7 юни 1996

 
София, 7 юни 1996 година
Брой 84 /1639/


София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ИВАН КОСТОВ ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 30 МАЙ 1996 ГОДИНА ПО ПОВОД НА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА КАНДИДАТ НА ОПОЗИЦИЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,

Страната ни изпада в бедствено положение. Вече прекарваме мъчителни часове на опашки за хляб, който поскъпва пред очите ни. От днес скочи цената на бензина и всички станахме арестанти на мизерията. Опашките пред банките са толкова дълги, колкото тези за хляб.

Правителството признава агонията, която ни причини управлението на социалистите. Но не ни показва изход и не приема диалог за търсене на изход. Изправени заедно с вас пред празните хлебарници, ние от Съюза на демократичните сили /СДС/ отказахме да политизираме кризата, да търсим вината в сегашния труден момент. Направихме усилия за конструктивни парламентарни действия. Кандидатът на СДС за президент г-н Петър Стоянов предложи конкретни мерки за излизане от зърнената криза, които бяха отхвърлени. Отново, както през декември 1995 г., Българската социалистическа партия /БСП/ не чу разумните предложения на опозицията и ги отхвърли без обсъждане.

Нека припомним, че ако миналата година бяха приети нашите препоръки за внос на зърно по тогавашната му международна цена и валутен курс, сега щеше да има хляб, и то на далеч по-ниски цени.

СДС ще поиска вот на недоверие на правителството. То не може да се справи с кризата, която само причини. Наивни и нелепи са обясненията, които ни дава, а и ние вече не се нуждаем от тях. Бедствието дойде от политиката на управляващите и трябва да си отиде по същия начин. Първите стъпки, които трябва да направим за излизане от бедствието, са политически. Ние можем да се отървем от това негодно управление, като спечелим президентските избори, обединени зад един кандидат на опозицията. Тогава БСП трябва да получи явен вот на недоверие за своята политика. Така ще предизвикаме предсрочни парламентарни избори.

Ние ви призоваваме да гласувате на 1 юни на предварителните избори за кандидат на опозицията за президент. Гласуването ще бъде протест срещу управлението на БСП, демонстрация на нашата сила и на единството на демократичните сили.

Ние ви призоваваме на митинг на 31 май 1996 г. на площад "Св.Александър Невски" в 18 часа.

Всички сме възмутени от сегашното си положение. Никой от нас не иска да го възпроизведе, гласувайки за същите институции и хора. Ние ще гласуваме за промяната, за нова алтернатива.

Носител на новото е кандидатът на СДС за президент г-н Петър Стоянов. Да му дадем своето доверие на 1 юни.

София, 30 май 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ НА ОБЕДИНЕНАТА ДЕМОКРАТИЧНА ОПОЗИЦИЯ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ЕДИННА КАНДИДАТУРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до председателя на Съюза на демократичните сили Иван Костов, до съпредседателите на Народен съюз /Български земеделски народен съюз, Демократическа партия/ Анастасия Мозер и Стефан Савов и председателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган, както и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

На свое заседание на 18 май 1996 г. Националният комитет на Българската социалдемократическа партия прие предложението за участие на партията ни в споразумението на обединената демократична опозиция - Съюз на демократичните сили, Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия, Движението за права и свободи /СДС, НС-БЗНС, ДП, ДПС/, за излъчване на единна кандидатура за президент на Република България за предстоящите избори.

На основание т.4 от споразумението, както и на т. 1 /Б/, и т.2 /А, а/ Българската социалдемократическа партия заявява съгласието си за участие в споразумението на обединената опозиция, като подпише предвидения в правилата анекс.

Надяваме се, че не представлява трудност споразумението да бъде подписано до 29 май 1996 г.

София, 23 май 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП:

д-р Петър Дертлиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС С ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮЛИЯН КОЦЕВ, ПО ПОВОД ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


Партия Либерален конгрес безрезервно подкрепя издигнатата от Съюза на демократичните сили /СДС/ кандидатура на Петър Стоянов за президент на България.

Всички секции и симпатизанти трябва да се включат активно в пропагандната кампания за предварителните избори, като насочат цялата си енергия за победата на Петър Стоянов в тях. Секциите да взаимодействат тясно с организациите на СДС и да предоставят за нуждите на кампанията материалните средства, с които разполагат - клубни помещения, размножителна техника и пр.

