушители на селското стопанство и на България? Това са сиамските близнаци от БСП - СДС, БББ и Движението за права и свободи /ДПС/. На всички тях пъпната им връв е една. Ако родителите са в БСП, то децата им са в СДС, БББ, ДПС. Всички те разиграват фарсове - футболни мачове пред очите на гладуващия, студуващ и мизерстващ наш народ, когото доведоха до мизерия, просия и гладна смърт. Всички те обявиха пълен геноцид на целия ни народ. БСП узакони протурска партия, каквато е ДПС, в грубо нарушение на конституцията ни. Що за глупости и за антибългарска политика? С този гаф те искаха да измият престъпленията, които извършиха през антибългарския "възродителен процес". Те искаха да се издокарат пред петвековния ни турски поробител. Възродителният процес беше най-антибългарският процес, с който Тодор Живков и господарите му са целели да възродят и да узаконят завинаги новото турско господство в България, на Балканите, в Европа и в света. И резултатите не закъсняха. Онова, което не бе постигнато от петвековната турска тирания, сега се реализира. Така например турските поробители насила ислямизираха помаците у нас, но не бяха успели да построят джамии в районите на насила потурчените българи. От 10 ноември 1989 г. до сега в районите на помашкото население поникнаха джамии като гъби след дъжд. В цинизма си Ахмед Доган стигна дотам да насажда заблуда, лъжа и измама в помашкото население, че те били планински турци и прави всичко необходимо да им внуши, че майчиният им език не е българският, а бил турският език. Също така със създадената турска капиталистическо-буржоазна партия ДПС той цели да излъже и да измами българските турци, че това е единствената партия, в която те трябва да членуват. Българските турци са български граждани и техните политически убеждения са различни. Има немалко български турци, чиито убеждения са марксистко-ленински и комунистически, следователно те трябва с чест и достойнство да членуват в БКП. ДПС като буржоазна партия е против интересите на работническата класа, трудовите селяни и народната интелигенция. Единствен техен защитник е БКП. В БКП могат и трябва да членуват и българи, и турци, и цигани, и арменци, и евреи, и гагаузи, и каракачани, и помаци, т.е. всички, които са родени в Република България.

7. При провеждането на изборите за местни органи на властта в Пазарджишко и Дупница за балотажа БСП влезе в коалиция със СДС против БКП. Естествено е, че балотажът беше спечелен от СДС. В гр. Пазарджик ръководството на ОС на БСП заведе дело срещу решението на РИК да бъдат включени членове на секционни избирателни комисии и представители на БКП.

На проведените през 1994 г. парламентарни избори в ЦИК са отнети от БКП 415 000 гласа, което потвърди член на тази комисия на 21 септември 1996 г. Ето защо ни беше заграбена насила червената бюлетина. Ето затова мнозинството на БСП в 37 ОНС, дошло по незаконен път, премахна цветните бюлетини. За тези престъпления дадохме ръководството на БСП на международния съд в Страсбург, но вече две години няма резултат.

8. Парламентарните групи на БСП, СДС и ДПС през 1992 г. приеха закон за конфискуване на имуществото на така наречените тоталитарни организации (БКП, Български земеделски народен съюз /БЗНС/, Отечествения фронт /ОФ/, Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/, /БПС/, по силата на който тези организации останаха без сграден фонд. На 4 април 1990 г. ръководството на БСП внася във фирмено отделение на Софийски градски съд /ФО на СГС/ молба вече като новосъздадена партия, за промени на Българската работническа партия /комунисти/ /БРП-к/ в БКП и на БКП в БСП. Те не са имали това право, тъй като след проведения на 3 април 1990 г. пленум те не са били вече БКП, а новосъздадената БСП не е могла да иска смяна на БРП /к/ с БКП. БСП не може да се явява като никакъв наследник на БКП, защото на 2 август 1891 г. Димитър Благоев е създал БРСП като марксистка партия, която на XXII конгрес 1919 г. не друг, а той е преименувал в БКП. Освен това тази партия е създадена за борба против капитализма и против монархията, за диктатура на работническата класа. Тази партия става съучредителка на III Коминтерн и му дава двама генерални секретари: Васил Коларов и Георги Димитров. Тази марксистка партия провежда три антифашистки въстания - Юнското и Септемврийското 1923 г. и Деветосептемврийското 1944 г. Тази партия строи социализма и обнови Родината ни, а БСП реставрира дивия и варварски пещерен капитализъм. Тя излъчи най-антинародното и антибългарско правителство, каквото не е имало от Освобождението на България от турско робство до сега. Това правителство обяви геноцид на целия ни народ, натика България в пропастта и доведе народа ни до глад, мизерия и просия. Пенсионерите, социално слабите и безработните със семействата им са доведени до гладна смърт. БСП организира убийства от засада на политическите си опоненти и досега почти нито един от тях не е разкрит. Не са разкрити защото не искат да ги разкрият. Те все още не искат да насрочат делото за палежа на партийния дом, защото подпалвачите са те. Подобна престъпност у нас не е имало от Освобождението ни от турско робство до сега.

