7 февруари 1997


София, 7 февруари 1997 година
Брой 11 (1707)


София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОТЕСТИТЕ И ПРОЯВИТЕ НА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ СРЕЩУ СЪСТАВЯНЕТО НА ВТОРО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО.


Като отчита, че Българската социалистическа партия (БСП) съзнателно провокира с изявленията и действията си ескалация на напрежението в страната и че проявява готовност да състави второ социалистическо правителство, съзнавайки, че това може да доведе до нарушаване на гражданския мир и кръвопролития, Политическият съвет на Обединените демократични сили (ОДС)

Р Е Ш И:

1. Застава като гарант и поема политическата отговорност за всички справедливи, мирни протести и прояви на гражданско неподчинение на българските граждани.

2. Призовава всички протестиращи и служителите на реда да не се поддават на провокации и да не допуска[т?] насилие, защото всички сме част от страдащия народ на България.

3. Обръщаме се към всеки един от народните представители от досегашното парламентарно мнозинство с призив да не гласува за второ социалистическо правителство, което ще донесе нова трагедия за България.

София, 3 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ДА ПРЕДЛОЖИ ПРЕГОВОРИ С ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА ФОРМИРАНЕ НА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО


По повод на решението на съвместното заседание на ръководството на левицата и съдържащото се в него предложение за преговори с посредничеството на президента за формиране на ново правителство Политическият съвет на Обединените демократични сили (ПС на ОДС) е предизвикан да заяви следното:

Въпросите за коалиционния характер на едно правителсво се решават със съдействието на президента по време на неговите консултации преди връчването на мандата. На тези консултации ОДС отказаха категорично участие в коалиционно правителство с Българската социалистическа партия (БСП).

След връчването от президента на поименния мандат конституцията възлага отговорността за структурата и за състава на правителството на посочения от БСП кандидат за премиер Николай Добрев.

Това означава, че в период от седем дни, в който проучвателният мандат тече, левицата няма право да посочи друг кандидат премиер, още по-малко да преотстъпва мандата на друга парламентарна група. Николай Добрев следва да върне мандата и едва тогава единствено президентът го възлага на следващата политическа сила.

Решението на ръководството на левицата от 2 февруари 1997 година пренебрегва конституцията. То е бягство от отговорност и е израз на страх левицата да признае пълната си неспособност да състави нужното, спасително за България правителство.

ОДС декларират, че отказват да участват в съмнителните задкулисни игри на БСП за създаване на широко коалиционно правителство.

Играта свърши. Трябва да спасим България.

София, 3 февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ПО ПОВОД НА ТВЪРДЕНИЯ НА НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ И НА ЕДВИН СУГАРЕВ ЗА ПЛАНИРАНИ ПРОВОКАЦИИ И ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ


По повод на тиражираните изявления в медиите на Николай Колев - Босия и на Едвин Сугарев за планирани провокации и за въвеждане на извънредно положение от Българската социалистическа партия (БСП) след връчване на мандата й за второ социалистическо правителство пресцентърът на БСП и на Парламентарната група на демократичната левица (ПГДЛ) категорично отхвърля подобни твърдения, внушения и инсинуации като неверни, измислени и даже като цинични. Опитът да се внесе допълнително напрежение и страх сред хората с цел оклеветяването на БСП и на ПГДЛ само нагнетява политическата обстановка в страната, разпалва омразата и увеличава нарастващото разделение на хората. В многобройни писма, обаждания по телефона и на срещи с граждани с различни политически убеждения се изразява тревогата от крайните, подстрекаващи към насилие призиви на водачите на Обединените демократични сили (ОДС) и на "синдикални" лидери. Изявления като тези на Константин Тренчев, че "утре така ще им начупим главите на другарите комунисти" или "да ги удариш с дърво по главата" са най-малкото неморални и неадекватни на сложните проблеми, които има да решава страната.

Предупреждение и призив за разправа, за насилие звучи и от думите на "организатора" на протестите Евгений Бакърджиев: "Хайде на 21-ия ден да приключваме с всичко това", "Хората може да извадят оръжие", "Този път прошка няма да има".

