5 ноември 1996 г.

05.11.1996

- Майкъл Деплер, зам.-председател на I-ви европейски отдел на МВФ и Франек Розвадовски, постоянен представител на МВФ у нас, провеждат поредица от срещи с представителите на парламентарните комисии по икономика и по бюджет и финанси, правителството, политическите сили.

* Мисията на МВФ официално предлага на политиците идеята за създаване на валутен съвет с цел овладяване на паричната политика.

* Мисията изяснява на правителството, че ако България приеме въвеждането на валутен борд МВФ ще засили подкрепата си за България.

* Майкъл Деплер пред депутати от бюджетната комисия казва: "Вашите дългове не влияят върху решението ни. Проблемите с кредиторите ви са ваши. За нас е важно нещата у вас да не се решават на парче. МВФ няма да слючи споразумение с никого, преди да е сигурен, че валутният борд ще работи."

"Не си правете илюзии за друг възможен изход от кризата. Въвеждането на валутен борд ще е революция във финансовата политика на България и затова МВФ настоява за политически консенсус. Ако се вземат нужните мерки, МВФ може да отпусне на България финансова помощ за попълване на валутния й резерв. Ако наложите мораториум върху плащанията на външния дълг ще усложните нещата. Валутният съвет трябва да бъде създаден, вие нямате друга алтернатива. Ако имате, посочете ми я."

* Пред журналисти Майкъл Деплер подчертава, че решението ще бъде взето от българския народ. "Това е ваш избор."

* На срещата си с НИС на СДС Майкъл Деплер ги информира за предложението на МВФ да бъде създаден валутен борд за управление на финансовата ни система с цел стабилизирането й.

* Александър Божков, СДС: "Не може да има валутен борд без национално съгласие".

* Благовест Сендов, председател на Народното събрание: "Големият проблем е да се намери решение, което да бъде подкрепено не само от мнозинството, но и от повече политически партии."

 

- На заседание на НИС на СДС се взима решение докладът за наличието на подслушвателни устройства в сградата на СДС да бъде изпратен на министъра на вътрешните работи. И за да не се наруши авторитета на МВР няма да огласяват публично подробности от доклада.

- На пресконференция на НИС на СДС /след заседанието му/ Иван Костов заявява: "България вече навлиза в нов цикъл, който се нарича парламентарни избори". Той казва, че ще работят с всички за промяна на сегашната катастрофална ситуация, но напомня, че "времето на кръглите маси е свършило".

- На заседание на ИБ на БСП Георги Първанов запознава присъстващите с отчета на предизборния център от президентските избори.

* Жан Виденов не присъства.

* След заседанието Георги Първанов и Клара Маринова дават пресконференция - "заседанието е било кратко, оперативно и решения не са взимани". 

- Пред журналисти преди заседанието на ИБ, членът на ИБ на БСП Филип Боков заявява, че ако на предстоящия на 11.11. пленум не се вземат адекватни решения в духа на писмото-предложение до ВС и ПГДЛ, на следващите избори БСП ще рухне.

- Иван Костов за писмото на Г-19: "За нас то е опит да бъде спасена БСП във вида, в който съществува сега. Това е само опит да се запазят нещата каквито са, но без Жан Виденов."