София, 28 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "MAPKCИCTКА ПЛАТФОРМА" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Другарки и другари,
Скъпи братя и сестри,

Остават броени часове до развръзката на националната драма, в която всички сме участници. Резултатите от първия тур показаха, че да не гласуваш означава да подкрепяш личности, политика, и идеи, които са гибелни за България. Днес всички трябва да осъзнаем, че пасивността е съучастничество във втория тур на разграбването на България, на още по-жестока, хищническа реституция на политически репресии, гонения и уволнения. Тържествуващите опозиционни лидери вече говорят за предсрочни парламентарни избори. Утре ще пристъпят към забраната на партията.

Фашизоидите набират сила. Монархистите стягат редиците. Реститутките точат зъби за доизяждане на всичко, сътворено от нас.

Времето за колебание отмина!

Всички ние - гладни, голи, измръзнали, обезверени, членове и симпатизанти на партията, трябва да се вдигнем на крак. Залогът е съдбовен - става дума за България, за партията, за всеки един от нас. Длъжни сме да надмогнем себе си въпреки съмненията и колебанията.

Да, положението в БСП е тревожно. Резултатите от двегодишното управление са незадоволителни. Идейно-теоретична и морална криза, неубедителна социална политика, неудачни кадрови решения... Всичко това е вярно и ще го разискваме отговорно след изборите с всички произтичащи последици за висшето партийно и държавно ръководство. Днес обаче сме длъжни да проправим пътя към промяната, като подкрепим нашите кандидати - Иван Маразов и Ирина Бокова. Иначе ще пропилеем усилията на поколенията, които вградиха живота си в строежа на съвременна България.

Уважаеми другарки и другари,
Братя и сестри!
Българската социалистическа партия е партия с вековна история. Тя има своите велики победи и трагични поражения, теоретични заблуди и идеен възход. Днес отново трябва да покажем своята историческа отговорност към целия народ, към паметта на онези, които отдадоха живота си за бъдещето и на нашите деца.

Време за отстъпление няма. Пътят е един. Посочи ни го Дядото преди сто и пет години: "Всички партии пишат и говорят в името на народа, но само Социалистическата партия работи за народа. Мястото на всички угнетени, гонени, преследвани и мъчени е под знамето на международния социализзм, а не под всевъзможнити знамена на политическите шарлатани и народни грабители."

Място за униние няма.

Всички заедно срещу кризата.

Всички заедно за Победата!

София, 29 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Минчо Минчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ КЪМ ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ГЛАСУВАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Скъпи приятели, на 3 ноември 1996 г., ние трябва да направим своя избор. Всеки има право на мнение, но ако гласува за Петър Стоянов, това означава глас за:
- тези, които политизираха до крайност и блокираха съдебната система така че правото от право на закона се превърна в право на богатия и право на бухалката;
- тези, които съсипаха селското стопанство сега леят крокодилски сълзи за цената на хляба, месото и други продукти;
- тези, които разсипаха целенасочено нашата военна промишленост и дадоха нашите пазари на други "по-демократични" продавачи;
- тези, които в съюз с Движението за права и свободи /ДПС/ създадоха условия за унищожаването на българската нация и разбиването й на турска, македонска, шопска, помашка и каква ли още не;
- тези, които търсят реванш за бащите си, осъдени от народния съд и които са за рентиерска и реститутска икономика, а не за работеща икономика на производители;
- тези, които в противопоставянето и конфронтацията виждат шанс за собствената си посредственост и некомпетентност;
- тези, които на дума са за чиста и свята република, а бленуват за царя.