Особено безпокойство предизвиква, че този тон на "диалог" се налага от лидера на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов, който пръв подаде паролата - ултиматум: "За последен път ние подаваме ръка за съгласие. Ако не я приемат, ще срещнат нашия юмрук" и се заканва, че "целият политически елит на БСП ще бъде унищожен... във всички случаи ще бъде унищожен".

БСП и ПГДЛ изразяват своето възмущение от подобни послания, с които се манипулира общественото мнение.

Господа демократи-политици от обединената опозиция, това ли е протегната ръка за съгласие и консенсус? Това ли е новото начало?

Изминалите седем години доказаха, че БСП, която се бори за запазване на гражданския мир, за стриктното спазване на конституцията и на законите на страната, и когато беше на власт и в опозиция не е използвала действия срещу конституционния ред, сигурността и спокойствието в държавата.

Днес България повече от всякога има нужда от помирение. Има нужда от взаимни компромиси. Искаме да вярваме, че днес и сега най-после ще надделеят отговорността, разумът и политическата мъдрост.

София, 27 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" С ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА


1. Българската социалистическа партия (БСП), чийто първи мандат протече в борба за утвърждаването на враждебни на българския народ интереси и която днес е в пълна изолация, нито има моралното право да иска, нито има практическите възможности да го осъществи.

2. Народните протести и демонстрации няма да спрат. При очертаващата се патова ситуация изключително силно нараства опасността от предприемането на непопулярни, силови мерки от страна на един нов кабинет на БСП.

3. Движение "Гражданска инициатива" (ДГИ) приветства участниците в досегашните стачни и протестни действия и подкрепя генералната стачка и всички следващи действия, които гражданите намират за необходими в борбата им за отстраняване на нежеланата власт на лъжесоциалистическата партия.

4. Националният съвет на движението призовава гражданите да излязат в гражданско неподчинение. Членовете на движението и неговите привърженици се призовават да обявят бойкот на държавната администрация, на енергийните компании, пощата, телеграфа и телефона и на производителите-спекуланти.

Държавната власт е превърната в престъпна организация, от която никой нищо добро не очаква; гневът на народа е справедлив и неговите действия са законосъобразни.

Националният съвет е убеден, че победата на народа е близка и че БСП няма да управлява с втори мандат. Предсрочните избори са предстоящи. Движение "Гражданска инициатива" ще води след отстраняването на БСП коректна и законна борба за незабавно насрочване на извънредни избори за Велико народно събрание, за промяна в конституцията, въвеждане на президентска република и на национална програма за спасение на България.

София, 30 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МЕМОРАНДУМ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, НА БЪЛГАРСКАТА ЛИГА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НА ГРАЖДАНИНА, НА НЕЗАВИСИМАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ "ДЕМОКРАТИЧЕН ФРОНТ" ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ И ЗА НЕИЗВЛЕЧЕНИТЕ ПОУКИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ ОТ ДЕКЕМВРИ 1989 ДО ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ 1990 ГОДИНА


В настоящия момент на всеобхватна и жестока криза, нямаща прецедент в мирната история на страната, сегашните портести и гняв на милиони българи са отдушник на отчаянието. Тази криза, превърнала се във фалит на България, беше хладнокръвно планирана от всички участници в така наречената кръгла маса (1990 година), около която седяха само членове и активисти на Българската комунистическа партия (БКП), комсомола, креатурните земеделци, доносници и агенти на Държавна сигурност (ДС). На третия ред след тогавашните първи се бяха наредили в ролята на "експерти и съветници" сегашната ни политическо-административна олигархия, която в момента властва в страната. Това са същите отроци на генерали, полковници с партизанско потекло, съветски възпитаници, многократно кандидатствали за членове на БКП, номенклатурчици на Централния комитет (ЦК) на комсомола, оранжеви земеделци, доносници и агенти.

Тогава всичките заедно и солидарно не приеха Германската програма за икономическо развитие, предложена на място от самите автори, нито специално поръчаната от Великото народно събрание и съобразена с нашите условия икономическа програма на Ран-Ът.

Основна причина за тези откази беше, че програмите предвиждаха цялостно отстраняване от власт на комунистическата и комсомолската номенклатура, както и законспирираната агентура.

Изискваше още и цялостното разкриване на личното и служебното битие на всичките ни управници и кандидати за високи държавни, политически и стопански постове.

