7 декември 1996 г.

07.12.1996

- За "Демокрация" председателят на джамийското настоятелство и член на Висшия духовен съвет Али Карапеличев заявява, че казанлъшките мюсюлмани са на страната на Фикри Сали, но имало натиск от хората на Недим Генджев, които посетили града преди две седмици и си тръгнали недоволни.

- Мустафа Мустафов, шофьор на Недим Генджев, загива на място след катастрофа на мерцедеса на мюсюлманския лидер по шосето София-Русе /при разклона за с. Телиш, общ. Червен бряг/ с товарен автомобил ИФА, навлязъл в насрещното платно и челен удар. Шофьор на ИФА-та е Петър Дочев от Русе. Недим Генджев оцелява, само с леки натъртвания.

* В Русе Неджиб Дауд, началник отдел "Кадри" на Генджевия Висш духовен съвет и председател на Контролно-ревизионната комисия: "Катастрофата има връзка с атентата срещу джамията в Казанлък. Това е дело на ислямски секти."

- На извънредна конференция на Благоевградската общинска организация на БСП зам.-председателят на ВПС Георги Първанов заявява, че няма нищо лошо в това да се състави ново правителство на левицата с нов премиер, който да се казва Георги Пирински. Това според него означава радикална промяна в редиците на БСП.

- Общинската организация на БСП в Габрово застава почти единодушно зад идеята за ново правителство на левицата и отправя препоръка за смяна на ръководството на ПГ на БСП.

* Елена Поптодорова: "От първа политическа сила в града в края на 1994 сега БСП е трета сила и това е тенденция в цялата страна. БСП е компрометирала тезата за компетентността на кадрите си. Тя отправя упрек към кабинета за разрухата в селското стопанство и излъганото доверие на по-голямата част от гласоподавателите на БСП - българските селяни."

- Георги Пирински заявява пред БНТ, че България няма да получи 300 хил. тона зърно при преференциални условия от ЕС.

- В Пловдив след конференцията за избор на делегати в район Централен Жан Виденов дава пресконференция. На въпрос как оценява идеята на Петър Стоянов - ако се въведе валутен борд и този парламент продължи да работи, страната трябва да се управлява от програмно правителство, Жан Виденов отговаря, че отношението му е отрицателно, тъй като всяко правителство е длъжно да има програма. България се нуждае от стабилно управление, а не от избори до дупка, предизвикани от политически капризи.

"Любопитен съм с какво ще се върне Иван Костов от САЩ. Вероятно сте обърнали внимание, че очакванията на СДС, с които се обвързва - идеята за програмно правителство, идеята за предсрочни избори, идеята за някаква обща цел, която да ни обедини почти насила са свързани с диктата на международните финансови институции. Очаква се този обединителен импулс да дойде зададен от Вашингтон."

- ОСД организира форум в НДК, за да търси алтернатива на управлението на Виденов. Поканили са представители на всички политически сили.

- Асен Агов, Александър Маринов и Соломон Паси заминават за Атина, където ще участват в симпозиум, посветен на ролята на международните институции в региона. Доклад ще изнесе Хавиер Солана, генерален секретар на НАТО. Асен Агов ще говори за позицията на България по разширяването на НАТО и ЕС.

- В Букурещ се провежда национална конференция на българската общност в Румъния "Братство". Представители на 19 организации от цяла Румъния обсъждат организационни, финансови и други въпроси.