Може би издигнатият от Съюза на демократичните сили /СДС/ кандидатт за президент няма да бъде толкова посредствен, като предишния, предложен също от СДС, но едва ли ще бъде много по-добър.

Този, който гласува за Маразов и Бокова, не може да очаква чудеса, но може да е сигурен, че гласува за:
- диалога между всички политически сили;
- прекратяване на борбата между властите;
- култура и авторитет в управлението;
- достойно представяне на България пред света;
- продължаване на реформите за излизане на България от кризата, в която ни вкараха всички правителства след 10 ноември 1989 година и за която последното има най-малка вина.

Млади приятели, помислете и гласувайте за своето бъдеще!

София, 31 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА


Първият тур на президентските избори бе белязан от знаменателно събитие: роди се истинската нова опозиция в България. Тя е новото мнозинство, което съставиха негласувалите 38%, или 2 504 797 избиратели от имащите право на глас, които са 6 821 825 души. Резултатите от изборите са както следва:

1. Новото мнозинство: 2 504 797 души - 38% от имащите право на глас.

2. Обединени демократични сили /ОДС/: 1 889 825 души - 28% от имащите право на глас /44% от действителните гласове/.

3. Българска социалистическа партия /БСП/: 1 158 204 души - 17% от имащите право на глас /27% от действителните гласове/.

От тези цифри следва, че новото мнозинство, което се роди на тези избори от призива за бойкот на Федерация "Царство България" /ФЦБ/, е с 10% над ОДС и 20% над БСП. Над 2 милиона и половина избиратели изразиха чрез негласуването си недоверието към възможността на парламентарно представените политически сили да извадят страната от кризата. Забележително е, че резултатите на БСП + ОДС представляват по-малко от половината избиратели /45%/ и въпреки малцинството им те са мнозинство в Народното събрание благодарение на удобни за тях закони. Тази аномалия оставя без представители в парламента повече от половината избиратели. Това е главната причина за дълбоката криза на институциите у нас и неспособността на управляващите да се справят с катастрофалното положение.

Като жизнена необходимост се явяват предсрочните парламентарни избори, които са актуална задача на ФЦБ. Вторият тур на президентските избори не ни засяга, затова започнахме подготовката за предсрочните парламентарни избори.

ФЦБ подкрепя само Н. В. цар Симеон II и смята за единствено правилни неговите схващания за политическата обстановка у нас.

Констатацията е, че който и да бъде избран на втория тур, България ще загуби нови 5 години. Никой не може да замести като държавен глава законния ни цар. Подписката "Цар Симеон II - държавен глава!" надхвърли 1 милион парафа и ясно посочва желанието на народа. Н. В. Симеон II, Цар на българите, да се завърне в Родината сега и веднага. Той ни е необходим в София, а не в Мадрид. Друг изход за България няма.

София, 31 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА МЕДИЦИНСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" ЗА ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ. Документът е адресиран до Комисията по здравеопазване към Народното събрание и до средства за масово осведомяване.