И двете програми защитаваха националното ни богатство от разграбване чрез схеми и действия на циливизованите държави.
Всичките тия не приеха прагматичния и изпитан път именно поради тези причини и избраха третия, на тоталния и ненаказуем грабеж, довел страната ни там, където е!

Сегашният им спор е за това кой да властва и да продължи разграбването, а не как да се управлява. Това е написано в учебниците от хора с морал.

Това е безпринципен спор между тотално провалили се и корумпирани сега и с такива, провалили се преди, като кражбите и аферите се преливат от едните към другите. Затова и досега няма виновни и осъдени за разрухата на държавата. И ако се вгледате в техните лица, ще видите всички познати "муцуни" от тогавашната кръгла маса, за да разберете, че тя продължава.

Тази кръгла маса изпепели надеждите на милиони българи за промяна, демокрация и просперитет и планира хладнокръвно и доведе докрай разграбването на националното ни богатство. Благодарение на нея престъпниците останаха ненаказани и злото от комунизма остана без възмездие. Затова те са единодушни по несъгласието си за валутен борд.

Трагичното за нацията ни, че инертното мнозинство от нея все още не разбира, че тотално покварена и корумпирана е цялата сегашна управляваща политическа класа, включително създадената и отгледана от нея псевдоопозиция.

Тук е уместно да припомним и това, което се каза по Радио "Дойче веле" (11 януари 1997 година от 19 часа) "И ако сега комунистите се измъкнат и запазят позициите си, то затова трябва да благодарят само на политическата си агентура в редиците на обединената опозиция".

Този факт е достатъчен за коментар по облика и състава на т.нар. обединена опозиция.

Ние изказваме опасение, че се очертава заплаха от нова кръгла маса от същите личности. Затова ние още веднъж повтаряме това, което твърдим отдавна: Не им вярвайте! Игрите отново се водят на тъмно и на тайно.

Истината е, че само хора, необвързани по произход и служебно положение с комунистическата номенклатура, издигнали морала и справедливостта като определящи в поведението на държавника и на политика, могат да изведат България от разрухата и забвението. Затова ние предлагаме Германския модел и програма за обществено, икономическо и социално бъдеще на държавата. Това е програмата, доказала многократно своята ефективност и е подкрепяна от цяла Европа.

Ние сме за незабавни парламентарни и нови местни избори (до юни 1997 година) и нов избирателен закон без дискриминационни мерки и противоконституционни ограничения, както повеляват конституцията и действащият сега Закон за политическите партии!

София, 20 януари 1997 година

ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ:
КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕВ

БЪЛГАРСКА ЛИГА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НА ГРАЖДАНИНА:
ИВАН СТОЯНОВ

НЕЗАВИСИМА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ "ДЕМОКРАТИЧЕН ФРОНТ":
АНТОАНЕТА СТОЯНОВА

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ


1. Създаване на съд за съдене на политическите виновници от преди и след 10 ноември 1989 година за четвъртата национална катастрофа, затъването в което продължава. Заедно с тях трябва да бъдат наказани всички "високопоставени" - бандити, крадци и лъжци, които забогатяха и продължават да трупат богатства за сметка на гладуващото, боледуващо и избиращото население.

2. Конфискация на индивидуалните и колективните влогове, на недвижимите и движимите имущества (вън и вътре в страната) на следните шест категории: бившата и настоящата партийна, държавна и военно-полицейска номенклатура, забогателите от корупцията, държавни и партийни чиновници от всички цветове, нива и ведомства, чиито имущества надхвърлят сумите на получените заплати. Мафиотските кланове и техните силови "фирми" - групировки, холдинги и т.н., както и всички доказани чрез произхода на богатството си спекуланти, мошеници, "честни частници" и "бизнесмени", фараоните и кредитните милиардери и милионери, реституираните рентиери, наследници на бившата буржоазия и властниците, довели до настоящата най-тежка криза на страната.

3. Създаване с конфискуваните парични и имуществени средства на фондове под обществен контрол за съдействие на развитието на земеделието, индустрията, услугите за здравеопазване, образованието, обществени осигуровки, както и за подпомагане на социално слабите, в която категория влиза 85-90 процента от населението на България.

