6 декември 1996 г.

06.12.1996

- Църковен празник на Свети Никола /Никулден/, Ден на банкера.

- Жан Виденов разговаря с шефове на 6-те държавни банки и ДСК на среща в МС. Разговорите за координирането между институциите - парламент, кабинет, БНБ и банките, за укрепването на банковата система продължават два часа.

След срещата директорът на Пощенска банка Момчил Андреев казва, че е била обсъдена ситуацията на валутния пазар и набелязани някои мерки за взаимодействие.

- Във Варна пред журналисти Румен Гечев признава, че правителството е допуснало грешка с неточния зърнен баланс и е закъсняло със стимулирането на есенната сеитба. Грешка била несъгласуваността с БНБ за управлението на основната лихва и валутния резерв. Обезценяването на лева ще продължи, тъй като БНБ не можела да влияе на предлагането, заради ограничения си резерв.

Част от вината за краха на банковата система е на експертите на МВФ.

- Провежда се организирана от Асоциация на търговските банки дискусия по случай деня на банкера за кризата и възможните изходи от нея.

- Със 121 гласа "за" парламентът приема на първо четене актуализацията на републиканския бюджет за 1996. Според приетия проектозакон ще бъдат увеличени разходите за лихвите по вътрешния дълг, тъй като парите за това ще бъдат осигурени чрез 10 годишен заем от БНБ.

* Предложението за отпускане от БНБ на кредит за 115 млрд. лв. няма да доведе до хиперинфлация, според финансовия министър Димитър Костов, тъй като около 90% от сумата ще се върне отново в БНБ под формата на плащания по ДЦК.

* На 10.12. държавният бюджет ще се гледа на второ четене. Необходимите на бюджета 123,5 млрд. лв. ще бъдат осигурени с пряк кредит от БНБ. Заемът трябва да бъде върнат след 10 години.

- Червените кметове на 14 общини от Северна България се събират в Плевен, за да обсъдят местните проблеми и взаимодействието с централната власт. На срещата присъстват Дончо Конакчиев, Николай Добрев и Георги Пирински. Кметовете отправят критичните си бележки за липсата на диалог между централната и местната власт. Инициаторите на съвещанието са уведомили ИБ на ВС на БСП.

- Писмено заявление с молба да бъде освободен от поста е депозирал в областната управа в Пловдив кметът на Пещера Георги Петърнейчев поради несъгласие със сегашната политика на правителството.

- Петър Стоянов и Желю Желев се срещат, изразявайки тревогата си от възможността за въвеждане на валутен борд.

Новоизбраният президент казва, че операцията по въвеждането му при всички случаи трябва да е успешна. Бордът трябва да се въведе от правителство, което разчита на консенсус от основните политически сили, на разбиране и доверие в обществото и на подкрепата на своята собствена политическа сила.

Според него една от хипотезите, която все по-често се обсъжда в обществото, е парламентът да се разпусне и да се насрочат предсрочни парламентарни избори. Според него до средата на януари би могло да се постигне консенсус в Народното събрание по следните параметри - евентуалното приемане на Закон за борда от парламента, обсъждане на доверието към управителя и подуправителите на БНБ в новосъздадените условия. Депутатите може да гласуват и още няколко неотложни актове, придружаващи Закона за паричния съвет, след което и да се отиде към нови парламентарни избори.

Ако парламентът избере вариантът да приеме лансираното от някои среди "програмно" правителство, то значи това НС да продължи своята работа, заставайки зад такова правителство и неговата програма.

Президентът има правомощия само да назначи служебен кабинет, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, ако парламентът няма съгласие за образуване на каквото и да е друго правителство.

Петър Стоянов уточнява, че предлага тази хипотеза като гражданин, като човек, събрал доверието на огромна част от избирателите, но не и като положил клетва и влязъл в институционалните си правомощия президент.

- На заседание на външните министри в Брюксел Ханс Ван ден Брук, член на Европейската комисия и отговорник за Централна и Източна Европа, предлага на Съвета на министрите на ЕС да бъде отпусната помощ за България за зимата. По линия на ФАР ще ни бъдат дадени 20 млн. екю за най-неравнопоставените групи от населението. Той подчертава, че помощта за България е наложителна, но ще бъде оправдана само ако българското правителство въведе система от мерки за ускоряване на икономическите и структурните реформи, включително и в земеделието. Едва след като България постигне договореност с МВФ за реформите, ще може да разчита на международна финансова подкрепа, което ще й позволи да получи средства за зърно, отбелязва комисията.

- На среща с граждани в Сливен депутатът Венцислав Димитров съветва присъстващите да държат спестяванията си във валута.

