6 септември 1996


София, 6 септември 1996 година
Брой 110 (1665)


София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!", ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 2 СЕПТЕМВРИ 1996 ГОДИНА ОТ ЯНАКИ СТОИЛОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП, ПО ПОВОД ПОТВЪРЖДАВАНЕТО ОТ ВЪРХОВНИЯ СЪД НА 2 СЕПТЕМВРИ 1996 ГОДИНА НА ОТКАЗА НА ЦИК ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ И ИВАН МАРАЗОВ ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Днес Върховният съд потвърди отказа на ЦИК за регистрация на Георги Пирински и Иван Маразов за участие в президентските избори. Това решение завършва сценария, разигран чрез Конституционния съд, ЦИК и Върховния съд. Извънреден състав на Върховния съд, включващ представители на Съюза на демократичните сили /СДС/ от състава на предишни централни избирателни комисии, измежду които съдии, произнесли се по т. нар. кърджалийско дело, със своето решение погази правото и конституцията. Върховният съд грубо наруши чл. 2 на Закона за българското гражданство, който забранява установяването на гражданството по съдебен ред. Със своето решение Върховният съд превръща изборите в игра без правила. По този начин магистратите се намесиха пряко в изборния процес.

Това решение е част от стратегията за дестабилизация на политическата система и правовия ред в страната. То свидетелства, че в много случаи представители на съдебната власт, вместо да защитават правата на гражданите, да наказват извършителите на престъпления, подкопават доверието в демократичните институции и задържат България в състояние на политическа конфронтация.

Това, че един спор се решава от съдии, само по себе си не е доказателство, че решението е правово, законно и справедливо. Потвърждение на това е отказът на магистратите да застанат пред страните по делото и пред обществеността, за да обявят сами своето решение в съдебната зала.

Българската социалистическа партия /БСП/ и Демократичната левица винаги са се стремили към утвърждаване на институциите на демокрацията. Независимо от политическия характер на решението на Върховния съд ние ще се съобразим с него заради зачитането на държавните институции, въпреки че не за първи път със свои решения съдебната власт не предизвиква нито доверие, нито уважение.

Въпреки създадените непреодолими юридически пречки БСП и Демократичната левица ще положат всички усилия изборите да бъдат проведени в срок така, както са оповестени, и ще участват в тях със свои кандидати. Изминалите месеци недвусмислено потвърдиха, че посланието "Заедно - за България!" е изстрадан и осъзнат стремеж на мнозинството от хората в България. Политици като Георги Пирински и Иван Маразов завоюваха трайна политическа подкрепа, доверие и достойно място в политическия живот на страната. Затова Георги Пирински сега се спира с недостойни средства чрез преднамерено прилагане на един отменен закон, срещу принципите и нормите на конституцията. Неговите опоненти не могат да му противопоставят конструктивна политика.

Ние сме признателни на хилядите българи с различни политически убеждения, които с надежда се включват в обединенията "Заедно - за България!". Бъдещето ни е да бъдем заедно за България, в противовес на решение като днешното, което е обърнато към миналото и отново ни разделя. Именно затова продължаваме кампанията си, като предлагаме политика за обединение на волята и способностите на нацията.

Ние няма да отстъпим от разбирането си за ролята на президента, който трябва да олицетворява единството на нацията. Нашият отговор на опитите за политическа дестабилизация е стремежът да постигнем национално съгласие по основни въпроси на икономическата реформа, националната сигурност, външната политика, защитата на правата на личността и на правовия ред. Това е нашата позиция и ние сме убедени, че мнозинството от българските граждани ще я подкрепят.

София, 2 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ДРУЖЕСТВОТО НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА "МИЗИЯ-2" - ГРАД ПЛЕВЕН, СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА НА ЛЕВИЦАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ


Дружеството на офицерите и сержантите от запаса "Мизия-2" - гр. Плевен, запознавайки се с публикациите в печатните органи във връзка с регистрацията на кандидатпрезидентската двойка на левицата Пирински - Маразов, идва до следното заключение:

1. Независимо от юридическата компетентност на членовете на ЦИК политическата конфронтация продължава с нова сила отдясно по поръчка на външни и вътрешни сили, които имат за цел да се затрие България.

2. По тая причина законът се тълкува злонамерено въпреки конкретните текстове.

3. Историята сочи, че катастрофите на България са причинявани от реакционните сили, които са предпочитали евтино раболепство, но не и България.

4. Десницата не предлага никаква алтернатива, защото няма интерес България да се измъква от бездната на световната икономическа криза.

5. Историческата отговорност ще падне върху плещите на реакционните сили, които в момента се плашат от ерудираната личност Пирински и неговия международен авторитет.

