5 април 1996


София, 5 април 1996 година
Брой 66 /1621/ 
   

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, И ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ЕДИНЕН КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗБОРИ.


Съюзът на демократичните сили /СДС/, Народният съюз /НС/ - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия /БЗНС, ДП/, и Движението за права и свободи /ДПС/, водени от общата цел за спечелване на президентските избори, се споразумяват:

1. Да излъчат единен кандидат за президентските избори в България чрез предварителни избори.

2. Да подкрепят кандидата, спечелил предварителните избори, и да не издигат и подкрепят други кандидати за президент.

3. Предварителните избори се провеждат по правила, които са неотделима част от настоящото споразумение.

4. Споразумението е отворено за всички партии и коалиции от демократичната опозиция.

5. Предварителните избори ще се проведат на 1 юни 1996 г. /събота/.

София, 29 март 1996 година

ЗА СДС: Иван Костов

ЗА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЗНС, ДП: Анастасия Д. Мозер, Стефан Д. Савов

ЗА ДПС: Ахмед Доган

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗЯВЛЕНИЯТА НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ЕЛЦИН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В МОСКВА НА 29 МАРТ 1996 ГОДИНА.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ!

България е в опасност!

Жан Виденов поставя националните интереси на карта. Мълчанието му по повод изявленията на Елцин за присъединяването ни към новия евроазиатски блок разпалва подозрение, че се правят опити за повторение на предателството на Живков от 1963.

Неубедително прозвучават гласовете на неодобрение на отделни представители на социалистическата партия след явно зачестили контакти на Българската социалистическа партия /БСП/ с Москва.

Неубедителни са и обясненията на правителствения говорител, че не е имало тайни разговори с руската страна, след като и до момента Жан Виденов не се е разграничил ясно от офертата да влезем в Съветския съюз-2.

Страшно е мълчанието на министър-председателя, когато е въпрос за суверенитета на родината. Изявленията на Елцин са провокирани от действията на българското правителство, от цялостната му външна политика, изпълнена с реверанси към Русия.

София, април 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ПОВОД НА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ЕЛЦИН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В МОСКВА НА 29 МАРТ 1996 ГОДИНА.


Безпрецедентното изявление на руския държавен глава Борис Елцин, в което България се споменава като страна, която би могла да се присъедини към бившите съветски републики, обединяващи се в нов евроазиатски вариант на бившия СССР, накърнява националната сигурност и суверенитета на страната ни и по същество представлява нагла провокация към националното достойнство на всеки българин. Българската история познава плодовете на руските имперски амбиции, довели до две мними "освобождения", имащи за цел да превърнат България в "Задунайска губерния". Тези амбиции винаги са намирали подкрепа в родоотстъпническата и предателската политика на българските комунисти, благодарение на която страната ни в течение на половин век бе само безгласен придатък към античовешкия източен блок.

Изявлението на руския президент не може да се интерпретира като случайност и недомислица. Длъжни сме да напомним, че до тази покана се стигна, след като:

- България бе единствената страна от бившия източен блок, която отказа да изрази ясно и недвусмислено отношение към НАТО;

- България единствена от бившите комунистически страни приема да получи своеобразни "подаръци" под формата на руска бойна техника;

- цялата външна политика на управляващата Българска социалистическа партия /БСП/ е категорично проруски ориентирана и ангажирана с изграждането на изгодната за Русия "източноправославна ос";

- правителството на БСП се ангажира с мащабни енергийни проекти като "Топенерджи", "Трансбалкан", строителството на АЕЦ "Белене", поставящи българската икономика в пълна енергийна зависимост от Русия;

- изявлението на руския президент бе предшествано от верноподанически посещения от страна на премиера Жан Виденов и председателя на Народното събрание /НС/ Благовест Сендов в Кремъл, както и от посещение на външния министър акад. Примаков в България.

Вън от всякакво съмнение е, че за да посочи тъкмо България като пример в своето изказване, руският държавен глава е имал предвид конкретни предложения на управляващата партия. Това е третият пореден опит на българските комунисти да зачеркнат националната ни идентичност и поредното доказателство, че родоотстъпничеството е неизлечим рецидив в тяхното мислене и идеология.

