7 март 1996


София, 7 март 1996 година
Брой 48 /1603/

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 7 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
МОТИВИ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА КРИЗАТА В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И В БАНКОВАТА СИСТЕМА ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕЙСТВИЯТА НА "ОРИОН КОМЕРС" ООД. Документът е подкрепен от 53-ма народни представители.


Министър-председателят Жан Виденов ангажира по недопустим начин Министерския съвет на страната с група свързани лица, участващи във фирми и финансови структури, добили гражданственост под наименованието "групировка "Орион". По неговото определение те са несъществуващ юридически и икономически "приятелски кръг". Намиращи се на отговорни правителствени постове лица от групировката "Орион" обвиниха известни български политици в заговор срещу законно избраното правителство. Народни представители от Демократичната левица обявиха Българска земеделска и промишлена банка /БЗПБ/ - банката на "Орион", за банка на Българска социалистическа партия /БСП/, а всеки, който е срещу нея, за враг на изпълнителната власт. Вестник "Дума" поиска съд за "Орион", който се опитал да я постави под контрол. Друг народен представител от демократичната левица нарече "Орион" "мародерски кръг".

Действията на групировката "Орион" са един от факторите, причинили дестабилизация на банковата и на финансовата система. Сега тя е катастрофално разклатена. Нестабилността на банките подрони доверието в лева. Спестителите изтеглят своите левови вложения в банките. Появиха се факти за непозволена намеса на Министерския съвет и на Управителния съвет /УС/ на БНБ.

Преди няколко месеца Централната банка "изкупи" за 1 лев Агробизнесбанк. БНБ национализира след безпрецедентен натиск и Банка за земеделски кредит /БЗК/ "Витоша"-АД. Във връзка с последното, стряскащо е изказването на члена на УС на БНБ Стоян Шукеров, че "която банка тръгне срещу правителството, винаги тегли късата клечка".

Стоян Шукеров принуждава и ръководството на Централна кооперативна банка /ЦКБ/ да се задължи към Блонди инвестмънт корпорейшън за пари, присвоени от групировката "Орион" и вложени в набирателната сметка на БЗПБ.

Съществуват данни, че БЗПБ е създадена с недействителни акционери.

Лицата, участващи във фирмите от групировката "Орион", са акционери в БЗПБ. Заради тази банка БНБ води политика за ликвидиране на конкурентни земеделски банки.

Групировката "Орион" е свързана недопустимо с властта в страната чрез:
- народни представители в 37 Народно събрание - Златимир Орсов, Ангел Димов, Кирил Желев и др.;
- с Централна банка - Стоян Шукеров - член на УС на БНБ;
- с правителството - Любомир Коларов и Михаил Данов;
- с кабинета на министър-председателя Жан Виденов - Красимир Райдовски и Владимир Жеглов.

Срастването на икономически групировки и лица с политическата и с държавната власт и използването на властта в тяхна изгода се нарича в цял свят мафия. Мафията "Орион" е опасна за България.

Групировката "Орион" финансира държавни и политически структури в страната.

Цинизмът на "Орион" достига до такива размери, че посяга на личната сигурност, свободата и гражданските права на лица, които са свързани по някакъв начин с нея или й се противопоставят.

Посочените данни ни дават основание спешно да искаме създаването на временна анкетна комисия за проучване на кризата в изпълнителната власт и банковата система, причинена от действията на групировката "Орион".

София, 6 март 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ПО ПОВОД НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ.


Парламентарната група на Движението за права и свободи /ПГ на ДПС/ не е против диалог и размяна на мнение по различни законопроекти, които се внасят в 37-то Народно събрание.

Парламентарната група на Демократичната левица /ПГ на ДЛ/ след едногодишна дейност в Народното събрание без такъв диалог прие некачествени законопроекти, които не са съобразени с предложенията, направени от опозицията.

Напротив, в условията на един диктат от тяхна страна бяха приети такива закони, които породиха противоречия в нормативната система.

Едва сега ДЛ се сети за такъв диалог с опозиционните сили. Чрез създаване на Консултативен съвет управляващата сила иска да прехвърли политическата отговорност за създадените условия на безвластие в някои общини на опозиционните сили.

ПГ на ДПС смята, че създаването на Консултативен съвет във връзка с предложения в различни закони, включително и в Закона за местните избори /ЗМИ/, е опит за бягство от отговорност на БСП и коалиция, които със своето мнозинство наложиха тяхното приемане в пленарна зала.

ПГ на ДПС няма да участва в консултации, целящи узаконяване на статуквото в община Кърджали.