Плевен, 30 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРАДСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ В СОФИЯ СРЕЩУ РЕШЕНИЕ 172 НА ВЪРХОВНИЯ СЪД ЗА ОТМЕНЯНЕ НА ПРИСЪДАТА НА НАРОДНИЯ СЪД


Ние, младите хора, вярваме, че Конституцията на Република България е Върховен закон на страната. Но последните действия на висшите съдебни органи поставят под съмнение върховенството й.

Господа магистрати,
Не погазвайте конституцията!

Не политизирайте съдебната система!

Не нарушавайте международни споразумения и не опетнявайте паметта на загиналите антифашисти!

София, 30 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ГРАЖДАНИ НА ПЛЕВЕН, ПОДКРЕПЯЩИ КОАЛИЦИЯТА "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!", СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЦИК ДА РЕГИСТРИРА КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА НА ЛЕВИЦАТА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ - ИВАН МАРАЗОВ ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ


Привържениците на Движение "Заедно - за България!" са наясно за причините, поради които кандидатпрезидентската двойка Георги Пирински - Иван Маразов не бяха регистрирани - ЦИК изпълнява политическа поръчка на ретроградни сили, чиято цел е да се премахне от предизборната борба най-достойният кандидат за президент на Република България Георги Пирински. Гражданството на кандидата на "Заедно - за България!" изкуствено бе превърнато в юридически казус, под удара на който попадат десетки хиляди наши сънародници. Конституционният съд и ЦИК не се съобразяват с правните реалности, а се стремят предварително да елиминират двойката Георги Пирински - Иван Маразов, за да обезпечат съмнителната победа на техните опоненти.

Решението на ЦИК поставя под въпрос самото провеждане на изборите за президент, а тяхното опорочаване вече е налице. Коя от уж независимите институции се бои от избраниците на "Заедно - за България!"? И доколко тези институции са независими, щом изпълняват политически поръчки? Само регистрацията на Георги Пирински - Иван Маразов може да бъде доказателство за политическата неангажираност на Конституционния съд и ЦИК.

Призоваваме Върховния съд да вземе единственото правилно решение - Георги Пирински и Иван Маразов да бъдат допуснати до изборите за президент на Република България.

Плевен, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ, ОГЛАСЕНА ОТ ГЕОРГИ ПИНЧЕВ, ГОВОРИТЕЛ НА БЗНС, ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 7 АВГУСТ 1996 ГОДИНА


От 1 август т.г. с около 22% бяха увеличени цените на тока, топлата вода, парното отопление и въглищата. Гражданите в големите и малките градове се чудят как при това положение ще оцелеят през зимата. С всеки изминал ден расте цената на хляба и другите хранителни продукти. Умират и последните надежди у хората, че правителството на Българската социалистическа партия /БСП/ може да направи нещо за тях. Вместо да полага грижи за извеждане на обществото ни от кризата, кабинетът на Жан Виденов се занимава с нанасяне на удари върху Българския земеделски народен съюз /БЗНС/. Само преди седмица той отне с насилие сградата на в. "Земеделско знаме" на ул. "Врабча" 23 в София. Специална правителствена група изкъртва вратите на журналистическите кабинети и сменя патроните им без представители на редакцията.

Това става без дори да е уведомен главният редактор г-н Шуманов. Още същия ден депутатите на БЗНС се срещнаха със заместник-председателя на Министерския съвет г-н Дончо Конакчиев не само за да протестират, но и за да му кажат, че е погазен законът. Защото тече съдебен спор във Върховния съд и докато той не бъде решен, всяко самоуправство, включително извършеното от правителството, е насилие, произвол и беззаконие. Г-н Конакчиев обеща, че незабавно ще даде отговор на Постоянното присъствие, но такъв и до днес - цяла седмица - не е даден. Впрочем отговор има... По заповед на областния управител на София г-н Костадинов бе направен опит за овладяване на първия етаж на сградата на Постоянното присъствие /ПП/ на БЗНС в София на ул. "Врабча" 1. Сдружените земеделци, работещи в апарата на ПП, излязоха навън и не позволиха насилието да успее.

Явно е обаче, че правителството на г-н Виденов е решило да продължи операциите срещу БЗНС, опитвайки се да ги облече в правни одежди.

Ето защо ПП на БЗНС заявява: Земеделският съюз е парламентарна политическа сила. Бруталното насилие, осъществено срещу в. "Земеделско знаме", както и започналият опит за изваждането на ПП и неговите органи от Дома-паметник "Ал. Стамболийски" на ул. "Врабча" 1 не са нищо друго освен примитивна пещерна репресия на БСП срещу БЗНС. Тя напомня тоталитарния стил на тази партия от миналото. Ние искаме да запитаме г-н Жан Виденов, неговите министри, Висшия партиен съвет /ВПС/ и БСП: давате ли си сметка, дами и господа, докъде ще доведе насилието ви над БЗНС? Особено сега, в условията на страшното, всеобщо и всеки ден нарастващо обедняване на хората, причинено тъкмо от некадърното ви антинародно управление. Ние, земеделците, не искаме насилие и напрежение. Само това липсваше на България, на отчаяното ни от настъпващия всеобщ глад общество.