Националното движение /НД/ "Екогласност" призовава всички национално отговорни политически сили да се противопоставят с всички възможни средства на очевадния опит България да бъде вмъкната отново в сферата на руското влияние и на повече от опасната възможност управляващите да посегнат на националната ни идентичност. Ние заявяваме, че управлението на БСП е опасно не само за политическия и икономически статус на страната ни, но и за самото съществуване на българската държава.

НД "Екогласност" настоява българското правителство и българският парламент незабавно, ясно и категорично да се разграничат от унизителната и опасна покана на руския президент. Ако това не бъде сторено, НД "Екогласност" ще използва всички парламентарни и извънпарламентарни форми на протест срещу предателската политика на управляващите.

НД "Екогласност" се обръща към всички родолюбиви и мислещи българи с призив за максимална гражданска и политическа активност в този кръстопътен за България момент. Отстраняването на БСП от всички сфери на властта чрез спечелване на президентските избори и предизвикването на предсрочни парламентарни избори вече не може да се свързва с частни политически интереси на една или друга политическа сила. То е единствената гаранция за бъдещето на страната ни като свободна и независима държава.

София, 1 април 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НД "ЕКОГЛАСНОСТ":

Едвин Сугарев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ И НА ВЕСТНИК "ЛИТЕРАТУРЕН ФОРУМ" ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗЯВЛЕНИЯТА НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ЕЛЦИН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В МОСКВА НА 29 МАРТ 1996 Г.


Сдружението на българските писатели и вестник "Литературен форум" категорично протестират срещу опитите за ограничаване на националния ни суверенитет и стремежа да се диктува посоката на нашето развитие. Крайно време е великите сили да престанат да си играят със съдбата на България. Ние сме суверенна държава и всякакви "шеги" с нашата родина са недостойни и обидни. Между България и Русия съществува традиционно приятелство - нека то не бъде помрачавано от нечии имперски амбиции! Твърдото ни убеждение е, че отношенията между нашите две страни могат да се изграждат само върху равнопоставеността и взаимното уважение.

София, 1 април 1996 г.

СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ: Любен Дилов

ВЕСТНИК "ЛИТЕРАТУРЕН ФОРУМ": Марин Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЖЕНСКИ СЪЮЗ ПО ПОВОД НА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ЕЛЦИН НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В МОСКВА НА 29 МАРТ 1996 ГОДИНА.


Ние, българските жени и майки, българските лекарки, учителки, селянки, писателки, домакини, пенсионерки, членките на Българския женски съюз, изказваме дълбокото си възмущение от възможността правителството на Жан Виденов да предаде най-свидното, което имаме - суверенитета на нашата родина, на чужда нам държава.

Господа управляващи,
Преглътнахме много ваши решения и грешки. Безнаказано посегнахте на хляба на народа, на правото ни на труд, разрушихте вярата ни в българското здравеопазване. Повишавате непосилно цените на най-насъщното - светлината и топлината. Уволнявате от радиото и телевизията хората, които могат и смеят да ни казват истината. Но това, което сега става тайно зад гърба и волята ни, вече не можем да преглътнем! Спомнете си заветите на нашите борци за народна свобода, заветите на Левски и Ботев! Спомнете си за подвизите на нашите войници, отстоявали с кръвта си границите на България! Не посягайте на родината на нашите деди и нашите деца!

София, 2 април 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАЯВЛЕНИЕ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ, СПОДВИЖНИЦИТЕ, ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ВРЪЩАНЕТО НА СИМЕОН ВТОРИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ЕЛЦИН В МОСКВА НА 29 МАРТ 1996 ГОДИНА.


Още неотшумял арогантният вот на руската Дума, която с носталгия призова да се възстанови империята на Сталин и Брежнев, и ето че нейният настоящ президент си позволи да състави списъка на новите съветски губернии, в който фигурира и името на България!

Този безпрецедентен цинизъм, накърняващ националното ни и държавно достойнство и суверенитет, ни принуждава да напомним на закъснелия в болшевизацията вожд, че българският народ с признателност тачи своите "освободители", но трибагреника си никога вече няма да оскверни със символите на доскорошните си поробители!

София, 2 април 1996 г.

ЗА ОПЕРАТИВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Владимир Никифоров

СЕКРЕТАР: Георги Цветков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ.