София, 5 март 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ДВИЖЕНИЕ "ЗАЩИТА НА ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ЗАКОНА ЗА РЕСТИТУЦИЯТА" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Документът е адресиран и до ръководствата на парламентарните групи, до министър-председателя, до министрите на правосъдието, на финансите и на териториалното развитие и строителството.


УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК СЕНДОВ,

Обръщаме се първо лично към Вас като председател на 37-то Народно събрание с молба да предоставите настоящото наше обръщение на вниманието на ръководствата и членовете на всички парламентарни групи.

Освен това молим Ви още, ако народните представители приемат нашето положение [предложение?], да се съгласите под Ваш патронаж да протича работата на комисията, която евентуално би се създала. При положително решение молим първата среща на представителите на ръководствата на парламентарните групи, на Министерския съвет на министерствата на правосъдието, на финансите и на териториалното развитие и строителството, на Националното движение "Защита на засегнатите от Закона за реституцията" и на Съюза /движението/ на собствениците да бъде ръководена от Вас.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
Позволяваме си да се обърнем за трети път официално към вас с молба най-после да намерите воля и желание и без политически пристрастия, без лични амбиции и интереси да се съгласите всички заедно да седнем и с разум, безпристрастно, равнопоставено и справедливо да разгледаме и да решим окончателно всички въпроси, касаещи двете страни - собствениците на отчуждени жилища и засегнатите граждани по членове 6 и 7 от Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти /ЗВСВОНИ/. Това предлагаме да стане, като се създаде работна комисия или група, та ако щете, можем да я наречем и кръгла маса, това няма никакво значение как ще се казва, от представители на посочените по-горе институции. Въпросът е да свършим работа.

Подобна идея лансирахме още през месец декември 1991 г. преди Законът за реституцията да бъде приет от 36-то Народно събрание. Тогава членове на Съюза на собствениците участваха активно в парламентарните комисии по изготвянето на ЗВСВОНИ, а ние не бяхме допуснати дори до вратата на парламента. Втори опит направихме през месец юни 1994 г. с наше писмо до 36-то Народно събрание, до президента, до председателя на Министерския съвет, до министъра на правосъдието и до всички парламентарни политически партии. Молихме също наша делегация да бъде приета и изслушана от отделните институции, но за съжаление единствено Движението за права и свободи /ДПС/ откликна на молбата ни, откъдето научихме доста интересни неща за политическите пазарлъци и игри в кухнята на парламента по нашия въпрос.

Настоящото ни обръщение до 37-то Народно събрание е третият опит да предложим съвместно и цялостно разглеждане на този остър национален въпрос, чието справедливо и равнопоставено решение е от особена важност за социалния и за политическия мир и спокойствие в страната. Крайно време е да сложим край на конфронтацията по тези проблеми. Едва ли ще се намери парламентарист и политик, които да отрече, че ЗВСВОНИ е политизиран, несъвършен и противоречив. Той е правен набързо и в някои отношения е едностранчив и при приемането му не са огледани задълбочено, не са отчетени и не са решени справедливо редица въпроси, засягащи хиляди граждани от едната и от другата страна. Искаме дебело да подчертаем, че засегнатите от Закона за реституцията по членове 6 и 7 в преобладаващата си част са безпартийни и от слабите слоеве на населението. Това са хора с най-ниски доходи. Членовете на Българската социалистическа партия, Съюза на демократичните сили /БСП,СДС/ и на други политически партии са много малко. Затова не бива да се допуска да се гори чергата заради бълхата.

Ние отдавна стоим на позицията, че с едностранчиви козметични поправки, направени на крак, на ЗВСВОНИ, каквито се опита да направи господин Вълканов, а сега такива елементи има и в проектозаконите, внесени в парламента от господата Лучников и Сунгарски, не е възможно въпросите да се решат справедливо. Напротив, противоречията се задълбочават и напрежението и конфронтацията могат да доведат до непредсказуеми последствия. Смятаме, че това не бива да допускаме в никакъв случай. Длъжни сме да спрем развитието на такъв процес в обществото.