Ние настояваме да бъде незабавно върната сградата на в. "Земеделско знаме", за да може вестникът нормално да излиза. Ние настояваме незабавно да бъде прекратен и произволът, и всякакви нови опити за насилствена окупация на част от Дома-паметник "Александър Стамболийски"!

В противен случай в рамките на закона БЗНС ще организира протести и ще доведе хиляди хора от провинцията в столицата. Ще потърсим съдействието и на другите опозиционни политически сили. Надяваме се, че правителството и ръководството на БСП ще намерят у себе си сили и поне мъничко разум, за да не усложняват обстановката в страната.

София, 7 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ "НЕ НА РАЗЕДИНЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ! НЕ НА НЕЗАКОННОСТТА, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИНТРИГИ И ПАРТИЗАНЩИНАТА!" НА ОКРЪЖНОТО РЪКОВОДСТВО НА БЗНС - СОФИЯ, ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ. Документът е адресиран до средства за масова информация.


На 24 август 1996 г. бе посегнато на единството и демократичните устои на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/. Георги Пинчев, Петко Илиев, Крум Неврокопски, Жеко Стоянов и Крум Хорозов чрез произволно събрание на техни сподвижници, назовали го Управителен съвет /УС/, направиха опит за преврат и окупация на организацията и Съюзния дом. Същите тези хора ни извадиха от Съюза на демократичните сили /СДС/ през 1991 година и ни изпратиха в тригодишна политическа изолация. Те унищожиха съюзния вестник "Земеделско знаме" и предателски отстъпиха редакцията му. Те двулично зовяха за помощ за опазване на Съюзния дом и тичаха да запечатват заедно с червените властници. Те замениха съюзната чест за сребърниците на фондовете. Кощунствено се подиграха с паметта и делото на Александър Стамболийски, д-р Г. М. Димитров и Никола Петков. В момента на създаване на Обединените демократични сили и всенародния подем за сваляне на Българската социалистическа партия /БСП/ от политическата сцена и избиране на президент и вицепрезидент от демократичните сили те дестабилизираха БЗНС и политическата обстановка в страната. Целта е ясна. Действията веднъж вече са проиграни по подобен сценарий. Разбиват се демократичните сили и се насочват гласове към левицата. Резултатът е: БСП на власт, за народа глад, студ и мор, а за услужливите политици - мерцедеси, банки, фондове.

Защо се действаше толкова спешно зад гърба на главния секретар на БЗНС Анастасия Димитрова-Мозер? Кому пречеше тя?

Тя е обединителната фигура, която възстанови единството на съюза. Тя поведе организацията и чрез успешна политическа коалиция и сериозно представителство в Народното събрание я превърна в трета политическа сила. Тя е един от инициаторите за създаването на Обединените демократични сили, без да позволи обезличаване на съюза или лишаване от собствена политическа линия. Благодарение на нея БЗНС получи международно признание, като бе приет за редовен член на Европейския християндемократически съюз. Госпожа Анастасия Димитрова-Мозер е заместник-председател на Християндемократическия съюз на жените и заместник-председател на комисия към Европейския парламент.

Ето защо считаме, че опитът да бъде свалена личност като госпожа Анастасия Димитрова-Мозер, всепризната като лидер на БЗНС, особено в настоящия момент, е политическо безумие, ако не е поредната планирана, знаем от кого, акция за ликвидация на стогодишната ни организация.

Окръжното настоятелство на БЗНС - София, не признава решението за отстраняване на главния секретар на БЗНС госпожа Анастасия Димитрова-Мозер. То е взето в грубо нарушение на законите на Република България, устава на съюза и незачитащо решенията на Върховния контролно-ревизионен съвет. На господата около Георги Пинчев напомняме, че процедурата за провеждане на извънреден конгрес тече. Всички сдружени земеделци са длъжни да спазват устава.

Конгресът ще възстанови консолидацията в БЗНС и ще даде решителен отпор на незаконността и интригите.

Обръщаме се към всички сдружени земеделци да мобилизират своите сили за победата на Обединената демократична общност на президентските и предсрочните парламентарни избори.

Мир, хляб, свобода и народовластие!

София, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА БЗНС - РАЙОН "СРЕДЕЦ" - СОФИЯ, ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ. Документът е приет на редовно заседание на Общинското настоятелство на БЗНС в района на 28 август 1996 г. и е адресиран до средства за масова информация.


На 24 август 1996 г. бе направен опит за подмяна на демократично избрания на конгреса главен секретар на БЗНС г-жа Анастасия Димитрова-Мозер. Това е в нарушение на устава на съюза и на съществуващата етика във взаимоотношенията между сдружените земеделци.