Медицинска федерация "Подкрепа" настоява кабинетът на Жан Виденов и неговият министър на здравеопазването да поемат отговорност за изтеглянето на внесения в Народното събрание /НС/ с решение 471 от 15 ноември 1993 г. Законопроект за здравно осигуряване. Внесеният през 1993 г. от кабинета на проф. Беров законопроект беше изготвен от работна група, в която освен представители на трите министерства - на здравеопазването, на финансите и на труда и социалните грижи, участваха и представители на Конфедерацията на труда /КТ/ "Подкрепа" и Конфедерацията на независимите синдикати /КНСБ/ на Медицинска федерация /МФ/ "Подкрепа" и федерацията на синдикатите в здравеопазването /ФСЗ/ към КНСБ, на Лекарския съюз и на Стоматологичния съюз. Този проект беше обсъждан от основните принципи до всеки раздел, член и алинея. Беше финансиран от програмата ФАР, като се ползваха експертни анализи на изследователския институт "Медис". В основата на изработения проект бяха включени три предварителни проекта: на Министерството на здравеопазването /MЗ/, на БСП и на Лекарския съюз. МФ "Подкрепа" предложи в дискусиите Канадския законопроект за здравно осигуряване. Проектът БСП принципно не се отличаваше от другите два и съществено се отличава от Проекта на правителството на Жан Виденов. От представителите на трите начални проекта и от другите участници в работната група с консенсус бяха приети основните принципи на задължителното социално здравно осигуряване: автономност на здравноосигурителния фонд /здравноосигурителната каса/ и самоуправление на принципа на трипартитността. финансовите средства на фонда бяха защитени от възможността да бъдат прехвърляни към други социалноосигурителни разходи. Самоуправлението на фонда се гарантираше от избор на органи за управление от Общото събрание - Чл. 25. Общото събрание включваше равен брой представители на осигурените /представители на синдикатите/, на осигурителите /организации на работодателите/ и на държавата. Общото събрание трябваше да избира от своя състав членове на Управителния и на Контролния съвет, както и председателя и заместник-председателя на УС и 12 представители за Националния съвет по здравно осигуряване, да приема устава и бюджета на касата. Освен интересите на осигурените бяха защитени и интересите на медицинските изпълнители в лицето на Националния съвет за здравно осигуряване /НСЗО/, който включваше освен 12 представители на здравно-осигурителния фонд /каса/ и 12 представители на професионалносъсловните организации. Този НСЗО приема и сключва Национално споразумение за здравно осигуряване. Националното споразумение съдържа: обема и цената на медицинските услуги, методиката за заплащане на изпълнителите, реда и условията за контрол на здравното осигуряване.

Внесеният от кабинета на Жан Виденов Законопроект за здравно осигуряване взаимства много от текстовете на предишния законопроект, но нарушава основни принципи: на автономност, на самоуправление и равнопоставеност на интересите на осигурените и изпълнителите. Според Чл. 2? Средствата за финансиране на задължителното здравно осигуряване се обособяват във фонд "Здравно осигуряване" към Националния осигурителен институт /НОИ/. В НОИ могат да се прехвърлят едни осигурителни разходи към други, което не само отнема автономността на фонда, но го застрашава от изчерпване на ресурсите, например за пенсионни нужди, като по този законов път националният приоритет здравеопазване ще продължи да бъде дирижиран от една централизирана институция. Вместо самоуправление на фонда ще съществува монопол на политическата власт. Не съществува Общо събрание на пълномощниците на осигурените и на осигурителите. Вместо Общо събрание и изборност на УС според Чл. 21 фонд "Здравно осигуряване" ще се ръководи от управител и подуправител. Управителят и подуправителят ще се назначават от управителя на НОИ - Чл. 22. Ръководителите на структурните звена на Здравноосигурителния фонд се назначават от ръководителя на териториалното поделение на НОИ - Чл. 23. Процедурата изборност на управителните структури се заменя с назначаемост. На върха на пирамидата е управителят на НОИ, който също не се избира от Общо събрание на пълномощниците, а се назначава от Националния съвет /НС/. Вместо социалното осигуряване да бъде отделено от политическата власт и да се обособят здравни, пенсионни и фондове за безработица, които само в преходния период да се управляват трипартитно, а да бъдат подготвени за бипартитно управление, подготвеното законодателство на БСП ще формира в лицето на НОИ подразделение на Министерството на финансите, но с друго име. Ще бъде нарушен основният принцип на самоуправление на социалните фондове. В новия законопроект не съществува Национален съвет за здравно осигуряване с равнопоставеност на медицинските изпълнители и осигурените.

Необходимо е министър Виткова да даде публично изявление дали приема Люблянската харта за реформиране на здравеопазването, подписано от европейските министри на здравеопазването на 18 юни 1996 г. Според посочената харта правителствата са длъжни да съобразяват пътя на реформиране на здравеопазването с гласа и избора на гражданите и взаимоотношенията на пациенти и медицински изпълнители. Всички социални партньори трябва да постигнат консенсус по пътя на реформи в здравеопазването, като бъдат спазени принципите на човешко достойнство, равнопоставеност, солидарност и професионална етика.

