5 юли 1996


София, 5 юли 1996 година
Брой 92 /1647/


София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД ГЛАСУВАНИ ОТ 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗАКОНИ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 26 ЮНИ 1996 ГОДИНА


Парламентарното мнозинство на Българската социалистическа партия /БСП/ положи поредния трънен венец върху главата на българския данъкоплатец. Гласувано бе драстично увеличение на данък върху добавената стойност и акцизите.

Двадесет и два процентното завишение на ДДС фактически увеличава цената на стоките и услугите с 4% и директно бърка в празния джоб на всеки купувач. Предвиденото удължаване на срока за възстановяване на данъчния кредит от 1 на 3 месеца е пладнешки обир. Мародерски ход на държавата към изрядните платци на ДДС, ощетяващ ги с милиарди левове. Гаранция за масови фалити, особено на фирми от дребния частен бизнес.

Петдесетпроцентното увеличение на акциза на спиртните напитки и цигарите ще ги направи практически непродаваеми.

Господа социалисти, така не се прави! Така не се събират пари за хазната. На фона на безподобното обедняване на българския народ така само се насърчават черната борса и спекулата. И се намаляват данъчните приходи като цяло.

Преди седмица окончателно бе приет Законът за данък върху печалбата, който замени прословутия Указ 56 - за стопанската дейност. Закон, който управляващото мнозинство прие с характерното си късогледство и безотговорност. Закон, който директно е насочен срещу частната инициатива и ликвидира последните остатъци от инвестиционни помисли.

Днес, когато България в резултат на така наречения ляв преход е въвлечена в невиждана по своите размери стопанска разруха, когато на карта е поставено физическото оцеляване на българина, очевидната некадърност на управляващите е особено опасна. С познатото високомерие и чувство за непогрешимост партията отхвърля всички стойностни предложения на опозицията и върши безумие след безумие.

Съюзът на демократичните сили /СДС/ предупреждава: опомнете се, господа другари. И разберете очевидното. Осъзнайте пълния си провал и си идете. Идете си, преди да сте погубили народа си.

София, 26 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИЯ АЛИАНС /БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ/ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Правителството на Българската социалистическа партия /БСП/ се провали. БСП излъга своите избиратели и вместо намаляване на социалната цена на прехода доведе България до тотална криза. За сметка на нароилите се мафиотски образувания и "приятелски кръгове" изчезна хлябът на народа. Наближава денят, в който управляващите по подобие на техните идейни събратя от Северна Корея ще докарат българските граждани до положение да се хранят с трева и корени, оставени без електричество и отопление.

Защото:

Отново причините се търсят не там, където трябва.

Отново звучат цинични обяснения.

Отново се намеква за вредителството на опозицията.

Отново се пробутва старата демагогия за национално спасение, без да се посочват виновните за катастрофата.

Отново ни заплашва диктатура.

Ние, социалдемократите в България, твърдо заявяваме, че изходът от настоящата криза е само в предсрочни парламентарни избори. Образуването на всякакви правителства под фалшива формула за "национално спасение" при абсолютното мнозинство на БСП и неговите сателити в настоящия парламент може единствено да продължи агонията в българското общество.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП:                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДП:
                                           
д-р Петър Дертлиев                                                 Иван Куртев

София, 6 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /ПРЕДСЕДАТЕЛ - Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ/ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ


Радикалдемократическата партия изразява острото си негодувание срещу престъпната политика на Българската социалистическа партия /БСП/, която тласка страната към национална трагедия.

Чрез своите депутати в състава на парламентарната група на Народен съюз Радикалдемократическата партия подкрепи парламентарния вот на недоверие към правителството и участва в общонационалните протести срещу управлението на БСП с всичките си структури.

Единственият изход от критичната ситуация РДП вижда в предсрочни парламентарни избори.

София, 12 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РДП:

д-р Кирил Бояджиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОКАНА ОТ СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ПРОГРЕСИВНИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДО РЪКОВОДСТВАТА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ЗА УЧАСТИЕ В УЧРЕДИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ПРОГРЕСИВНИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СОфИЯ НА 20 ЮЛИ 1996 ГОДИНА. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТИ,

Предвид тежкото положение, до което е доведена България в резултат на неразумната и антинародна политика на всички правителства от 10.XI.1989 г. до сега, Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ намира, че е невъзможно повече да се гледа нерадостната картина, 8 % от народа - криминалната мафия, да живеят в пресита, а 92 % от народа да живеят в глад, мизерия и нищета. Ето защо, за да спасим България и народа, трябва да загърбим злобата, омразата и ненавистта. Налага се да загърбим всички обиди, клевети, лъжи и дезинформации. Налага се да се хванем за ръце и да обединим усилията си за спасението на всички ни и преди всичко - на България.