Сериозно сме разтревожени от зачестилите напоследък издевателства над засегнатите по членове 6 и 7 граждани от Закона за реституцията. С помощта на платени биячи се изхвърлят от жилищата им най-безцеремонно на улицата беззащитни граждани и възрастни хора. Нанасят се побоища. Има случаи на убийства и самоубийства. Отправянето на заплахи и ултиматуми за разправа е ежедневие. Много наематели са тормозени, като дни и седмици са им спирани водата и електричеството и т.н., да не изреждаме всичко. Хората са изпаднали в отчаяние и страх и не смеят да се оплачат за всичко това в полицията и в прокуратурата поради угрозата, че след това ще ги последват по-тежки изпитания. Не е в състояние срещу страха им да помогне дори голямата шумотевица, която се вдигна в пресата, телевизията и радиото, светкането на лампите, срещите и разговорите с отговорни личности и други мероприятия на певеца Дони по повод апела му срещу страха и престъпността.

Хората са обезкуражени и от факта, че за благопожелания с общи приказки се изписват хиляди страници и се хабят тонове хартия, прахосват се напразно часове телевизионно време и радиопредавания, а за издевателствата над беззащитните обикновени български граждани нито дума. Дори за терористичния акт над председателя на Националното ни движение средствата за информация се направиха на слепи и глухи. В продължение на много време върху председателя на Националния ни комитет беше упражняван масиран телефонен тероризъм, а и нанесен побой със заплахи, че ако не се откаже да ръководи Националното ни движение и не го разтури, той и семейството му ще бъдат физически унищожени. По този повод на 30 ноември 1995 г. господин Карастоянов написа декларация, в която заявява, че не се страхува от нищо и няма да престане да работи за справедливата кауза, на която се е посветил. Нещо повече, както в обръщението, което отправяме сега, в своята декларация той отправя апел да си подадем ръка и като европейци да решим проблемите, които стоят пред всички нас. Занесохме декларацията в БТА с молба да бъде разпространена, като отделно я предоставихме на радиото, телевизията и на по-големите ежедневници. По въпроса обаче пълно мълчание и никакъв отзвук. На 30 срещу 31 декември 1995 г. през нощта между 2,30 - 3,00 часа бе направен опит от непознати лица за ликвидиране семейството на Карастоянов, като бе запален отвън апартаментът му. Само поради щастливата случайност семейството не беше овъглено. Въпреки многократните наши молби и лично на господин Карастоянов телевизията, радиото и пресата останаха безразлични към този терористичен акт, които не беше отразен дори с един ред, макар и като хроника. Телевизията не реагира и дори не счете за необходимо да ни отговори на изпратените им писма с подписи да отразят в един репортаж палежа, като го свържат с апела на Дони. Пълно мълчание. Естествено, ние не сме певци и не са поети към нас ангажименти да ни правят реклама, пък и нямаме пари да си платим. Ние сочим факти, а не кьорфишеци и апели. Ние не се крием на тайни вечери, а излизаме открито лице в лице и заявяваме, че не ни е страх от нищо. Явно има среди, и то влиятелни, на които това не е изгодно. Някой факти ни карат да правим извода, че на средствата за информация е забранено да отразяват по какъвто и да било начин мъките, тежестите и провежданите спрямо нас тероризъм от всякакъв род и репресии.

УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК СЕНДОВ,
        УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
Изложените по-горе обстоятелства са една малка частица от причините, които ни накараха да се обърнем към Вас и да предложим една среща, на която да се споразумеем и да се опитаме заедно да намерим пътищата за справедливо решение на въпросите. Ние сме убедени, че при добра воля и желание от всички ни, но освободени от политически пристрастия можем да намерим верния път, който да ни изведе на едно действително конструктивно решение с консенсус. Нека в името на запазването на гражданския мир и спокойствие да си подадем ръка. Ние ни си правим илюзията, че нашата съвместна работа ще бъде лека и че положителните резултати ще постигнем за няколко дни. За това ще са ни необходими може би не по-малко от 3-4 месеца съзнателна, отговорна и къртовска работа, защото много са въпросите, които трябва добре да се разчепкат и задълбочено да се разгледат. Не бива да допускаме, както досега, да претупваме нещата и да предлагаме повърхностни решения на проблемите или да се коригират с неудачни козметични средства.

Искаме да вярваме, че към предложението ни ще се отнесете сериозно и с разбиране. Смятаме, че не съществува друг начин, с който да можем да постигнем разбирателство и във възможната най-голяма степен да дойдем до принципно и справедливо решение на въпросите около членове 6 и 7 от Закона за реституцията.

Надяваме се, че ще получим от всички ви положителен отговор на предложението ни. На първата среща, която мислим, че ще се състои в недалечно бъдеще, ще се договорим за всички процедури, по които ще работим.

Ще предложим на средствата за информация да отразят предоставената на вниманието ви идея за среща и съвместна работа за изработването и приемането с консенсус на документ по членове 6 и 7 от ЗВСВОНИ.