4. Въвеждане на купони за хранителни и други продукти от първа необходимост, за да се гарантира оцеляването от пеленачето до най-възрастния български гражданин. До подобни военновременни мерки заедно със суровите наказания за спекуланти, черноборсаджии, мародери, независимо от ранга и от служебното им положение се прилага във всяка воюваща, победена и разорена страна.

5. Ликвидиране на институциите на уж ликвидираната с декрет политическа полиция - Държавна сигурност, и мрежата на нейните доносници, защото те са щит и меч на всички горе посочени престъпници, защото те са в основата на всички едри престъпления от общ характер, те са заплахата за хляба и за свободата на народа.

6. Никакъв валутен борд не може да реши проблемите с изплащане на външния дълг с лихвите (а това е целта на Международния валутен фонд) защото само средните вноски надхвърлят 10-15 пъти салдото на външната ни търговия. Следователно [.............?] на старите дългове ще става и занапред за сметка на нови заеми (и нова лихва). Излизането от порочен кръг е възможно само със започване на истински преговори с международните финансови институции за прекратяване плащанията и събирането им за сметка на част от инвестициите, имуществата и влоговете в чужбина на бившата и настояща номенклатура, на нейните наследници, съучастници, подставени лица и тем подобни, това ще бъде толкова по-справедливо, тъй като никой не е питал и не пита българския народ при сключване на тези заеми и при изразходването им.

7. Докато не се разсекретят досиетата на всички политици, които протягат ръце към властта, за да може народът да разбере кой кой е, демокрацията ще бъде само езиково понятие. Седемте години след "нежната революция" донесоха на народа само глад, мизерия и отчаяние.

София, февруари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ "НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ!", ГЛАСУВАНА НА ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО (СОфИЯ, 23 ЯНУАРИ 1997 ГОДИНА)


Движението "Напред, България!" си поставя отговорната задача да стане обединител и защитник на всички честни българи, които се чувстват достойни личности, готови да вложат силите си за спиране на унищожаващата родината ни политическа игра; да бъде консолидиращ фактор на здравия разум в името на доброто и бъдещето на България.

За ново възраждане на нашата родина чрез общ, общонароден вот за конкретни задачи и в конкретно време:
- за Велико народно събрание;
- за нов изборен закон;
- за България - свободна икономическа зона на Балканите;.
- за здрав социален ред;
- за стабилна национална валута;
- за свободна икономика с точно лимитирани икономически приоритети на държавата;
- за всеобхватна, бърза и открита приватизация;
- за минимални данъци и такси;
- за защита на собствеността;
- за защита на местните и на чуждите инвестиции;
- за защита на достойнството и в името на бъдещето на нашите деца;
- за духовно възраждане и извисяване на българската култура.

В тази ескалираща стопанска и обществено-политическа разруха и нарастващо недоверие на народа към правителството, към парламента и към управляващите Движенето "Напред, България!" си поставя за своя основна цел пътя към консолидиране на всички здрави сили на народа за движение напред, нито наляво, нито надясно, а - напред, България!

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "НИКОЛА ПЕТКОВ" В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ИКОНОМИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В СТРАНАТА


На свое редовно заседание Изпълнителният съвет на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) "Никола Петков" в Съюза на демократичните сили (СДС) разгледа политическата обстановка в страната и направи следната декларация:

1. България се намира в тежка икономическа катастрофа в резултат на управлението на Българската социалистическа партия (БСП). Преди две години тази партия излъга гласоподавателите с обещание за сполука и спиране на разрухата, но сега тя е неимоверно повече.

2. Спряна фактически е приватизацията и масово се разграбват предприятията от червените директори, които ги таксуват като свои. Спряно е и връщането на земята на собствениците, в резултат на което страната е изправена пред глад. Необходими са около 30 милиарда лева, за да се наторят есенниците през тази пролет, за да не се загуби по 150 кг на декар пшеница, но на тези проблеми никой не обръща внимание. В същото време милиони долари бяха изнесени незаконно от страната.