Секретариатът на ЦК на БКП предлага:

1. Всички, на които са мили и скъпи България и българският народ, да се съберем на 20 юли 1996 г. в 10 часа в Агенция "Балкан" на Учредителна конференция на "Национален съюз на прогресивните и патриотични сили за спасението на България".

2. Всеки ръководител на партия, движение или съюз ще има право на 15-минутно изложение.

3. Всички участници в конференцията ще трябва да заплатят по равно за ползването на залата.

4. Заявки за участие в конференцията могат да се правят на телефоните 59-16-73, 21-03-03 и 292-15-89 най-късно до 21.VI. 1996 г.

Желателно е всички участници в конференцията да представят в машинописен вид един екземпляр от изложението си на Инициативния комитет.

За участие в конференцията за учредяване на "Национален съюз на прогресивните и патриотични сили за спасението на България" каним всички, на които са скъпи България, мирът, спазването на правата и свободите на народа ни, против задаващата се диктатура и против доограбването и ликвидирането на построеното от всички ни в България.

Дойде време разделно, в което разумът трябва да надделее над безумието.

За отразяване на работата на конференцията за учредяване на "Национален съюз на прогресивните и патриотични сили за спасението на България" каним представители на всички средства за масово осведомяване. Естествено е, че само враговете на България и на страдащия ни трудов народ ще откажат да участват в конференцията.

Предварително благодарим на всички български патриоти, които ще вземат участие в подготовката и провеждането на конференцията.

София, 12 юни 1996 г.

ЗА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА

НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ПРОГРЕСИВНИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ,

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ЗА ПОДПИСКАТА "ЦАР СИМЕОН ВТОРИ - ДЪРЖАВЕН ГЛАВА", ЧИЙТО ИНИЦИАТОР Е ГОЛЕМИЯТ ФЕДЕРАТИВЕН СЪВЕТ НА ФЦБ


Големият федеративен съвет на федерация "Царство България" /ФЦБ/ е ръководният орган на най-голямата реално съществуваща и активно действаща монархическа организация у нас. В него са представени всички избирателни райони. За посрещането на Н. В. Царя ФЦБ мобилизира всичките си членове и симпатизанти в София и страната.

Подписката "Цар Симеон II - държавен глава", чийто инициатор и главен изпълнител е ФЦБ, до днешна дата достигна 650 000 подписа. Забележителен е фактът, че от завръщането на Н. В. Царя в родината до сега броят на подписалите се удвои. Подписката е безсрочна и продължава с нарастващ успех.

София, 12 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СТО И ДЕСЕТ ВАРНЕНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на 37-то Народно събрание, до Министерския съвет, до председателя на Конституционния съд и до Симеон Сакскобургготски, както и до български средства за масова информация.


На основание чл.1, ал.1 и 2; чл.12, ал.1; чл.39, ал.1; чл.41, ал. 1 и 2; чл. 45 и чл.56 от Конституцията на Република България,

Ние - представителите на варненската интелигенция, съпричастни с проблемите на българския народ, отправяме своя глас в защита на законните ни граждански интереси от античовешката и антинародната политика на правителството, което доведе България до национална катастрофа, обяви открито и недвусмислено предсмъртна агония, политика на геноцид над целия български народ като единствена алтернатива.

Действията на правителството погазват грубо човешките ни права, посягат на живота на децата, старите и болните хора, на бременните, на самотните и беззащитните, както и върху интересите и достойнството на нацията.

Същото това престъпно правителство в нарушение на чл.40, ал.1 диктува и налага цензура на националните ни медии, осъществява антинародно информационно затъмнение в нарушение на чл. 41, ал.1, включително и по най-актуалното събитие на днешния ден, опиращо до международния авторитет на България - завръщането на българския цар след 50-годишно изгнание в Родината. Дългът да се отзове на проблемите на Отечеството в отговор на поканата на българските интелектуалци доведе цар Симеон II в България.

Интересът на чуждестранните медии към това събитие го прави N 1 на Балканите. Въпреки информационната изолация у нас не е тайна за целия свят, че народната воля, заливаща шеметно улиците на България при посрещането му, е плод не само на историческа памет и преклонение.

В условията на национална катастрофа то е израз на надежда за спасение.

Още повече, че във времето на политически игри и пристрастия българският народ се намери захвърлен в безизходното море на инфлацията и престъпността.

Настояваме правителството и неговите поддръжници да бъдат изправени пред съд! На основание на чл. 7 и във връзка с погазване на чл. 28, чл. 29, ал. 1 и чл. 116, ал. 1, в качеството си на изпълнител на държавната власт, на която според чл. 1, ал. 2 от конституцията произтича от народа, да отговаря за своите действия безкомпромисно! И всяко правителство, което престъпи закона!

Само така българският народ и международните институции ще повярват, че сме правова държава с утвърждаващ се демократичен ред и законност.