Г-жа Анастасия Мозер е обединителна личност, която успя да възстанови единството на съюза, влезе в успешна политическа коалиция с Демократическата партия, което ни осигури сериозно представителство в Народното събрание. По този начин коалицията "Народен съюз" се превърна в третата политическа сила в страната.

Г-жа Мозер е един от инициаторите за създаването на Обединените демократични сили, без това да стане за сметка на обезличаване на съюза или лишаване от собствено присъствие на съюза на политическата сцена.

Благодарение на личността й и нейните международни контакти, Българският земеделски народен съюз /БЗНС/ получи международно признание, като бе приет за редовен член на Европейския християндемократически съюз. Самата г-жа Анастасия Мозер бе избрана за заместник-председател на Християндемократическия съюз на жените и за заместник-председател на комисия към Европейския парламент.

Поради това ние смятаме, че опитът за подмяна на главния секретар на БЗНС г-жа Анастасия Димитрова-Мозер, която има международен авторитет и влияние, е политическо късогледство и опит за самоубийство на съюза.

Г-жа Анастасия Мозер е мост между поколението земеделци, свързани с личности като Александър Стамболийски, д-р Г. М. Димитров и Никола Петков, и техните наследници днес.

Общинското настоятелство на БЗНС, район "Средец" - София, застава зад г-жа Анастасия Мозер като легитимно избран лидер на БЗНС и пледира всички сдружени земеделци в страната да обединят своите сили за победа в предстоящите президентски избори, а не в себични и неетични боричкания във възможно най-неподходящия политически момент.

София, 28 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ОКРЪЖНОТО РЪКОВОДСТВО НА БЗНС - ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНИ ПРОБЛЕМИ. Документът е адресиран до председателя на Управителния съвет на БЗНС Руси Карапетков, до председателя на Висшия контролно-ревизионен съвет на БЗНС Стефан Райков, до главния секретар на БЗНС Анастасия Димитрова-Мозер, до Постоянното присъствие на БЗНС, до главния редактор на в. "Земеделско знаме" и до други средства за масова информация.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

На свое извънредно разширено заседание Окръжното настоятелство на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ във Велико Търново на 29 август 1996 г., съобразявайки се със становищата на общинските настоятелства, както и с демократично настроената общественост в целия Великотърновски регион, с голяма тревога разгледа и анализира грозния опит за преврат в Управителния съвет /УС/ на БЗНС за снемане от длъжност на главния секретар д-р Анастасия Димитрова-Мозер. Всички участници в заседанието засвидетелстваме с точните си подписи гневното си възмущение от този жалък опит, инсцениран, режисиран и проведен от г-н Георги Пинчев, който по този начин сне окончателно маската си.

С този опит освен уставът са погазени и най-елементарни човешки норми на поведение. Да се предложи и гласува недоверие на главния секретар без писмени мотиви, без да бъде изслушан той, и при оспорване на отправените обвинения да се извърши обстойно проверка от комисия, назначена и ръководена от Върховния контролно-ревизионен съвет /ВКРС/ на БЗНС, и да се даде компетентно заключение, е нарушение на елементарните човешки права и морални норми.

Освен това, като имаме предвид, че в продължение на пет години г-жа Мозер извън парламента и в парламента защищава неотстъпно, настъпателно и компетентно не само земеделската, но и като цяло българската кауза, при изключително тежка семейна обстановка - тежко болни майка и съпруг, и от 20 дни, вместо на почивка, ги придружава на лечение. Сегашният опит за преврат е не само престъпление към организацията, но и страшно кощунство с паметта на баща й, нашия велик учител и последователен защитник на интересите на целокупна България.

Сурово заклеймяваме организаторите на този позорен акт, и то в навечерието на президентските избори, след дълга и упорита борба за обединение на опозицията и настояваме ВКРС още на първото си заседание да даде оценка за извършените действия.

Цялото Окръжно настоятелство признаваме единствено д-р Анастасия Димитрова-Мозер за легитимен и достоен главен секретар.

Велико Търново, 31 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /ПРЕДСЕДАТЕЛ - Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ/ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е приет с консенсус на заседание на Изпълнителния комитет на РДП в София на27 август 1996 година и е адресиран до средства за масова информация.


Изпълнителният комитет на Радикалдемократическата партия /РДП/ следи с огромно безпокойство процесите в Българския земеделски народен съюз /БЗНС/. Опитите за отстраняване на главния секретар на съюза г-жа Анастасия Мозер в нейно отсъствие и непосредствено преди президентските избори противоречи на принципно новите взаимоотношения на единодействие и толерантност в рамките на опозицията и създава атмосфера на недоверие в демократичната общност. РДП нееднократно е изразявала подкрепата си за единната президентска кандидатура на демократичната общност и ще се противопоставя на всякакви действия, които водят до отлив на гласове.