София, 20 февруари 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бончо Карастоянов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЯ НА ГОЛЕМИЯ ФЕДЕРАТИВЕН СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ГЛАСУВАНИ НА ЗАСЕДАНИЕ НА 2 МАРТ 1996 Г. В СОФИЯ.


1. Големият федеративен съвет /ГФС/ изслуша впечатленията на делегацията, която бе приета на 26 февруари 1996 г. от Н.В.Царя, и оценява срещата като успешна. Реши се да се изпрати благодарствено писмо до Царя.

2. ГФС констатира успеха на подписката "Цар Симеон II - държавен глава!" и я продължава.

3. ФЦБ е радетел за връщане на земята в реални граници и би участвала в предложените комитети, ако бъде поканена.

4. ФЦБ подкрепя идеята на Царското академично дружество да се организира международен симпозиум на тема "монархия и демокрация" в края на месец април.

5. ГФС на Федерация "Царство България" /ФЦБ/ учредява награда, изразяваща се в почетна грамота и значка за заслуги към монархическата идея.

6. Следващият Федеративен съвет да се състои на 30 март в Габрово, когато ще се отбележи 5-та годишнина на Дружество "Корона" - Габрово.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ЧЛЕНОВЕ НА ВАРНЕНСКИЯ КЛУБ КЪМ БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ВОДОСНАБДЯВАНЕ, КАНАЛИЗАЦИЯ И ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДИТЕ ДО ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ В ГРАД ВАРНА, ДО РЪКОВОДСТВОТО НА "В и К" - ВАРНА, И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНИЯТА НА ПИТЕЙНАТА ВОДА ВЪВ ВОДОСНАБДИТЕЛНАТА СИСТЕМА НА ВАРНА.


Изявени и признати специалисти от Врана със значителен опит и професионализъм в областта на водоснабдяването, работили дълги години като проектанти, строители и в експлоатационното предприятие "В и К" - ЕООД в гр. Варна, познаващи в детайли проблемите по водоснабдяването, обединени във Варненския клуб към Българската асоциация по водоснабдяване, канализация и пречистване на водите, сме разтревожени от недопустимо влошеното състояние на водоснабдителната система на града и района.

Въпреки че до този момент не сте търсили компетенцията ни, ние сме готови да се включим във вземането на правилни решения за отстраняване на замърсяванията на питейната вода в цялата водоснабдителна система. По наше мнение отстраняването на замърсяването във водопроводната мрежа на града не е толкова елементарно и не може да се осъществи само с изпускане на замърсената вода. Отложеният варовик по стените на тръбите, както и многобройните гумени уплътнители при етернитовите тръби изискват промиване с необходимата за целта скорост с цел извличане на погълнатите петролни продукти. За тази цел ви предлагаме следните действия:

1. Максимално запълване капацитета на деривацията "Китка - Варна" с цел промиване на деривацията и дюкерите. Изпускането на замърсената вода да се осъществява от оттоците на дюкерите. Повече замърсени води да не се допускат в резервоарите на Варна и оттам - във водопроводната мрежа по улиците. Промиването да се извършва постъпателно към града.

2. Изпускане водите от резервоарите на втора водоснабдителна зона на Варна посредством отточната им система, промиването им и въвеждане в експлоатация.

3. Изпускане и промиване на замърсената водопроводна мрежа посредством пожарните хидранти по изработена технология, осигуряваща промивни скорости.

4. Промиване водопроводните инсталации на жилищни, обществени, стопански и други обекти след промиването на уличните водопроводи. Определеното количество за промиване да не се включва в цената, която ще платят жителите, а да се заложи в сумата, която следва да изплати виновникът за замърсяването на магистралния водопровод "Китка - Варна".

Успоредно с изпълнението на тези действия да се актуализира Правилникът за експлоатацията на всички водоизточници, съоръжения, водопроводи, шахти, преливници, резервоари и други, съобразявайки се с всички потенциални замърсители по трасетата и районите. Да се възстанови херметичността на шахти, резервоари и преливници с цел да не се допуска свободен достъп на случайни хора до питейната вода на жителите, които я ползват.

