7 ноември 1996 г.

07.11.1996

- На свое закрито заседание МС дебатира по въпроса за въвеждането на валутен борд у нас.  След него Жан Виденов заявява: "Аз все още се колебая. Бих искал още веднъж да претегля мотивите "за" и "против".

* Министерски съвет обсъжда доклада на министъра на енергетиката Румен Овчаров по молбата на "Топенерджи" за 35-годишна концесия върху 1300 км основни газопроводи в България. Налагащите се изводи са, че предлаганите условия са неизгодни за България.

* Министър Димитър Костов: "Бордът ще бъде въведен само при голяма обществена подкрепа. Това означава, че се въвежда фиксиран валутен курс, Централната банка спира финансирането на бюджетния дефицит и на търговските банки."

* Ан Макгърк е била в МС, но не е присъствала на заседанието.

 

- От Министерство на финансите съобщават, че бюджетният дефицит към края на октомври е достигнал 88,042 млрд лева, което 109% от заложеното в актуализирания бюджет /80,7 млрд лв. годишен дефицит/.

- Финансовият министър Димитър Костов разговаря с ПГДЛ за валутния борд и необходимостта от него. Димитър Костов заявява там: "Хиперинфлация или валутен борд са двата варианта за държавата."

-  Заседание на ПС на ОДС. След него Иван Костов заявява: "Започваме да работим за предизвикването на предсрочни парламентарни избори". ОДС няма да даде доверието си на второ социалистическо правителство.

- Екатерина Михайлова и Александър Божков се срещат с представители на обединение "Промяна".

- Лидерът на КНСБ Кръстьо Петков се среща със зам.-председателя на СДС Александър Божков и зам.-председателя на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.

След това Кръстьо Петков казва, че за излизането на България от финансовата и икономическа криза е необходимо формирането на правителство, което има широка обществена подкрепа. Такова правителство може да бъде излъчено само след предсрочни парламентарни избори. Най-вероятно  политическата криза ще бъде предшествана от протестни действия на синдикатите. Подготвяната национална стачка ще бъде икономическа и политическа.

- По повод планираната от КНСБ 24-часова ефективна стачка на 20 ноември, Извънредният конфедеративен съвет на КТ "Подкрепа" излиза с декларация, в която се казва, че организирането на национална политическа стачка има смисъл само ако синдикатите имат стабилен политически партньор, какъвто те виждат единствено в лицето на ОДС. Взимат решение да започне подготовка за национална политическа стачка с цел предизвикване на парламентарни избори, след като подпишат споразумение с ОДС.

- Прокрадва се мнението, че опозицията изчаква встъпването в длъжност на новоизбрания президент Петър Стоянов, за да предизвикат парламентарна и правителствена криза.

- Майкъл Деплер се среща с представители на КНСБ.

- Майкъл Деплер се среща последователно с депутати от ДПС и Народен съюз.

- Закрито заседание на Софийската организация на БСП взима решение принципно да подкрепят апела на 19-те за нов кабинет, за извънреден конгрес и задълбочен разговор в цялата партия.

 

- РУМЪНИЯ: Емил Константинеску /Демократична конвенция/ и Петре Роман /Социалдемократически съюз, кандидат-президент с трети поред резултат на първия тур/ подписват протокол за изборно, парламентарно и правителствено сътрудничество.