Като лоялен парламентарен партньор на коалицията Народен съюз - БЗНС, ДП, РДП не приема необмислените и лишени от политическа логика изказвания на опонентите на главния секретар г-жа Мозер срещу общите ни кандидати за кметските избори в София - г-жа Ренета Инджова, и за предварителните кандидатпрезидентски избори - д-р Желю Желев, както и с нищо неоправданите инсинуации срещу либералната общност в България. Подобно поведение затруднява изключително много не само контактите ни с нашите уважавани партньори от БЗНС, но и с коалицията Народен съюз като цяло. Депутатите на РДП Александър Джеров и Николай Христов ще продължат да подкрепят г-жа Анастасия Мозер като съпредседател на Парламентарната група /ПГ/ на Народен съюз-БЗНС, ДП.

РДП очаква, че коалиция Народен съюз ще преодолее създаденото временно вътрешно напрежение и ще запази и разшири извоюваните си позиции на втори опозиционен център и трета парламентарна сила.

София, 27 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ПЪТНОТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ С КОЛАТА НА АКТИВИСТИ НА ПАРТИЯТА ПРЕЗ АВГУСТ 1996 ГОДИНА. Документът е адресиран до средства за масово осведомяване.


Секретариатът на Централния комитет /ЦК/ на Българската комунистическа партия /БКП/ с голяма тревога и загриженост довежда до знанието чрез БТА следните тревожни сигнали:

1. На 27 юли 1996 г. в ЦК на БКП се получи сведение, че се подготвя физическа разправа срещу генералния секретар на ЦК на БКП, за което било имало решения на Изпълнителното бюро /ИБ/ на Българската социалистическа партия /БСП/ и на Централния съвет /ЦС/ на Българския антифашистки съюз /БАС/.

2. На 30 юли 1996 г. уведомихме министъра на вътрешните работи за случая и поискахме да подсигури охрана на др. Владимир Спасов, генерален секретар на ЦК на БКП и на Новия комунистически интернационал /НКИ/, за да бъде предотвратен плануваният заговор. Николай Добрев не направи нищо за изпълнението на неговите основни задължения като министър.

3. Заговорът беше изпълнен много умело и тактично - при слизане от тържествата на БКП от Бузлуджа за гарата на Казанлък с БМВ на турската компартия върху нашата кола връхлетя "Лада" със скорост не по-малка от 160 км в час. Нашата кола стана куп желязо. По чудо пътуващите в колата са оцелели. Генералният секретар на БКП и на НКИ е получил контузия по главата. Оставаме с убеждението, че за колата е даден сигнал по мобифон, проследена е колата и катастрофата не е била случайна. Тя е добре планирана и организирана и отлично беше осъществена. Ще има ли и друг подобен заговор?

София, 8 август 1996 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЕ ЗА 105-ГОДИШНИНАТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 1 АВГУСТ 1996 ГОДИНА ОТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП. Документът е адресиран до Жан Виденов - председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, до членовете на Изпълнителното бюро на ВС на БСП и до средства за масово осведомяване.


Секретариатът на Централния комитет /ЦК/ на Българската комунистическа партия /БКП/ протестира против изявлението на г-н Георги Първанов по Българска национална телевизия /БНТ/ на 1 август 1996 г. в 20 ч, че за наследството на 105-годишната партия, създадена от Димитър Благоев на 2 август 1891 г., засега спорят две партии - Българската социалдемократическа партия /БСДП/ и Българската социалистическа партия /БСП/. И този път Георги Първанов лъже и дезинформира обществеността. Секретариатът на ЦК на БКП намира за целесъобразно да изясни истината такава, каквато е. А тя е следната:

1. Димитър Благоев - Дядото, основава през 1883 г. Руската социалдемократическа партия и издава органа й в. "Рабочий".

2. През 1891 г. Д. Благоев основава БСДП като марксистка партия за борба против капитализма и монархията. На XXII конгрес не друг, а Д. Благоев преименува партията на БКП, тя стана съучредителка на III Комунистически интернационал и проведе три антифашистки въстания - Юнското и Септемврийското от 1923 г. и Деветосептемврийското от 1944 г. Под ръководството на БКП беше извършено строителството на социализма. След VI конгрес на БКП ръководството й бе заграбено от ревизионисти и предатели. Те извършиха антикомунистическа контрареволюция на 10 ноември 1989 г. и разориха България.