Обсъждането на състоянието на българското земеделие от Българската социалистическа партия /БСП/ и предстоящият форум на партиите от Демократичната левица, където ще се вземат решения за бъдещето на селското стопанство у нас, дават повод Зелената партия да заяви своето становище за проблемите на село.

- Основната причина за провалите в земеделието и животновъдството е неуправляемата във времето и пространството поземлена реформа. След 5 години "реформиране" по-малко от 1/5 от притежателите на земеделска земя са получили документи за собственост от поземлените комисии.

- Изпълнителната и законодателната власт не могат да намерят ефективни методи, за да се върне бързо земята на собствениците.

- Кооперациите за обработка на земята отдавна са отречени от световната практика, а у нас се правят всякакви опити, за да се натрапят като единствена алтернатива при преминаването към пазарно земеделие.

- За да се осигури модерно едро земеделие, почиващо на пазарен принцип, беше нужен закон за арендата, но той потъна в коридорите на Народното събрание.

- Най-доброто подпомагане на селските стопани е да се осигурят пазари и прилични изкупни цени за произвежданата продукция.

- Основните политически сили не търсят икономически целесъобразни мерки за подобряване на селското стопанство, а се мъчат да прокарат решения, от които ще извлекат политически изгоди, но това съсипва българското село.

София, 3 април 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРОФ. Д-Р ФИЛИП ГЕНОВ ДО КМЕТА НА СОФИЯ СТЕФАН СОФИЯНСКИ ПО ПОВОД НА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЧАСТ ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРИ ПЪТУВАНЕ В СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ.


УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТЕ,

От печата стана известно, че по предложение на г-н Камбуров се обсъжда проблемът за изземване на част от установените привилегии на пенсионерите. Безспорно тази идея има и своите основания от позициите на един икономист. Но що се отнася до пенсионерите, те веднага реагираха и търсят начини да не се осъществява проектът на г-н Камбуров.

Господин Софиянски,
Позволявам си да привлека Вашето внимание към случая от позициите на социолог и в частност като социален психолог. Установено е, че човек реагира и протестира най-силно, когато му отнемат каквато и да е социална придобивка. Вярвам, че разбирате как нараства социалното напрежение сред пенсионерите. От Вас зависи дали да се стимулира или да се предотвратява съществуващо социално напрежение.

Господин Софиянски,
Позволявам си да изразя надеждата, че това, което зависи от Вас за запазване на съществуващата придобивка на пенсионерите, ще се запази.

София, 29 март 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ:

проф. д-р Филип Генов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ. Документът е адресиран до господата Иван Костов и Петър Стоянов от Съюза на демократичните сили и до средства за масово осведомяване.


В заседанието си на 30 март 1996 година в София Националното ръководство на Съюза за Търновска конституция в състав: Никола Куртоклиев, председател на Българския земеделски народен съюз "Врабча-1" /Димитър Гичев/, д-р Борис Милошев, председател на Движението за обновление на Българската православна църква, Атанас Хаджиниколов и Борислав Томов, съпредседатели на Българския съюз за европейска федерация, д-р Константин Панев, председател на Съюза за Търновска конституция, регионално ръководство - Самоков, и Димитър X. Попов, председател на Съюза за Търновска конституция,

РЕШИ:

Да приеме господин Петър Стоянов, кандидат за президент на Република България, издигнат от Съюза на демократичните сили, като кандидат и на Съюза за Търновска конституция. Съюзът ще се придържа лоялно към съдържанието и духа на подписаното споразумение на Съюза на демократичните сили с Народния съюз и с Движението за права и свободи.

Съюзът за Търновска конституция призовава всички родолюбиви граждани на България, всички демократични партии, съюзи и организации, всички, на които са мили свободата, суверенитетът, демократичното устройство и бъдеще на отечеството ни, да подкрепят кандидата на демократичната опозиция за президент на Република България.

София, 31 март 1996 г.

ЗА БЗНС "ВРАБЧА-1" /Димитър Гичев/:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Никола Куртоклиев

ЗА ДВИЖЕНИЕ ЗА ОБНОВЛЕНИЕ НА БПЦ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: д-р Борис Милошев

ЗА СЪЮЗ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър X. Попов

ЗА БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ
СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ: А.Хаджиниколов, Б.Томов

ЗА СЪЮЗ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ - САМОКОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ: д-р Константин Панев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОМИТЕТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ - ПЛЕВЕН, ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран до председателя на 37-то Народно събрание, до президентството, до Министерския съвет, до посолствата на великите сили в България и до средства за масово осведомяване.