3. От Освобождението си от турско робство България никога не е изпадала в такова положение, дори и след Първата световна война, малки деца да умират от глад по болниците, след като са докарани там в безнадеждно положение вследствие на голямо изтощение. Не по-добро е положението и на другите слоеве от населението, и то при положение, че в страната няма природно бедствие или война. Това е срам за управляващите и е безнравствено те в този именно момент да искат втори мандат. БСП трябва най-сетне да разбере, че управлението им се е провалило докрай и само едни бързи предсрочни избори могат да извадят страната от кризата.

БЗНС "Никола Петков" в СДС като една демократична организация подкрепя мирните и законни протести на милионите бедни хора от цялата страна и призовава своите многобройни членове и симпатизанти да участват в тях ежедневно.

Ние заявяваме високо - не на второ правителство на БСП!

Да на нови предсрочни парламентарни избори, които ще спасят България от катастрофата!

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ "ОБЕДИНЕНИЕ НА НАЦИЯТА - ДВИЖЕНИЕ НА ОНЕПРАВДАНИТЕ" ЗА ПРИМЕРНА ПРОГРАМА, КОЯТО ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, СЪСТАВЕН ОТ ДЕПУТАТИ В ТРИДЕСЕТ И СЕДМОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОИТО ПРИЕМАТ ТАЗИ ПРОГРАМА


ОНЕПРАВДАНИ БЪЛГАРИ,

Ако продължаваме да бъдем само наблюдатели, оцеляването ни е невъзможно. Цели седем години ние наблюдаваме, а някои от нас и участваме в процесите на ликвидиране на политиката, икономиката и държавата ни. Наблюдаваме как България върви по пътя на пълна конфронтация, разцепление и унищожение от върхушката на власт, която някои от нас съдействаха да окупира властта.

Ние, 50 плюс 1 процент от нацията, които отказахме да участваме в масовата приватизация. Ние, 40 процента от нацията, които не участваме в изборите, ние от позицията на бездействие наблюдаваме как издигнатата политическа върхушка със своите програми, обещания и лъжи, окупирала властта, манипулира и конфронтира неосъзнатите онеправдани, използвайки ги за лично обогатяване. Ние, които, поставени в безизходица, наблюдаваме как тази политическа върхушка със своите трикове и хвърлените милиони наши левове привличат избирателите за гласувне.

Срещу всичко това ние не реагирахме, но може ли да продължим така, след като проблем е нашето и на семейството ни оцеляване. Затова ви призоваваме да поемем съдбата си в собствените ръце и да обявим:

Стига ви, господа политици, седем години за въвеждане на пазарна икономика. Стига! Стига ви седем години за лъжи и демагогия.
Стига ви седем години обедняване на българина за вашето забогатяване и разруха на България. И нас майка ни е раждала и искаме да живеем човешки живот. Щом вие не можете да го създадете, ние казваме не само стига, а вземаме съдбата в собствените си ръце.

Ние, 99 процента от нацията онеправдани българи, лъгани, ограбени, подложени на мъки, страдание и лишени от възможност за оцеляване, не вие, а ние

ОБЯВЯВАМЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ И ПРИСТЪПВАМЕ КЪМ НЕЗАБАВНИ ДЕЙСТВИЯ:


1. Да се предостави право на всички политически сили в България да представят на президента на Република България програми за оцеляване на българина и за спасение на България с ясни и точни действия и сроковете за извеждане на нацията от хаоса, в който се намира.

2. На политическата сила, представила най-пълна и целенасочена програма с най-кратки срокове за излизане от кризата, да се възложи съставяне на правителство.

3. Основни изисквания към програмите да бъдат:
- максимално право на нацията - всеки българин да решава съдбата си в големия парламент;
- най-кратък срок за достигане на стандарта на живот на българина от 1989 година.

Българска партия "Обединение на нацията - Движение на онеправданите" (БП "ОН - ДО") се обръща и призовава всички политически сили в страната на открит диспут пред нацията, по своята наивна и неосъществима програма и идеите, заложени в призив-обръщението й.

Ние, онеправданите, декларираме, че ако нашите искания не бъдат изпълнени, ние обявяваме бойкот на изборите, които се искат от властващата върхушка.

Онеправдани българи, да се обединим в общата ни цел - оцеляването. Ако властващите не изпълнят нашите морални искания, нито един пред избирателните урни! Обръщаме се към цялата информационна и пропагандна машина в страната, ако наистина сте патриоти и мислите за човека и нацията, запознайте се с материалите на БП "ОН - ДО".