3. Защо БСП не може да претендира за никакво наследство на партията, създадена от Димитър Благоев, а тя е днешната БКП? БСП е новосъздадена на 3 април 1990 г. буржоазна бизнеспартия. Никога преди това такава партия в България не е съществувала. БСП е антимарксистка и антикомунистическа буржоазна котерия на криминалния капитал. Ръководителите на БСП реставрират дивия и варварски пещерен капитализъм. Ръководството на БСП доведе народа ни до жалко гладно съществуване. Вие със Съюза на демократичните сили /СДС/ разбихте селското стопанство, а сега посягате чрез грабителската незаконна измамническа приватизация и на промишлеността. Вие, господа социалисти, посягате на най-печелившите предприятия. Не рушете онова, което целият ни народ строи с къртовски труд цели 45 години. Вашата приватизация е незаконна, продажна и антинародна. Ето това сте вие и вашата антинародна грабителска политика. Такава партия няма никакво право на наследство на 105-годишната героична история на БКП. Вие нямате право на поредността на конгресите на БКП. Вие имате право на летоброене от 3 април 1990 г. и на нищо повече. Вие сте съпричастни с Движението за права и свободи /ДПС/ и СДС в приетия през 1992 г. профашистки закон, по силата на който конфискувахте имуществото на БКП, Отечествения фронт /ОФ/, Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/, Българските професионални съюзи /БПС/. Вие опожарихте Партийния дом и не смеете да насрочите делото. Вие изкуствено предизвикахте зърнената и хлебната криза, за да доограбите страдащия ни народ. Ето защо нашето предложение е най-после да кажете честно и открито кои сте и какви сте. Удари дванадесетият час, когато трябва да кажете, че нямате нищо общо с Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Д. Благоев, Г. Димитров, В. Червенков и др. Освободете всичко, което сте заграбили и ограбили от БКП, към която не принадлежите. Престанете да се месите във вътрешнопартийната дейност на БКП. Разпуснете създадените от вас запъртъци за борба против БКП. Те са ваши високоговорители. Те на думи се наричат "комунистически", а на дело са антикомунистически. Те са ваши марионетки в непочтената ви дейност против БКП. Докога ще карате марионетките ви от СДС да ви наричат комунисти, с което заблуждавате и лъжете народа, когото доведохте до глад, мизерия, просия и до гладна смърт? Вие изобщо не трябва да се показвате пред очите на страдащия трудов народ. Най-после имайте чест и достойнство и открито и честно кажете кои сте и какви сте. За всички е ясно, че сте антикомунисти и върли врагове на България и на народа ни. За заграбеното имущество ще внесем въпроса в съда. Ако не бъде справедливо решен този важен въпрос, ще го отнесем до международния съд в Страсбург, а може би след това и в Хага. Чакаме да изпълните нотариалната покана за връщане на заграбеното от БКП имущество, на което нямате право като реставратори на дивия и варварски пещерен капитализъм.

София, 3 август 1996 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ЗА СТРУКТУРНАТА РЕФОРМА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД СРЕЩА НА РЪКОВОДСТВОТО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА С АН МАКГЬРК, РЪКОВОДИТЕЛ НА МИСИЯТА НА МВФ В БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до средства за масова информация.


Днес по покана на мисията на МВФ в България се състоя среща на ръководството на Конфедерацията на труда /КТ/ "Подкрепа" с ръководителката на мисията г-жа Ан Макгьрк.

На срещата бе подписано становището на синдиката за развитието на структурната реформа в страната.

Ръководството на конфедерацията отново подчерта нежеланието на правителството да търси подкрепа и съдействие от структурите на гражданското общество, както и негативната му реакция на алтернативната програма, представена му от "Подкрепа", Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ и Българската стопанска камара /БСК/.

Според синдиката, ако се беше осъществила широка обществена дискусия относно програмата за ликвидация и изолация на губещи предприятия, процесът щеше да е в много по-напреднал стадий. В същото време, поради липса на мотивация у работещите и ръководствата на тези предприятия, процесът среща неразбиране и масирана съпротива.

Според г-жа Макгърк този процес е закъснял с пет години, а последиците от закъснението са много по-болезнени както за българската икономика, така и  за обществото. Синдикатът се съгласи със становището на МВФ, че е необходима ускорена трансформация на тези предприятия, но механизмът на ликвидация и изолация, който прилага правителството, е меко казано неправилен. Позицията на "Подкрепа" е, че целта на тази трансформация е смяната на собствеността и раздържавяването, без които е немислимо развитието на нов тип икономическа система. Тази цел обаче е в противоречие с идеите и замислите на това правителство, което явно се стреми към реална ликвидация на тези предприятия, както и към ново одържавяване в редица сектори. Като примери за тези негативни тенденции на неправилен подход бяха посочени предприятия като "Плама", "Камет" и "Пиринпласт".

Съдбата на други предприятия, които са в списъка за изолация, като "Кремиковци", където за един и същи период са представени различни финансови резултати, е неизвестна.

В така създалата се обстановка на несигурност, на механично повишаване на цените, на ежедневен спад на жизненото равнище, достигащ до борба за физическото оцеляване на обикновения българин, "Подкрепа" логично декларира своята готовност да оглави народното недоволство.