ГОСПОДА,

На 28 март 1996 г. с декларацията си, прочетена по Българската национална телевизия, Министерският съвет /МС/ на България /представляващ по-малко от 30 % от целокупния ни народ/, за пореден път показа циничността и безочието на една терористична организация, днес съществуваща под името Българска социалистическа партия /БСП/.

Целокупният български народ знае най-добре кой е неговият законен и суверенен държавен глава - Н. В. Симеон II - цар на българите. Нашият народ помни как на черната дата 9 септември 1944 г. окупационната Червена армия на злото нахлу в пределите на Царство България, след като едностранно и безпричинно ни обяви война, и как същият този окупатор свали демократичното правителство в Царство България с държавен преврат. Същата тази окупационна армия даде властта в ръцете на 9000 криминални престъпници, представляващи тогава Българската комунистическа партия /БКП/. Целокупният ни народ помни и знае, че без "помощта" на окупатора БКП никога нямаше да дойде на власт в Царство България. Нашият народ никога няма да забрави и така наречения "референдум" от 1946 г., същият бе проведен по време, когато царството бе в окупация и окупаторът бе разположил в него 300 000 души окупационна армия, пред всяка урна стояха по двама милиционери /бивши криминални престъпници/ и "напътстваха" поданиците как да "гласуват". Народът помни как същите терористи вкараха в концлагери и политзатвори 1 000 000 души за 45 години управление поради тяхното инакомислие. Народът помни избитите със и без съд и присъда 200 000 души за 45 години управление поради тяхното инакомислие. Народът помни как престъпната БКП за 45 години разруши и опожари повече църкви и манастири, отколкото турците за 500 години, как изби и изкла повече свещеници, владици, монаси и монахини, отколкото турците за 500 години. Целокупният ни народ още по-ясно помни как болшевиките фалшифицираха изборите за 7-то Велико народно събрание /ВНС/, което вече прави днешната конституция нелегитимна.

Всичко, извършено в Царство България след 9 септември 1944 г., е извършено в противоречие и нарушение на действащото законодателство и свещената Търновска конституция и го прави незаконно, без юридическа стойност и последствие.

Имайки предвид всичко гореизложено, то юридически означава, че и в момента продължава фактическата окупация на Царство България. Болшевишката "Конституция" от така нареклото се "7-мо ВНС" е нелегитимна и непризната от 70 % от целокупния български народ, които вече над 50 години води борба за своята независимост и суверенитет. Независимост и суверенитет, които ще бъдат обявени със скорошното завръщане на законния му престол на легитимния държавен глава на Царство България Н. В. Симеон II - царя на българите.

Бог да пази България и Н. В. Симеон II - царя на българите!!!

С нами Бог!!!

Плевен, 29 март 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Георги Савов

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Софиянов

ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЕКРЕТАР: Александър Канджов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЖАН ВИДЕНОВ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В МЪЛЧАЛИВ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ В СЛИВЕН СРЕЩУ НАМЕРЕНИЯТА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРО- И ТОПЛОЕНЕРГИЯТА. Документът е адресиран и до президента на Република България, 37-то Народно събрание и всички депутати от Сливенския избирателен район, до Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда "Подкрепа" и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ Г-Н ВИДЕНОВ,

Ние - гражданите на Сливен, сме особено обезпокоени от намеренията Ви за увеличаване на цените на електро- и топлоенергията, които повличат след себе си цените на всички стоки и услуги. В този смисъл организираната протестна подписка в града ни само за четири дни събра над 5 хиляди подписа на недоволни граждани, независимо от политическите им пристрастия, сред които дори и общински съветници от Българската социалистическа партия /БСП/ и техни семейства; граждани в инвалидни колички и старци, плачещи от безпомощност.

Предлаганото от Комитета по енергетика увеличение - 36,15 % на дневната, 70 % на нощната и 85 % на топлоенергията окончателно ще продъни крехкия семеен бюджет на средното българско семейство и ще доведе до невъзможност гражданите да плащат задълженията си.

Подчертаваме, че протестът е изключително социален - инкасаторките не питат никого за политическите му пристрастия. След като отдавна са преминали предизборните страсти, Вие продължавате да се наричате правителство на Демократичната левица. Напомняме Ви, че сте правителство на всички граждани на Република България. Молим Ви правителството да не политизира битовите проблеми на гражданите.