Българският народ не е играчка в ръцете на едно или друго правителство! Не е изкупителна жертва за една или друга политическа грешка!

България няма да бъде храна за нездрави и чужди имперски апетити!

Грубото погазване на конституцията от правителството открито поставя под съмнение ролята и формата на държавно управление; опровергава състоятелността на конституцията и произтичащите пълномощия на действащите държавни органи - президент, парламент, съдебна власт.

В израз на здравия български разум ние издигаме своя глас срещу престъпната власт.

Ние казваме "Не на беззаконието!"

Спрете унищожението на българския народ!

Вие също носите отговорност за съдбата на България!

В името на утрешния демократичен път на страната ни, в името на международния ни авторитет и национално достойнство настояваме за достоен и ефективен диалог с Негово величество Симеон II за духовното, морално и физическо спасение на България.

Запишете достойно имената си в историята на България!

Утрешният ден ще бъде нова епопея на националното ни възраждане!

С обич и надежда за България!

Варна, 6 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ ОТ РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ВАЗОВСКИТЕ МАШИНОСТРОИТЕЛНИ ЗАВОДИ - СОПОТ, ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВЕДЕНА ЕДНОЧАСОВА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА СТАЧКА НА 7 ЮНИ 1996 ГОДИНА. Документът е адресиран до президента на Република България, до 37-то Народно събрание и до средства за масово осведомяване.


ГОСПОДА ДЕПУТАТИ,
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Хората на наемния труд от най-голямото оръжейно предприятие на България се присъединяват към исканията на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ от 3 юни 1996 г.

Категорично изискваме от Вас да отстраните незабавно ликвидаторите на държавата и икономиката и им потърсите най-строга наказателна отговорност.

Стига демагогия! Ние сме хора, а не животни и няма да допуснем повече шокови експерименти!

Сопот, 7 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ НА НЕСТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ПЛЕВЕН, ПЛОВДИВ, БУРГАС, СТАРА ЗАГОРА, С АПЕЛ ЗА ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И В ПРОВИНЦИЯТА. Документът е адресиран до Министерския съвет, органите на местната власт, фондовете, представители на бизнеса, на българската и международната общественост и до български средства за масово осведомяване.


Силно загрижени за развитието на гражданското общество в България, регионалните центрове на нестопанските организации от градовете Плевен, Пловдив, Бургас, Стара Загора заявяваме своето намерение:

1. Да насочим вниманието на фондовете, финансиращи нестопанските организации, към подчертания дисбаланс "София - провинция" във финансирането и развитието на нестопанския сектор в България.

2. Да насочим вниманието на националните и международни институции към необходимостта от спазване на заявените от тях на национално ниво програмна политика и стратегия за развитието на нестопанския сектор в България.

3. Да предприемем координирани действия за развитие на нестопанските организации на регионално ниво.

Ние апелираме финансиращите нестопанския сектор фондове, правителството, местните власти, бизнеса и българската и международната общественост да подкрепят инициативата на регионалните центрове на нестопанските организации в България за развитие на гражданските организации в провинцията - необходимо условие за създаване на активно гражданско общество, което би спомогнало за решаване на проблемите на местните общности в България.

Стара Загора, 24 март 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНТЪР НА НСО, ПЛОВДИВ: Димитър Ташков

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНТЪР НА НСО, ПЛЕВЕН: Даниела Андреева

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА НСО, БУРГАС: Ваня Няголова

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСО, СТАРА ЗАГОРА: Жанета Рогошева

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА СЪЮЗА НА УЧАСТНИЦИТЕ В МЛАДЕЖКОТО БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ (СУМБД) В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД 50-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВАТА БРИГАДА ПРЕЗ 1946 ГОДИНА. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


Централният съвет на Съюза на участниците в младежкото бригадирско движение (СУМБД) реши да чества 50 години от създаването на първата бригада през 1946 г. На 15 юни т. г. първи ще честват този славен юбилей бригадирите от София на "Бабуната" в Южния парк от 10 часа.

През юли 1946 година Централният комитет /ЦК/ на Демократичната младеж призова младежта да дойде в Стара планина за изграждане широк път през Хаинбоаз. Вместо 2000 дойдоха около 4000 младежи. Трудови войски им дадоха кирки и лопати, колички и лостове. Не достигаха много неща, но непреодолимата воля на младежите да прокарат шосето през скалите на Балкана, което сами нарекоха Проход на Републиката, реши всичко.

Работата в планината бе трудна, но успешна, всеки ден по радиото и пресата се изнасяха факти на трудов героизъм, идваше много народ да види своите чада и в страната масово се заговори за героизма на бригадирите.