В предстоящите следващата седмица срещи с МВФ и представители на Световната банка ще бъде коментирано и обсъдено становището на синдикатите относно конкретните пунктове в програмата за ликвидация и изолация, по които синдикатите не са съгласни с предприетите мерки от правителството - схема на компенсиране на работниците от тези предприятия, заетост и др.

София, 26 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПОСТЪПИЛО ПРЕДЛОЖЕНИЕ В 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ "СВОБОДНА ИНФОРМАЦИЯ" И СДРУЖЕНИЕ "ЧОВЕШКИ ПРАВА БЕЗ ГРАНИЦИ", ПОДКРЕПЕНО ОТ "ЗЕЛЕНИ ПАТРУЛИ", ЗА ПРИЕМАНЕ СЛЕД ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ЗАКОН ЗА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ. Документът е адресиран и до средства за масова информация.


В парламентарните групи на Демократичната левица /ДЛ/, Съюза на демократичните сили /СДС/, Народен съюз /НС/, Движението за права и свободи /ДПС/ и Българския бизнес блок /БББ/ е постъпило предложение от Гражданско сдружение "Свободна информация" и Сдружение "Човешки права без граници", подкрепено от "Зелени патрули" и други граждански сдружения, за приемане след публично обсъждане на закон за информационните права на гражданите. Като база за обсъждането е предложен проектозакон, изготвен преди 4 години по поръчка на правителството на Димитър Попов от група юристи - научни работници, и специална междуведомствена комисия с използване опита на скандинавските страни, Дания, Канада и други страни.

Проектът съдържа раздели за достъпа на гражданите до информация и до медиите, за информационната защита на личната сфера, за режима на тайните и за специална мрежа от органи, контролиращи спазването на информационните права.

Пълният текст на този проектозакон за първи път се внася в парламента. От депутатите се търси съдействие за инспириране на публично обсъждане и подписка в подкрепа на проектозакона. Инициативата цели да повиши доверието между власт и граждани чрез включване на последните в законодателното уреждане на техните права.

Сдружението "Свободна информация" е неформална група на граждани, възникнала през 1994 г. с цел привличане на подкрепа за приемане на закон за информационните права на гражданите.

София, 31 юли 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 септември - следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СДРУЖЕНИЕ "ЧОВЕШКИ ПРАВА БЕЗ ГРАНИЦИ" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА, СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, НАРОДЕН СЪЮЗ - БЗНС, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ И БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК ПО ПОВОД НА ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ИНФОРМАЦИЯТА, ИЗГОТВЕН ПО ПОРЪЧКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДИМИТЪР ПОПОВ ПРЕЗ 1992 ГОДИНА ОТ МЕЖДУВЕДОМСТВЕНА КОМИСИЯ И ГРУПА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЮРИСТИ - НАУЧНИ РАБОТНИЦИ. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО И ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предоставяме на вашето внимание пълния текст на проектозакона за информацията, изготвен преди 4 години по поръчка на служебното правителство на Димитър Попов от група юристи - научни работници, и специална междуведомствена комисия.

Пълният текст на този проектозакон за първи път се внася в парламента и бихме желали това да стане чрез вас на заседание на вашата парламентарна група, където той да бъде обсъден, коментиран, евентуално допълнен от ваши юристи и след неговото прецизиране и перфектизация да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала.

До момента документът е получил гласност чрез някои от медиите, но бихме желали и бихме били благодарни с ваша помощ перфектизираният текст да получи по-широка популярност. При изработването на проектозакона е използван правният опит на скандинавските страни, Дания, Канада и др. Проектът е бил обсъждан на научни форуми и получава висока оценка от експерти на СЕ.

Нуждата от подобен закон следва да бъде взета под внимание. В тази връзка още веднъж настойчиво и убедително ви молим да запознаете членовете на вашата ПГ с текста на документа и инициативата по приемането му след публично обсъждане.

Бихме желали със съдействието на вашата ПГ да привлечем вниманието на обществеността и да инспирираме дискусия за информационните права на гражданите.

Нашата инициатива цели чрез взаимодействие да се повиши взаимното доверие между власт и граждани с участие на последните в законодателното уреждане на техните права.

Автори на проекта на закон за информацията, назначени като експерти през септември 1991 г., бяха: проф. Асен Кантарджиев, проф. Антон Герджиков, Йордан Икономов, Виолета Костова, Орлин Радев и Жана Джамбазова.

Междуведомствената комисия, участвала в изготвянето на проекта, е била в състав: проф. Кантарджиев /председател/, проф. Герджиков, Симеон Тасев /МП/, Румен Еленски /МВнР/, Христо Христов /МВнР/, Харалан Хараланов /МТрансп./, Васил Хабов /МВтрР/, Тончо Бялков /МО/, Стамен Тасев /МФ/, Силвия Черешова /КСИ/, Владимир Георгиев /МС/, Иван Гълъбов /СНС/ и Евдокия Кьосева / СБЖ/.