Елементарна сметка показва, че предлаганите от правителството 620 милиона лева за компенсиране увеличението цените на електро- и топлоенергията ще стигнат българският гражданин да си купи по три хляба.

Г-н премиер,
Та те не биха стигнали дори само за Великите пости!

Ние не желаем да изяждаме България! Ние искаме да я изграждаме. Инвестирайте въпросните милиони, осигурете ефективност на държавния и частния бизнес и прилично заплащане на пословично трудолюбивия и предприемчив българин.

Преди да увеличавате цените, нека Националната електрическа компания /НЕК/ си събере дължимите вземания от 28 милиарда лева.
Ние питаме: как при държавен монопол върху собствеността в отрасъла посреднически фирми за доставка на енергоносители вземат милиарди левове комисиони, а единствено НЕК инкасира загубите?

Преди получаването на чуждестранни заеми, нека НЕК първо извърши своите вземания от крупните длъжници. Обеднелите граждани не могат да субсидират от семейния си бюджет неефективни производства и знайни и незнайни групировки.


Г-н министър-председателю,

Като Ви пожелаваме добро здраве, лични и държавнически успехи за благото на българските граждани, особено разчитаме на добрия Ви слух, за да чуете нашия мълчалив протест; на доброто Ви зрение да видите стотиците запалени свещи; на състрадателното Ви сърце към гражданите с отчайващи битови проблеми.

Ние не желаем да сме емигранти в собственото ни любимо Отечество!

Сливен, 1 април 1996 г.

ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ НА МЪЛЧАЛИВИЯ ПРОТЕСТ

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "НАСТОЯВАМЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ НА ОБЩИНИТЕ" НА КМЕТОВЕТЕ, ИЗБРАНИ С БЮЛЕТИНАТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ПО ПРОБЛЕМИ НА ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ.


Ние сме дълбоко разтревожени от катастрофалното икономическо състояние, в което изпаднаха общините в резултат на грубото и системно нарушаване на Закона за републиканския бюджет за 1996 г. В продължение на два месеца общините бяха финансирани в размер на по-малко от две трети от полагащите им се бюджетни субсидии.

Като цяло за 1995 г. бюджетната субсидия не бе изпълнена с повече от 10 процента, вече четвърти месец се забавя събирането на местните данъци и такси вследствие на антиконституционната законодателна дейност на правителството.

За преодоляване на тази криза ние, кметовете, избрани с бюлетината на Съюза на демократичните сили /СДС/, настояваме: общинските бюджети да получат минимум 30 процента от данъка добавена стойност, който се формира от стопанската дейност на територията на общината. Пак настояваме за увеличаване на дела на данъка общ доход, оставащ за нуждите на общините.

Апелираме за незабавно отпадане на мораториума върху продажбата на общински жилища.

Ние, кметовете от сините общини в България, обезпокоени от нарастващата престъпност и беззащитност на гражданите и на техните имоти, призоваваме за законодателна инициатива, насочена към промяна в Закона за националната полиция. Настояваме да бъдат установени правни предпоставки за създаване на нов тип общинска полиция с реални възможности и правомощия за защита на обществения ред и собствеността на гражданите.

За повишаване на стопанската активност в общините ние ще ускорим процесите на приватизация на общинската собственост, реституцията и превръщането на собствениците на жилища с отстъпено право на строеж в реални собственици на земя.

За да подобрим качеството на живот на хората, ние се ангажираме да подпомагаме с всички законови средства развитието на дребния и средния частен бизнес.

София, април 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО ОТ КМЕТОВЕ В ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ ПО ПРОБЛЕМИ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ. ПИСМОТО Е ПОДПИСАНО ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТ КМЕТОВЕ ОТОБЩИНАТА. Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, до президента и министър-председателя на Република България и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

От демократично проведените избори за местна власт на 29 октомври 1995 г. изминаха пет месеца. Оттогава с надежда очакваме избирането на нов общински съвет и кмет на община Кърджали. Не бихме искали да навлезем в подробности, но не можем да не отбележим следните моменти:

1. Не можем да си обясним как така изборът на кметове на населени места остана законен, а пък този за общински съветници и кмет на община от съда бяха обявени за недействителни.