Искрата, която запали Националната младежка бригада в Хаинбоаз, имаше толкова силен заряд, че възпламени стотици хиляди младежки сърца. Раждаше се едно ново, чисто с идеите си, безспорно с делата си национално обществено и трудово патриотично движение, в което участваха всички независимо от пол, вяра и идейна принадлежност.

На призива на ЦК на Демократичната младеж и Щаба на бригадирското движение в началото на 1947 година вместо 50 000 дойдоха 80 000 бригадири и още толкова в местните бригади. Тогава бе решено да се доизгради Хаинбоаз, жп линия Перник-Волуяк, големите язовири "Росица" и "Копринка" и първият етап от електропръстена Пловдив-Пазарджик-Курило. Създадени бяха батальони и за изграждането на Димитровград, на жп линиите Ловеч-Троян, Силистра-Самуил, както и на други обекти.

В края на 1947 г. бригадирите се завръщаха като победители и много народ ги посрещаше по гари и площади с цветя и много обич. И те наистина заслужаваха тази всенародна любов, защото не жалеха младост и сили, строиха безплатно и доброволно в името на Република България.

През 1948 г. бригадирското движение просто взриви страната. В Националната бригада се записаха 255 000 младежи и в местните още 150 хиляди. Младежите сами си поставиха изпълнението на една нечувана и невиждана програма за изграждане на 2000 национални, регионални и местни обекта. Почти цялата страна бе залята от синеблузата армия на бригадирите. Само в София и около нея те изградиха заедно с Трудови войски тец "Надежда", моста "Чавдар", 24 жилищни блока в Обеля, помагаха за изграждането на язовирите "Искър" и "Студена", от които софиянци пият вода и до днес. Завършиха сами Панорамния път София-Златни мостове и Драгалевци-Алеко-Офелиите, по които хиляди софиянци тръгват към планината. Участваха в изграждането на Слаботоковия и на Силнотоковия завод, изграждане на шосето Курило-Мездра и много други. И всичко, което обещаха, те изпълниха с чест. Затова народът ги обичаше безмерно.

В Националната бригада се отдаваше голямо значение за духовното израстване на младежите. По обектите имаше отлично организирани библиотеки, курсове за ограмотяване и хиляди циганчета, турчета и българчета за пръв път написаха писмо до майка и първо либе. По отряди и батальони бяха създадени художествени, танцови и певчески колективи, които редовно изнасяха програми на вечерните сбирки. Трудът раждаше солидарност и взаимопомощ, а духовните занятия учеха младежите на нравственост и морал. Кражбите, измамите и нечестният живот бяха непознато явление по обектите.

Така милион и половина бригадири от 1946-1964 г. с големи нравствени добродетели и морал навлязоха в живота. Много от тях станаха лекари, агрономи, инженери, химици, физици, учители и оказаха голямо влияние върху другите хора и живота в страната.

За създаването и развитието на това национално бригадирско движение голяма заслуга имат Централният комитет /ЦК/ на Демократичната младеж, правителствата на Кимон Георгиев и Георги Димитров, както и Трудови войски начело с Благой Пенев. Без тяхната помощ не можеше и да се очакват такива огромни успехи.

Страната излезе по най-краткия път от разрухата и голямата криза. Тогава бе решено бригадирското движение да бъде поставено на нови основи. Създадени бяха специални бригадирски лагери с подходящи условия за живот и културни занимания. Трудът на бригадирите стана платен. Така започна вторият етап на това движение. Още през 1966 година бригадири станаха 542 000 младежи, главно ученици от горните класове и студенти. Те участваха в изграждането на най-крупните обекти в страната като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-Изток", каскадите "Белмекен-Сестримо", "Въча-Доспат" и особено в изграждането на Трета металургична база - Дебелт, където младежите работеха на три смени. По цялата страна можеха да се видят синеблузите бригадири като строители.

Освен това стотици хиляди бригадири участваха в прибирането на селскостопанската продукция. Те прибираха царевица, плодове и зеленчуци от богатата реколта тогава. Бяха изпратени в стотици преработващи предприятия. Това беше една огромна и неоценима помощ към родните села и поля. Тогава не достигаше работна сила в големи размери и бригадирите запълниха тази празнина.

Така в бригадирското движение от създаването му през 1946 година до закриването му през 1989 година, участваха над 4 500 000 младежи и девойки. Те свършиха огромна работа, изчислявана на стотици милиарди левове сегашни пари. Навеки ще останат изградените бригадирски обекти по цялата страна.

Националният съвет на Съюза и градското ръководство в София, канят всички бригадири и бригадирки, както и техните близки и приятели, да дойдат на тържеството, което ще се състои от 10 часа на 15 юни т. г. в Южния парк на "Бабуната".

София, 12 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СУМБД:
Кирил Димитров

СЕКРЕТАР НА СУМБД:
Кирил Донев

/Пресслужба "Куриер"/


--------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 2 юли 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.