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Р. КИРОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ "СОЦМЛАДЕЖИ ЗА НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ"


Свидетели сме на крайно динамични и противоречиви процеси, протичащи в цялото ни общество; процеси и събития, които не могат, а и не би трябвало да оставят равнодушен нито един човек с гражданска позиция и морал; нито един гражданин на Република България.

Нашият инициативен комитет представлява онези млади хора, които не са съгласни, че тежките икономически проблеми на страната ни могат да бъдат решени с уличен натиск и под диктата на протестиращите. Ние не крием, че имаме леви убеждения и не напразно наслова на нашия предстоящ хепънинг е "Социалистически младежи за национално съгласие". Убедени сме, че само националното съгласие, само категоричното прекратяване на конфронтацията и на омразата могат да дадат добри плодове в сложното и напрегнато време, в което живеем.

През последните седем години ние бяхме свидетели и дори участници в непрекъснати избори. Както правилно формулира обстановката един небезизвестен политик "в избори - до дупка". И наистина стигнахме до тази дупка. Не е ли време да осмислим факта, че изборите сами по себе си не могат да решат икономическите проблеми на страната; не е ли време да разберем, че нито едните, нито другите от политиците могат да се справят сами с кризата; че единственият изход е в националното съгласие. Не борбата за власт на всяка цена, а цената на властта би трябвало да бъде от първостепенно значение за нашите политици от всички цветове и партии.

Ето защо въпреки че подкрепяме справедливите искания за по-добър живот и условия за личностна реализация на нашите колеги - студентите, които участват в шествията и митингите на Обединените демократични сили (ОДС), ние не можем да се съгласим с издигнатите искания за незабавни парламентарни избори. Тази теза в момента се налага от улицата по брутален начин. Не одобряваме насилието, независимо от проявената му форма, а в случая то се изрази в принудително задържане на народни избраници в сградата на парламента и в опита те да бъдат заставени да гласуват не според изискванията на собствената си съвест, а според исканията на събралите се отвън протестиращи. Това противоречи на всички норми на демокрацията и на морала, който, макар и дефицитен, в наши дни все пак би трябвало да бъде задължителен синоним на понятието "политика".

Не могат да бъдат окачествени като проява на морал и действията на опозицията, която напуска заседанията на парламента всеки път, когато не са изпълнени нейните условия. Депутатите от ОДС са народни избраници, избраници, изпратени от народа, за да защитават определени позиции. Те трябва да работят в името на своите избраници и заедно с депутатите от левицата да осъществяват управлението на страната. Фактът, че напускайки парламента, те отказват да изпълнят поетите пред гласоподавателите си задължения, само по себе си говори за липса на отговорност; за поставяне на тяснопартийни интереси над общонационалните. Но не е само това.

Опозицията провокира и организира масовите протести, на които сме свидетели през последните дни, без да е сигурна, че може да ги овладее. В нощта на 10 срещу 11 януари всички видяхме до какво може да ни доведе това. Но явно ОДС не можа или не пожела да си вземе поука от този горчив урок. Как иначе, освен като безотговорни, могат да се осъществят непрекъснатите призиви за нови и нови улични протести, политически стачки и гражданско неподчинение. Та те много добре осъзнават, че отдавна са загубили контрола върху улицата, че те самите са попаднали под нейния диктат. За какъв диалог и политически консенсус можем да говорим, ако ОДС са принудени да се съобразяват единствено с този диктат при своите преговори с управляващите? И имат ли някакъв шанс икономическите аргументи, интересите на страната, бъдещето на България при сблъсъка си с тази неконтролируема, сляпа, екзалтирана воля?

Какъв избор оставиха те на единствената стабилна институция в страната - президнтството? Да потъпче конституцията, т.е. демокрацията, като не връчи мандат на левицата, или да го връчи и това да доведе до нови сблъсъци и ексцесии, по време на които може да се пролее кръвта, която по чудо не се проля на 10 януари 1997 година.