Сдружение "Свободна информация" е неформална група граждани, възникнала през 1994 г. около експертната група "Инфоюс" с цел привличане на подкрепа за приемане на закон за информационните права на гражданите на базата на разработения през 1992 г. проект заедно със Сдружение "Човешки права без граници" и други нестопански организации.

София, 30 юли 1996 г.

                                                                            В очакване на вашето мнение и отговор,

                                                                            СЕКРЕТАР НА СДРУЖЕНИЕ "СВОБОДНА ИНФОРМАЦИЯ":
                                                                            Иван Христов

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ "ЧОВЕШКИ ПРАВА БЕЗ ГРАНИЦИ":
                                                                            Веселка Макаринова

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - 1996 ГОДИНА


София, 6 септември - Следва предоставеният за разпространение изключително от ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" ПРИ БТА пълен текст на:

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ № 20/3 септември 1996 г.

ОТНОСНО: единната номерация на избирателните секции


На основание чл. 10н, ал. 1, точка 1, във връзка с чл. 10и, ал. 3 от ЗИПВР и решение № 3 от 08.08.1996 на ЦИК, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Единният номер на всяка избирателна секция се състои от седем цифри, групирани във вида

РР                  ОО                 ССС
код район / код община / код на секция,

където:

РР - е номерът на избирателния район съгласно Приложение № 30 от утвърдените изборни документи;

ОО - е номерът на общината /за София и Пловдив на административния район/ в избирателния район съгласно Приложение № 30 от изборните книжа;

ССС - е номерът на секцията в общината /за София и Пловдив - в административния район/.

2. За получаване на пълно съответствие с Единния класификатор на населените места /ЕКНМ/ в договора с колектива, извършващ компютърна обработка, да се включи изискване за въвеждане на номера по ЕКНМ и името на населеното място за всяка секция при подготовката на базата данни.

В случаите, когато една секция обхваща няколко населени места, всяко с различен номер по ЕКНМ, да бъдат въведени номерата и имената на всичките населени места, обхванати от тази секция. За секциите, за които няма номер по ЕКНМ, се въвежда буквен код, съответстващ на името на тяхната територия.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ № 21/3 септември 1996 г.


За по-добра организация на подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на Република България

Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Изважда от състава на работната група по Методическите указания и принципните решения Анна Николова и от състава на работната група по състава и дейността на районните и секционните комисии и по жалбите Петър Обретенов.

2. Включва в състава на работната група по Методическите указания и принципните решения Петър Обретенов и в състава на работната група по състава и дейността на районните и секционните комисии и по жалбите Анна Николова.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ № 22/3 септември 1996 г.

ОТНОСНО: утвърждаване списъка на журналисти и фоторепортери за отразяване работата на ЦИК за произвеждане на избор за президент и вицепрезидент на 27 октомври 1996 г.


На основание чл. 10н, ал. 1, точка 3 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент Централната избирателна комисия

РЕШИ:

1. Утвърждава предложените от БНТ, БНР, БТА и други средства за масова информация журналисти и фоторепортери по приложения към настоящото решение списък във връзка с отразяване работата на ЦИК за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент, насрочени за 27 октомври 1996 г.

2. Централната избирателна комисия с отделно свое решение определя реда и условията на достъп на утвърдените по горния списък журналисти и фоторепортери.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ № 23/3 септември 1996 г.

ОТНОСНО: назначаване на рецензенти по конкурса за компютърна обработка на данните от гласуването за президент и вицепрезидент на републиката.


На основание на чл. 10н, ал. 1, т. 6 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на републиката и във връзка с обявения конкурс за компютърна обработка на данните от гласуването, ЦИК

РЕШИ:

I. Назначава следните рецензенти:

1. Илия Божинов - Център за масова приватизация

2. Пламен Хинков - ЖЗК "Феникс"

3. Благовеста Кенарова

4. Димитър Шишков - ТУ - София

5. Весела Пашева - ТУ - София


II. На рецензентите да бъдат предоставени копия от документите за участие в конкурса, подадени в ЦИК в определения срок. Всяка рецензия трябва да отразява степента на съответствие на предложените проекти и договори и заданието по конкурса, като особено внимание се обърне на сравнителната оценка между отделните кандидати при отчитане на изискванията за гарантиране на достоверност и надеждност на данните, прилагането на съвременни технически, програмни и комуникационни средства при осигуряването на оптимално отношение качество/цена и цялостното изпълнени на заданието.


III. Рецензиите да се представят в ЦИК до 16 часа на 12 септември 1996 г.


IV. Възнаграждението на всеки рецензент да бъде по 3000 лева на рецензиран кандидат в конкурса.


V. Работната група по възлагане и контрол на компютърната обработка на данните и издаване на бюлетин да организира и проведе в срок до 17 септември събеседване с кандидатите и да предложи на ЦИК проект за решение по конкурса.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Байчо Панев

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 2 септември 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.