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 7 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО /ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА/ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ЯНКО ЯНКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ИВАН ТАТАРЧЕВ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

В интервюто на бившия началник на отдел Шести на Шесто управление на Държавна сигурност до 1989 г. Димитър Христов Иванов, публикувано в броя от 6 февруари 1996 г. на в. "Дневен труд", се съдържат признания за престъпление, извършено от самия него, свързано с укриването на архива на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност. Наред с гореказаното за съдържанието на израза за утихването Димитър Иванов признава, че той би желал "утихването" да се отнася и за досиетата на Шесто. И не крие желанието си вече да не се рови в миналото, за да може да бъде той самият спокоен за него. Което означава, че всеки, който би се поровил тук, би създал нежелано безпокойство за него и за ръководената от него мултимафия. Искам да Ви припомня, че именно аз съм първият български политик, който постави въпроса за публичността на досиетата поне на три важни места: В интервю по радио "Свободна Европа" през ноември 1989 г., като представител на опозицията на Кръглата маса през февруари 1990 г. и от трибуната на Великото народно събрание като депутат. Тогава аз изрично казах, че настоявам архивите на цялата Държавна сигурност да станат напълно публични, а на депутатите да бъдат докарани с електрокари в Народното събрание, за да може всеки да ги прочете и да задава въпроси по тях. /Вж. том I на книгата ми "Документ за самоличност" и стенографските дневници на Великото народно събрание. Нека Ви припомня, че от тогава до сега не съм преставал да искам разкриването на досиетата, че това съм го искал и от Вашия предшественик Мартин Гунев и от самия Вас, а последното ми искане е само отпреди няколко месеца по Закона за административното производство пред министъра на вътрешните работи и пред Върховния съд. /Вж. том II на книгата ми "Документ за самоличност"!/ Бих желал да Ви припомня, че на всичките си искания не съм получил нито един официален отговор, ако не броим шантажните действия на Димитър Иванов и на ръководената от него мафия.

По думите на самия Димитър Христов Иванов, публикувани на 6 февруари 1996 г. във в. "Дневен труд" /цитирам/, "през 1991-1992 г. главният военен прокурор ген. Лилко Йоцов ми пращаше призовки за разпит на тема "Къде е архивът на Шести отдел?" Разпитваха ме военни прокурори - преобразени бивши комунисти /сякаш Д.Иванов никога не е бил комунист! - б. м. Я. Я/. Но те не бяха нито достатъчно подготвени, нито достатъчно мотивирани, за да ме направят обвиняем. А това, господин Татарчев, не е ли предизвикателство и лично към Вас? Смятате ли се Вие за достатъчно подготвен и мотивиран, за да направите обвиняем Димитър Иванов?

Шестгодишната безнаказаност и всепозволеност на Димитър Иванов се излива в самопризнания за престъпления, граничещи със самохвалство. Следственият по онова време признава, че е извършил оперативни мероприятия спрямо тия, които са го разследвали тогава. Нека бъдем конкретни: "Беше необходимо да предприема няколко оперативни действия, които показаха на тогава управляващите, че не е в техен интерес да се шуми около архива на Шести отдел." Следва цинично самопризнание за нещо още по-драстично и Вие, господин главен прокурор, трябва да прецените дали става въпрос за обикновена принуда по раздел V от НК или за квалифицирано престъпление против реда на управлението по глава VIII от НК, или за престъпление против правосъдието по раздел III на НК. По-конкретно става въпрос за самопризнанието на Димитър Христов Иванов, че "бях приет дори от президента на държавата, който ме разбра най-правилно".

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
Нека формулирам накратко произтичащите от гореизложеното основни мои искания:

1/ Да разпоредите най-после да се извърши разследване по всичките ми жалби, намиращи се в Главна прокуратура, в Софийска градска прокуратура, в Софийска районна прокуратура и в Прокуратурата на въоръжените сили, писани през последните десет години. И нещо повече - не само да разпоредите, но и да проконтролирате изпълнението на разпореждането си, а не както досега да ми отговаряте със смехотворния аргумент, че сте си свършили работата само с разпореждането.

2/ Да разпоредите извършването на разследване за откриване на истината за моето осакатяване на 29 декември 1995 г.

3/ Да разпоредите разследване във връзка със самопризнанията на Димитър Христов Иванов за скриването или унищожаването на архива на отдел Шести на Шесто управление на Държавна сигурност и за шантажите спрямо длъжностни лица и представители на обществеността.

Въздържам се да Ви давам съвет относно правните квалификации на деянията на лицето Димитър Христов Иванов. Няма да се въздържа обаче да обърна Вашето внимание на факта, че неговите деяния изискват действията Ви на главен прокурор във всички случаи да включат мярката за неотклонение "задържане под стража".

София, 29 февруари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер”/


14:30:00
07.03.1996 г.


Редактор: Лилия Томова - деж. ред.
Технически изпълнители: Тинка Христова
                                           Весела Тодорова
                                           Цветанка Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!