Ето защо, въпреки че изразяваме нашата солидарност с протестиращите ни колеги, ние бихме искали да поставим акцента там, където според нас е истинското му място. Той е върху икономичеките проблеми, които не могат да бъдат решени с политически стачки и незабавни избори, а със спешни икономически мерки и решения, водещи до стабилизация на колабиращата икономика. Тук искаме да признаем, че не всички между нас са убедени в необходимостта от въвеждането на валутния борд. Но ние не сме специалисти и просто искаме да призовем всички отговорни политици на страната да вземат мерки още днес, защото утре може да бъде късно, или поне два пъти по-трудно, както днес е по-трудно, отколкото щеше да бъде вчера или преди месец.

Настояваме да получим и отговори на въпросите, засягащи пряко физическото оцеляване на студентите: ще имаме ли стипендии и какъв ще бъде размерът им; каква ще бъде цената на общежитията, на храната в студентските столове, на картите за транспорта. Ще останем ли такива, каквито искаме да бъдем - студенти, или ще бъдем принудени да прекъснем образованието си? Убедени сме, че само едно правителство на националното съгласие, един консенсус на политическите сили и общите усилия на всички партии, насочени в едно направление, могат да гарантират оцеляването на България и в частност на българските студенти.

София, 27 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА МЛАДЕЖКАТА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА


Младежката радикалдемократическа федерация (МРДФ) като единствена младежка либерална формация в България вече седма година твърдо заявява своето "Не" на червените попълзн[ов]ения към властта. С радост и болка посрещаме времето, когато трябва да берем гроздовете на гнева.

Много млади хора от всички краища на страната, обединени от нашата организация, все по-силно настояват за по-радикални протестни действия и изразяват готовност да започнат гладна стачка. Преди ден получихме пълната подкрепа на Младежкия либерален интернационал (IFLRY). Над един милион млади хора от петте континента се солидаризират със справедливите искания на българските студенти за демократизация на страната и подкрепят техния протест.

Последните предложения на Висшия съвет на БСП/БКП още веднъж ни убеждават, че с половинчати действия само те трудно биха били отказани от власта. Ето защо призоваваме академичната общност за включване към подготвяната политическа стачка и окупация на висшите учебни заведения. Горди сме, че младежта, цветът на България, отново пое историческата мисия да бъде в първите редици. И нека призракът на комунизма заеме полагащото му се място на бунището на историята.

София, 28 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ СИНДИКАТ "ОТБРАНА" КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТАНА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ДО МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА В ОСТАВКА ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА


ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

От средствата за масова информация научихме, че Вашият екип възнамерява да остави на улицата хиляди военни служители и работници. Вашите доводи са ни ясни - няма пари. Ние друго не можем да разберем:

Защо Вашият екип хвърли толкова много пари за десетки автомобили, предназначени единствено за ръководните кадри в Министерството на отбраната?

Защо вместо да застраховате военнослужещи и военните служители, Вие хвърлихте пари и усилия за учредяване на Военно-застрахователно дружество, което по-късно стана един от основните финансови източници за учредения от Вас "Армейски приватизационен фонд"?

Защо никога не сте обсъждали и оповестявали социалната програма на Министерството на отбраната?

Защо в провежданата от Министерството на отбраната кадрова политика се е стигнало до дублиране на длъжности и съответно заплати?

Защо управленската структура на Министерствотона отбраната се разрастваше прекомерно и така отговорни чиновници увеличаваха заплатите си?

Защо през последните години парите за ремонт, въоръжение и вещево имущество за армията все не достигаха и нашите работници от военно-ремонтните заводи и интендантско обслужване не получават достойни възнаграждения?

Защо социалният диалог в Министерството на отбраната беше мъчителен и неефективен?

Господин Минитър,
Ние можем да задаваме още въпроси, но Вие явно контактувате с представители на военните служители и работници чрез пресата. Нека бъде така!

От името на всички военни служители и работници, членове на Национален синдикат "Отбрана", Ви заявяваме, че не желаем да бъдем отговорни за последствията от действията на Вашия екип и ще използваме всички законни средства да защитим интересите си.

София, 10 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Т. ВОДЕНОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА В ОСТАВКА ДИМИТЪР ПАВЛОВ ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. Документът е адресиран и до средства за масова информация.