София, 29 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МФ "ПОДКРЕПА":

Д-р Т. Вълчева, д.м.н.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ГАРАНЦИЯ, МИР, ХЛЯБ" ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ДО ВСИЧКИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран и до средствата за масово осведомяване.


Уважаеми г-н министър-председател,

Национална синдикална федерация "Гаранция, мир, хляб" /НСФ "Г М X" се е обръщала нееднократно към Вас с настояването да се допълни Решение на Министерския съвет /РМС/ 394 от 1 октомври 1993 г., с което се отнемат помещенията, в които е настанена централата на нашата синдикална организация, като й се посочат алтернативни такива. Изпълнението на PMC N 394, спрямо една законно регистрирана, представителна, във връзка с PMC N 82 от 16 февруари 1995 г., като структура на Общността на свободните синдикални организации /ОССОБ/ и съгласно чл. 3, от Кодекса на труда /КТ/, синдикална организация, която има вече 7-годишна история, ще бъде в нарушение на чл. 4 от Конвенция N 87 на Международна организация на труда /МОТ/ и на международно утвърдените права и свободи. С този административен акт, фактически ще бъде спряна дейността на НСФ "Г М X". Това ще ни принуди да реагираме остро пред МОТ и други международни институции и синдикални организации. Изхвърлянето на един синдикат, макар и с извинението в освободените помещения да бъдат настанени експерти по програмата на ФАР, за развитие на тристранното сътрудничество, едва ли ще ускори усвояването на обещаните от Европейския съюз /ЕС/ 25 млн. ЕКЮ. Напротив, този безпрецедентен случай, срещу който би следвало да реагират всички синдикални организации в страната, включително КНСБ и КТ "Подкрепа", ще доведе до окончателното проваляне на тази програма.

Ето защо, като се стремим да запазим уважението си към държавните институции, се обръщаме към Вас с настояването да се отмени РМС 394 от 1 октомври 1993 г., да се спре заповедта на областния управител РД 15-266 4 септември, 1996 г. и да се реши взаимноприемливо въпросът с централното ръководство на НСф "Г М X".

Ние очакваме и официалното становище на господата К. Петков, и К. Тренчев по този принципен въпрос, който засяга всички синдикати в страната и синдикалното движение изцяло.

София, 28 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

инж. Илич Цветков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО /ЧАСТ ТРЕТА/ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ИВАН ТАТАРЧЕВ ОТ ДЕПУТАТА ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЕДВИН СУГАРЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ", ПО ВЪПРОСА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ВЛАСТ И КОРУПЦИЯ НА ОТГОВОРНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. Документът е огласен на пресконференция на 22 октомври 1996 г. и е предоставен на средства за масово осведомяване.


В заключение могат да се направят следните изводи: в пълен разрез със законите на страната една икономическа групировка е създала и регистрирала банка, посочвайки фалшиви акционери и изплъзвайки добити по престъпен начин или - направо казано - откраднати пари. Членове на тази престъпна групировка в качеството си на съдружници в нейните фирми и като акционери в нейната банка са висши държавни служители, някои от тях, като Любомир Коларов, с ранг на министри в управляващия кабинет, а други, като Красимир Райдовски, принадлежащи към най-близкото обкръжение на министър-председателя. Като акционери в тази банка участват и депутати от управляващото мнозинство, тя е широко прокламирана като банка, защитаваща интересите на създаваните от управляващата партия земеделски кооперации. В момента нейният изпълнителен директор Цецка Петрова и нейният председател на Управителния съвет Веска Меджидиева са извън страната и се издирват от Инттерпол за мащабни финансови злоупотреби. В същото време нейният председател на Надзорния съвет продължава да се разпорежда с българските телекомуникации, а човекът, опитал се да ощети една държавна банка в нейна полза, продължава да бъде председател на Комитета по пощи и далекосъобщения. Съдружникът в три фирми на тази групировка пък продължава да бъде говорител на българското правителство.
Министър-председателят на същото това правителство пък твърди пред Народното събрание, че такова нещо като "Орион" не съществува. Цитирам: "Икономически и юридически обединени фирми, някакъв холдинг или консорциум под името "Орион", прекрасно знаете, не съществува. Отделни фирми, приятелски и роднински връзки между техните собственици - да. Те самите са го потвърждавали и нееднократно. Какво от това? Отговорът е - нищо. Поне що се отнася до БСП, до правителството на демократичната левица, съществуването или несъществуването на тези юридически, икономиически или приятелски отношения е без всякакво значение. То не ни касае."