Организациите на Партия Либерален конгрес ще направят всичко възможно, за да предотвратят евентуални комунистически провокации по време на предварителните избори и в същото време ще пресекат всички опити на Янко Янков да саботира така необходимото на България обединение на всички демократични и антикомунистически сили.

София, 21 май 1996 г.

ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПЛК:

Юлиян Коцев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦАРСКИ КЛУБ "ЦАРИЦА ЙОАНА" ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Документът е адресиран до предизборния щаб на кандидата на Съюза на демократичните сили за президент Петър Стоянов и до средства за масово осведомяване.


Царски клуб "Царица Йоана" призовава съмишлениците си на предварителните кандидат-президентски избори на 1 юни 1996 г., да подкрепят кандидата на Съюза на демократичните сили /СДС/ - г-н Петър Стоянов.

С политическите си прояви г-н Петър Стоянов доказва многократно най-почтително и достойно поведение спрямо името и личността на Царя на българите - Симеон II. По този начин той никога не е огорчил привържениците на българската монархия с некоректни, обидни или исторически неверни изявления, които биха опетнили националното ни достойнство. А най-голямата опозиционна политическа сила - СДС, която издига г-н Петър Стоянов за кандидат-президент, е записала в програмата си възстановяването на Търговската конституция.

Изборът на демократичен президент с нови идеи и поведение е съдбоносен за България и безразличието в този момент е недостойно за българи!

София, 21 май 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

доц. д-р арх. Нели Николова

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ.


С оглед на сегашната ситуация в България, президентските избори и идването на Н.В.Симеон Втори, Националното ръководство на Българския национален фронт /БНф/ в заседания през изтеклата седмица и след допитвания до членовете на партията в страната и чужбина реши да доведе до знанието на обществеността следното:

1. Тоталната разруха на отечеството в голяма степен се дължи на избора на една от най-неудачните за България форми на републиканско държавно устройство, която бе замислена и изградена от нелегитимното Велико народно събрание от 1990/1991 г. Възможно е, че при друг вариант на републиканската държава /президентско управление/ голяма част от съществуващите недъзи биха били избегнати, но пък е абсолютно ясно, че държавата не може да функционира при сегашния начин на управление. Вината не е само в неудачното управление на една или друга партия: опитите с коалиционно правителство /Д.Попов/, служебно /Р.Инджова/, както и еднопартийно по мандат — СДС /Ф.Димитров/, ДПС-БСП /Л.Беров/ и сегашното недоразумение на БСП — показват, че на страната са нужни не само нови държавници, но и подходящи нови форми на управление. Чуждият опит подсказва алтернативата: силно президентско управление /САЩ, франция, Полша, отчасти Финландия и др./, или конституционна /парламентарна/ монархия /Англия, Япония, Испания, скандинавските страни, Белгия, Холандия и др./. Съобразно с нашите традиции, формата на държавно управление през последните 1300 години и настойчивата необходимост за качествена промяна в начина, по който страната се управлява, Българският национален фронт препоръчва използването на Н.В.Симеон като спасителен изход за Родината от тежкото положение, в което е изпаднала. Внасяме това предложение не като абстрактни монархисти или пазители на трона, а само от гледна точка на нуждите на момента. Без разлика е дали управлението ще му бъде възложено като цар или под друга форма. Четвъртото българско царство може да бъде и Република! Но абстрактната републиканска идея е неприложима, тъй като липсва подходяща и достатъчно популярна фигура, която да може да обедини народа и да предприеме необходимите мерки за съживяването на България. У нас не съществува ни Кемал Ататюрк, ни Де Гол. И да се появят, съмнително е дали бихме ги последвали. Остава единствено Симеон! За осъществяването на нашето предложение е необходимо широко народно съгласие и сътрудничеството на политиците. Понеже сме реалисти и не очакваме подобна жертва от изчерпаното Народно събрание, неутрализиран президент и безпомощна управляващата партия, също призоваваме:

2. В случай, че българските политици не осъзнаят крещящата нужда за коренна промяна на системата, целокупният българския народ трябва да бойкотира насрочените президентски избори /не първичните!/ и да покаже, че не желае повече да участва в зрелищата, редовно поднасяни му от корумпирани политици през последните години. Според конституцията изборите за президент са валидни само ако в тях гласуват повече от 50 на сто от избирателите. Имайки предвид, че броят на мълчаливото мнозинство — нашият реален и потенциален електорат — прогресивно нараства: от 15 на сто през 1991 на 26 на сто през 1994 г. и до 41 сто лани, напълно възможно е народът да предизвика конституционна криза през есента, която да наложи посоченото от нас разрешение без участието на сегашните политици! Точно по тези съображения БНф не взема отношение към предстоящите първични избори, нито към участниците в него, и ги вижда като маловажни и несъществени.

3. В случай, че планираният за есента бойкот на президентските избори не сполучи /напълно вероятно е, че фалшификациите с изборните резултати, започнали през 1990 г. и продължили през всички по-нататъшни избори, ще бъдат приложени и сега/, тогава БНФ няма да има друга възможност, освен да подкрепи некомунистическия кандидат за президент на очаквания балотаж.

4. Отбелязваме, че президентските избори са вече опорочени, неконституционни и следователно недействителни със Закона за изменение и допълнение на президентските избори, приет наскоро от Народното събрание. Той незаконно лишава повече от два и половина милиона българи, живеещи в чужбина /според изчисленията на Гиньо Ганев от 18 май т.г./ от избирателни права, поставяйки невъзможното условие за гласуване само в България! Тъй като много от нашите членове живеят в чужбина и като единствената още съществуваща партия, представляваща интересите на българите в чужбина, смятаме, че замисленото кощунство с гласовете на задграничните българи и техните политически права е вече опорочило още несъстоялите си президентски избори с всички произтичащи от това последици.

София, 21 май 1996 г.

НАЦИОНАЛНО РЪКОВОДСТВО ПРЕДСЕДАТЕЛ:
д-р Никола Алтънков

ПОДПРЕДСЕДАТЕЛ:
Георги Пеев

ПОДПРЕДСЕДАТЕЛ:
Христо Иванов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран до президента на Република България, до председателя на 37-то Народно събрание, до министър-председателя и до средства за масово осведомяване.


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ изказва своя решителен протест против масираната икономическа атака на правителството на Българската социалистическа партия /БСП/, насочена против трудовия народ на България. След като цяла седмица вече българите трудно намират парче хляб, за да нахранят децата си, правителството повиши 80 на сто цената на бензина. Този удар ще се понесе най-напред от транспортните работници и ще доведе до катастрофалното им обедняване. Но той ще рефлектира веднага върху цялата икономика на страната и ще я доведе до поредния срив. Повишаването на цените на бензина винаги води до повишаване на цените на всички стоки, дори и тогава, когато е много по-малко. Сега общото повишаване на цените на стоките ще бъде още по-голямо, катастрофално за семейния бюджет на българина. В тази мътна вода на икономическия шок ще плуват свободни и доволни само тлъстите риби - капиталисти, банкери, професионални политици, спекуланти, черноборсаджии, наркотрафиканти, рекетьори, рецидивисти, професионални престъпници и убийци. Правителството на БСП за сетен път доказа, че не е правителство на никаква левица. Няма в България Демократична левица! Тези, които лицемерно наричат себе си така, водят крайно дясно политика, насочена против интересите на трудовия народ. Те защищават интересите на най-богатите и на външните политически и финансови акули. Те защищават интересите на МВФ, на СБВР, на масоните, на клуб-300, на групата Г-7, на НАТО! Те работят против България и водят българския народ към геноцид!

Стига толкова!

Долу правителството на БСП!

Долу тяхната лъжеопозиция Съюз на демократичните сили /СДС/, която сега се готви да вземе властта, за да доограби от народа онова, което е останало!

Оставка на президента!

Незабавно разпускане на Народното събрание!

Предсрочни и едновременни президентски и парламентарни избори!

Българският народ се нуждае от истинска народна власт!

Българският народ иска да живее пак в условията на благодатния социализъм!