ГОСПОДИН МИНИСТРЕ В ОСТАВКА,

Изразявам възмущението на десетки хиляди военни служители и работници от повереното на Вас и екипа Ви ведомство от начина по който, часове преди да изтече мандатът Ви, обявихте на българската общестевност, че 1/10 от тях са излишни.

Да! Действително в Министерството на отбраната има внушителен брой хора, които не знаят какво точно правят там (освен че получават заплата). Те са по-малкото зло. По-страшна е групата на тези, чиито действия вредят на интересите на армията и държавата.

Отговорността за това състояние на армията и на министерството е Ваша! Вие и Вашите заместници успяхте да назначите като военни служители хиляди пенсионери и лица на пенсионна възраст, десетки съветници, експерти, инспектори, инструктори и пр. Сега изведнъж се оказва, че яслата е празна, баницата е опоскана.

Имайте чест и достойнство да поемете отговорността си, господин министре в оставка! Не се крийте зад общите фрази и несериозните твърдения, че със 70-милиарден бюджет сте осигурили новите по-високи възнаграждения на офицери, сержанти, войници, служители и работници. Аритметиката е точна наука и всички горе-долу я владеем.

Заявявам най-категорично, че ние като синдикат ще използваме законните си права, дадени от Кодекса на труда и от колективния трудов договор, и няма да допуснем да бъде съкратен нито един военен служител или работник преди ведомството да бъде освободено от пенсионираните и от придобилите право на пенсия служители и горе цитираните Ваши съветници, експерти т.н.

Имам чест!

София, 10 януари 1997 година

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВАЛЕНТИН ИВАНОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ "СТОМАТОЛОЗИ ЗА ПРОМЯНА" КЪМ ВСИЧКИ СТОМАТОЛОЗИ, ЗЪБОТЕХНИЦИ И СТОМАТОЛОГИЧНИ СЕСТРИ, КЪМ ВСИЧКИ, РАБОТЕЩИ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до ръководството на Обединените демократични сили и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

В страната се надига буря, която няма да отмине никого. Крайно време е нашето съсловие също да издигне своя глас в подкрепа на справедливите искания за промяна, против продължаващото съсипване на България. Здравеопазването е в клинична смърт - утре то просто няма да съществува. Поради това ние призоваваме:

* Да се прекрати унищожителната "законодателна" дейност на сегашните управници в областта на здравеопазването. Настояваме г-н президентът да наложи вето върху поредния опит за ремонт на негодния Закон за народното здраве. Настояваме също да се спре работата по предстоящото приемане на законите за здравното осигуряване и за професионално-съсловните организации в здравеопазването.

* Незабавно да се формулират и да се приемат с консенсус мерки за гарантиране на основните здравеопазни дейности.

Приканваме всички колеги към активно участие в протестите с всички законни средства.

"Не" на ново правителство на левицата!

"Да" на предсрочни парламентарни избори!

Стига спекулации със здравето на българския народ!

София, 27 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 7 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО


Синдикатите в Българското национално радио (БНР) - Синдикат на Съюза на българските журналисти - БНР, Радиосдружение "Подкрепа" и Национално радио - телевизионен синдикат - БНР, отхвърлят опитите за разединяване и противопоставяне на работещите в радиото. Буди недоумение разпространяването от някои медии на непроверена, спекулативна и невярна информация относно дейността на синдикатите в БНР.

Ние заявяваме:

- всички преговори с работодателя са водени в съответствие с Кодекса на труда и законите в страната.

- всички договаряния, споразумения и протоколи се огласяват веднага писмено на широко достъпни места.

- смятаме за постижение възстановяването на безсрочните трудови договори (за неопределено време) като основна форма на трудово договаряне в БНР.

- смятаме за постижение за работещите в БНР и последното споразумение от 20 януари 1997 година, част от което е: "Всяко решение на работодателя за неподновяване на изтичащ срочен трудов договор в БНР или уволнение да става само със съгласието на синдикатите."

На желаещите можем да предоставим и всички други споразумения, искания и декларации, които дават ясен отговор на въпроса: Кому служат синдикатите в Българското национално радио?

София, 28 януари 1997 година

(Пресслужба "Куриер")

 


-------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 3 февруари 1997 година.


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова, Нина Гаврилова - деж. ред.
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.