2. След касирането на изборите, защо бе назначен изпълняващ длъжността кмет на община, когато си има законно избрани кмет на община и общински съвет от 1991 година?

Уважаеми господа,
Искаме ясно и категорично да изразим нашата тревога от създадената ситуация в община Кърджали.

Местното самоуправление няма алтернатива! Опитът то да бъде подменено с изпълняващ длъжността кмет на практика показва, че тежките проблеми на общината и селата, където ние сме кметове, не могат да бъдат решени поради липса на действащ общински съвет и кмет на община.

Предстоят следните по-важни проблеми за решаване:
1. Подготовка и приемане бюджета на общината.
2. Утвърждаване строителната програма на общината.
3. Разпореждане с общинското имущество.
4. Определяне на местните данъци, такси и наеми.
5. Оземляване на безимотни и малоимотни селяни от общинския и държавен поземлен фонд.
6. Контролиране хода на поземлената реформа.
7. Полагане на клетва, за да изпълняваме законно задълженията и ангажиментите си.
8. Определяне на индивидуалните ни работни заплати от 29 октомври 1995 г. и др.

Тези и други подобни проблеми по наше дълбоко убеждение в духа на Закона за местното самоуправление и местната администрация могат да бъдат решавани единствено от действащ общински съвет и кмет на общината.

В местното самоуправление не може да има вакуум!

След касиране на изборите за общински съветници и кмет на община, каквато е ситуацията в община Кърджали, остава единствената възможност да действат избраните през 1991 година общински съвет и кмет на община до избирането на нови такива.

В противен случай оставаме с вътрешното съмнение, че тенденциозно се тълкуват законите и умишлено се поставят пречки в изпълнението на гореизброените проблеми.

Ние имаме горещо желание, както сме обещали пред своите избиратели, да изпълним разумна и прагматична програма през мандата си. В тази ситуация чувстваме проваляне на нашите намерения.

Уважаеми господа,
Вярваме във върховенството на закона и във вашето държавническо мислене, като очакваме активното ви отношение за възстановяване на местното самоуправление още от началото на април в община Кърджали!

Кърджали, 1 април 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА", ПРИЕТА НА 2 АПРИЛ 1996 ГОДИНА В СОФИЯ, ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИИТЕ ЗА НАМЕРЕНИЯ НА КОМИСИЯТА ПО ОРГАНИЗАЦИОННО РАЗВИТИЕ НА БСП ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПО МЕСТОРАБОТА И ЗА ОПИТИ ЗА НАМЕСА В РАБОТАТА НА СИНДИКАЛНИТЕ СТРУКТУРИ.


Четем с тревога публикациите в редица медии за намеренията на Комисията по организационно развитие на Българската социалистическа партия /БСП/, в която участва и премиерът на Република България Жан Виденов, за възстановяване на партийните организации по месторабота, вмешателство в дейността на синдикалните структури и опити чрез тях да се пропагандира социалната политика на управляващото социалистическо правителство.

Напомняме на управляващата партия:
- че прословутият член 1 от конституцията за ръководната роля на Партията е вече отдавна минало;
- че синдикалните организации са независими, неправителствени организации за защита на хората на наемния труд, чиито интереси нямат цвят и определено членство в партии.

В тази връзка:

Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа" заявява, че категорично ще се противопоставя на всякакви опити за вмешателство в работата на синдикатите.

София, 2 април 1996 г.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
НА КТ "ПОДКРЕПА": Д-р Константин Тренчев
президент на КТ "Подкрепа"

/Пресслужба "Куриер"/


16:00:00
05.04.1996 г.


Редактор: Лилия Томова - деж. ред.
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Тинка Христова
                                           Весела Тодорова
                                           Галя Дамянова
                                           Цветанка Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!


* * *          


КЪМ АБОНАТИТЕ!


Поради високата себестойност при издаването на бюлетина "Пресслужба Куриер", която не се покрива от направените абонаменти, той ще излиза от 1 април 1996 г. в същия обем, но два пъти седмично - във вторник и петък. Правим това, за да дадем шанс за съществуването на бюлетина и в бъдеще. Надяваме се, че ще проявите разбиране към усилията ни да запазим бюлетина, абонаментът за който е значително по-нисък от неговата действителна стойност.

От редакцията