- Джамията на кооперативния пазар в центъра на Казанлък е взривена със самоделна бомба.

Кемал Еюп, ДПС: "Терористичният акт преследва политически цели. Има непосредствена връзка между взрива, изявленията на ОКЗНИ за някакви тайни споразумения за автономия на турско малцинство и подписката на комитета за забрана на ДПС. Вероятно всичко е предварително синхронизирано, премислено и цели мобилизирането на социалистическите редици за предстоящия конгрес, да се отклони общественото внимание от икономическата и политическата криза в страната."

* Ахмед Доган подготвя писмо до вътрешния министър Николай Добрев, с което настоява за незабавна реакция, пълна яснота по случая и открита работа на компетентните органи.

* Добромир Задгорски, ОКЗНИ: "Едно криминално деяние. Не може да се твърди, че терористичният акт е премислен и предвид предстоящия конгрес на БСП."

- В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" спират всички планови операции, заради липса на най-елементарни медикаменти.

В 13:30 ч. пред главния вход лекарите изваждат инвалидна количка и със скандирания "Оставка", "БСП - стига геноцид над болните" започва протестен митинг в извънработно време, организиран от здравните синдикати в Института.

Поводът за недоволството са финансовия колапс на болницата, мизерните авансови помощи, изплатени като трудово възнаграждение за работещите, и липсата на всякаква гаранция, че персоналът ще има заплати до края на годината.

От стъпалото на инвалидната количка доц. Милан Миланов се обръща към колегите си с думите: "Стига сме търпели правителствената банда на БКП, стига с униженията, къде са завеждащите клиники и професорите, защо не са тук при вас, когато изкарвате нашите заплати? Няма ги, защото това са корумпираните бели престилки в "Пирогов"."

Протестиращите взимат решение да започнат подписка с искания за оставка на правителството, за целево финансиране на болницата и изплащане на заплатите. В името на своето оцеляване и това на болните те ще затворят вратите на "Пирогов" с телата си, ако не бъдат изпълнени исканията.

- Членовете на Федерацията на университетските синдикати /ФУНИС/ протестира пред СУ "Кл. Охридски" против управлението на БСП. Те основават "Съюз на временно пребиваващите българи в България" и издигат лозунга "Когато отвратителните остават, отвратените си отиват".

- Асен Ошанов /координатор на посещението на Симеон II в България/ изпраща апел към интелектуалците, поканили Симеон II през месец май 1996, за създаване на гражданско движение, което да работи за връщането на царя в родината. Той ги кани на 13.12. да обсъдят устав и програмна декларация на формацията с име "Цар Симеон II". Връщането на Негово Величество може да се постигне не от някоя политическа сила, а само от едно общонародно движение, организирано не на политическа, а на гражданска основа.

- Уводната статия на "Демокрация": "Висш служител от Прокуратурата на Въоръжените сили потвърди, че служба БОИ /Бюро за оперативно издирване/ се занимава с незаконно проследяване на политици, депутати и държавни служители."

- След края на посещението у нас на турския зам.-външен министър Али Туйган става ясно, че през февруари експертни групи ще обсъждат нерешените проблеми в българо-турските отношения. Ще се решава въпроса с българските имоти в Истанбул и с водите на р. Резовска. Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Николай Камов настоява пред госта да се въведе облекчен визов режим за децата на разделените семейства.

Пред журналисти Али Туйган заявява, че предстои размяна на посещения на високо равнище. Договорено е българският външен министър да посети Анкара, а след това турският му колега да върне визитата.

- На пресконференция след срещата на високо равнище на ОССЕ в Лисабон македонският президент Киро Глигоров обявява българското отношение по въпроса за "македонския език" за анахронизъм. Той призовава езиковият спор да бъде оставен на езиковедите, а документите да се подпишат на български и "македонски" език.

- СЪРБИЯ: Върховният съд на Сърбия гледа молбите на "Заедно" и столичната избирателна комисия да бъде отменено анулирането на вота в местните избори.

* Европейският съюз отказва дори да обсъжда даването на преференциален търговски статут на СР Югославия, докато там не бъде уреден скандалът с изборите.

- ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА: приключва 2-дневната икономическа среща в Женева на 11 страни от Югоизточна Европа, в това число и България, организирана по инициатива на САЩ. Тя поставя основите на т.нар. Югоизточноевропейска инициатива за сътрудничество, чиято основна цел е насърчаването на кооперирането в областта на икономиката и опазването на околната среда. Предвижда се следващото заседание на форума да бъде на 15.01., както и да бъде определена една високопоставена личност, която ще поддържа координацията между балканските столици.