Приятелският кръг, който не касае министър-председателя, неговото правителство и БСП, беше обект на стотици статии в печата, за него говореха десетки политици от БСП в свои изказвания, а покойният Андрей Луканов го наричаше "мародерски". И събираше доказателства за неговата обвързаност с правителството на Жан Виденов. Част от тези доказателства са приложени към настоящото изложение. Не отричам възможността някои от тях да са попаднали в ръцете на опозицията благодарение на самия Луканов. Във всеки случай те говорят, че "Орион" е групировка, която не се спира пред нищо, за да постигне своите икономически и политически цели. В справката на НСС се съдържат данни, според които Румен Спасов е провел разговори с Димитър Джамов за оказване на натиск, включително и убийство на Атанас Тилев.

При явните протекции от страна на управляващия страната ни министър-председател към престъпния приятелски кръг "Орион" и при наличните документи, доказващи обвързаността му с висши държавни чиновници, включително и членове на кабинета, г-н Жан Виденов просто не може да остане на поста, който заема. Ако е нормален човек и ако България е нормална държава, в което се съмнявам. Ето защо ви моля, г-н главен прокурор, да разпорите започването на следствени действия срещу отговорните за незаконните финансови операции на приятелския кръг "Орион", за криминалното учредяване на БЗПБ, както и срещу тези, които съзнателно са прикривали посочените престъпни дейности.


2. РАЗГРАБВАНЕТО НА "БАЛКАНБАНК"

"Балканбанк" е емблематичният пример за тотално обвързване на една държавна банка с частна групировка и превръщането й в нещо като дойна крава за нейните фирми. В случая групировката е Мултигруп, а банката държи рекорд с размера на проблемите и лоши кредити, раздавани на нейни фирми или на фирми, икономически обвързани с тях.

Шестнадесет длъжника с проблемни кредити формират 71,42 на сто от кредитния портфейл на "Балканбанк", като общата сума на тяхното кредитиране възлиза на 26 573 006 000 лева. Седем от тези лоши длъжници са фирми, принадлежащи пряко или непряко към икономическата империя Мултигруп. Те формират 33,6 на сто от кредитния портфейл на банката на стойност 12 505 413 000 лв. Заедно с принадлежащите към Мултигруп по-дребни длъжници общите задължения на групировката възлизат на 14 234 000 000 лева. При това от тях само 694 328 000 лв са редовно обслужвани. Останалите са съмнителни "А", съмнителни "Б" и безнадеждни. Последните възлизат на 5 658 172 000 лв.

Най-големите длъжници са:

1. "Балканинвест" АД - 5 093 378 000 лв. Близкият и обвързан с Мултигруп "Селена холдинг" АД, оглавяван от бившия депутат Асен Мичковски, държи 90 процента от капитала, а отпусналият кредита Иван Миронов е член на съвета на директорите и вероятно също е акционер.

2. "Дисконтова къща" АД - 2 970 839 000 лв. Структура на Мултигруп, известна като цесионер по прочутата сделка за дълговете на "Химко" към "Булгаргаз".

3. "Ер Виа" АД - 1 098 389 000 лв. Мултигруп няма пряко акционерно участие, но изцяло контролира компанията. Банкерът Миронов има лично дялово участие в нея.

4. "Индустриал М" АД - 1 110 294 000 лв. 45 процента от капитала се държи от Мултигруп, 15 процента - от Румен Сербезов, топмениджър на Мултигруп и председател на СД.

5. "Авицена медикал" ООД - 795 654 000 лв. Собственост на Мултигруп чрез подставени лица, до ноември 1995 г. съдружник е и сиинът на Иван Миронов.

6. "Балкан машинъри" АД - 583 700 000 лв. Контролният пакет от акции се държи от "Кредитна банка" АД и "София Инс" АД.

7. "Балкан агро" АД - 444 344 000 лв. Контролният пакет от акции се държи от "Кредитна банка" АД, "Мултигруп България" АД, "София Инс" АД и други фирми на Мултигруп.

Много от тези кредити са предоставяни при преференциални условия и многократно разсрочвани. Кредитните взаимоотношения с банката се разиграват като сложни многостранни схеми, при които фирми от групировката взаимно си гарантират кредити, прехвърлят задължения, предоставят обезпечения и прочее. Възможностите на "Балканбанк" да предприема действия срещу неизправните длъжници се блокират дори след отстраняването на Иван Миронов, тъй като повечето договори са юридически неперфектни, липсва документация, има укриване на информация от страна на управление "Счетоводна отчетност". Един пример от многото, посочени в експертния анализ на състоянието на банката, доказва изобретателността, чрез която "Балканбанк" бива ограбвана. Схемата е следната: "Индустриал М" взема валутен кредит от банката. С него купува плетачни машини от "Вениса естаблишмент" /също фирма на Мултигруп/. Залог за кредита са самите машини. Те обаче са отдадени за ползване на лизинг на осем държавни фирми. По-късно с две от тях - "Нитекс" - ЕАД и "Преспа" - ЕАД, "Индустриал М" учредява смесени дружества, използвайки като апортна вноска дължимите, но непогасени лизингови вноски на държавните фирми. В същото време кредитите на "Балканбанк" не се обслужват и са класифицирани като големи и безнадеждни. "Индустриал М" преминава на обслужване към "Кредитна банка" с цел да не бъдат контролирани неговите постъпления и "Балканбанк" да не бъде в състояние да събира служебно задълженията. Привлеченият капитал многократно надхвърля капитала на самото дружество. Брутната експозиция на банката към него надхвърля както обезпечението по кредитите, така и най-високия допустим финансов риск. Тази експозиция не се покрива от залога, тъй като машините са амортизирани и морапно остарели, а освен това демонтирането им би направило невъзможно следващо монтиране. Обявяването на "Индустриал М" в несъстоятелност не може да донесе постъпления, тъй като дружеството няма имущество.

Въпреки многото доказани прецеденти на пладнешки грабеж от подобен тип структурите на Мултигруп неизменно са привилегировани партньори, посредници, контрагенти и изпълнители при други дейности, извършвани от банката - и винаги при условия, неизгодни за самата нея. Примерите в това отношение са много:

1. "Дисконтова къша" АД и "Вениса естаблишмънт" са финансови посредници на външните и на вътрешните пазари. От тях се извършват например сделките с брейди-облигациите, които изключително утежняват финансовото състояние на "Балканбанк". Пак през тях и през "Балкан машинари" АД /Съвместна фирма на "Балканбанк" и Мултигруп/ минава валутното кредидитаране на "Балкан холдинг" АД, в ущърб както на банката, така и на холдинга.

2. Инкасовата дейност на "Балканбанк" се извършва от "Балканинкасо" АД, в която Мултигруп държи контролния пакет акции.

3. Доставката и обслужването на автомобилния парк на банката се извършва от фирми на Мултигруп.

4. Информационно-компютърното и електронно-картовото обслужване се осъществява от "Банк хай сис" ООД и "Балканкарт" ООД - съвместни дружества на "Балканбанк" с Мултигруп.

5. Мултигруп и "Балканбанк" са образували ред съвместни дружества като "Балкан машинари", "Балканмийт", "Балканмилк", "Балканкарго", "Балконагро" и прочее, при което ползите за банката са крайно съмнителни.

Изброените дотук факти говорят, че "Балканбанк" е била експлоатирана като безпроблемен източник за финансиране и механизъм за преливане на държавни пари в частни сейфове от Мултигруп, което е довело до огромни загуби и довеждане на банката до фалит. При тази ситуация адекватният въпрос, на който трябва да отговори прокуратурата, е не защо беше арестуван Иван Миронов, а защо беше освободен.

/Пресслужба "Куриер"/


------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 31 октомври 1996 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова, Нина Гаврилова - деж. ред.
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.