Българската комунистическа партия изразява своята решителна подкрепа на всички стачкуващи шофьори и други транспортни работници! Горе главите, другари! До рамото ви е славната Българска комунистическа партия, калена в класовите битки на пролетариата в продължение на повече от един век! Борете се до пълна победа!

Българската комунистическа партия призовава всички онеправдани българи, работниците от всички отрасли, трудовите селяни, народната интелигенция да последват примера на транспортните работници и да ги подкрепят в тяхната борба!

Българската комунистическа партия призовава трудовия народ на България да се сплоти в железен юмрук около Централния комитет на БКП и около Новия комунистически интернационал - единствен в света защитник на интересите на хората на честния труд!
Нашето дело е право дело! Ние ще победим!

Да живеят българските транспортни работници!

Комунизмът няма алтернатива!

Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

 

София, 29 май 1996 г.

ЗА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗКАЗВАНЕ /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА - ПОСЛЕДНА/ НА ПЕТЪР СТОЯНОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И КАНДИДАТ НА СДС ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, "ДАЛНОВИДНО НАЦИОНАЛНО ПАРТНЬОРСТВО ЗА УСПЕХ В ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА" ПРЕД БЪЛГАРСКИ БАНКЕРИ В БИЗНЕС КЛУБ "МУЗЕУМ" В СОФИЯ НА 16 МАЙ 1996 ГОДИНА.


5. СТАБИЛНАТА ИКОНОМИКА - ОСНОВА ЗА ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ.

Аз мисля, че социалната политика трябва да се основава на стабилна и просперираща икономика, а средствата за социални дейности трябва да бъдат конкретно насочени към хората, които обективно най-много се нуждаят от тях. Убеден съм, че насърчаването на частната инициатива, модернизирането на данъчната система, стимулирането на чуждестранните инвестиции и износа, както и осигуряването на възможности за обучение и усъвършенстване ще дадат възможност за поддържане на по-висок жизнен стандарт.

Реформата на социалното осигуряване е друг ключов път към икономическото възстановяване. Създаването и ускореното развитие на частните пенсионни фондове мобилизира спестяванията в нов и мощен източник на инвестиции. При дълбок спад на производството частните пенсионни фондове играят ролята на антиифлационен инструмент, осигуряващ чрез спестяване по-широко бъдещо потребление и по-висок жизнен стандарт. Ограничава си и бюджетният дефицит, предизвикан от старата система за социално осигуряване. Намаляват се производствените разходи, което увеличава конкурентния потенциал на предприятията и подобрява шансовете им за интегриране на световните пазари. Пенсионните фондове са и важен инструмент на приватизацията. Всичко това обаче не може да се постигне без солиден финансов пазар, авторитетни финансови институции и стабилна банкова система, без промяна на старата осигурителна система. Засега банковата система е в криза, спадът на реалните доходи е драстичен, преразпределението на доходите на предприятията увеличава тежестта на производствените разходи. Реформата в частното и държавното обществено осигуряване не е съгласувана. Няма синхрон и между реформата в социалното осигуряване и промените в данъчната система. Почти невъзможно е да се отделят пари за вноски в частни пенсионни фондове при сегашното увеличение на данъчната тежест. Същевременно финансова институция като пенсионния фонд не може да бъде третирана като организация с идеална цел. Но най-важното условие за успех на частните пенсионни фондове е перфектната законова рамка. Без нормативна уредба те просто ще се превърнат в нещо подобно на финансовите пирамиди, които ужилиха вече много дребни спестители, или ще отклонят средства от други сфери като здравеопазване, увеличавайки в крайна сметка бюджетния дефицит. Частните пенсионни фондове не трябва да служат за концентрация на икономическа власт и богатство в ръцете на малки групи хора. Те трябва да действат като катализатор на икономическото съживяване и гаранция за спокойни старини.


6. ДАЛНОВИДНО НАЦИОНАЛНО ПАРТНЬОРСТВО ЗА УСПЕХ В ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА.

За да постигне успех в глобалната икономика днес, България се нуждае от далновидно национално партньорство. Това означава всички наши институции от частния и обществения сектор на икономиката да работят заедно и ефикасно в една цялостна система. Нужно ни е широко национално предприемачество, състоящо се от всички организации, които са важни за успеха ни като нация - училища, бизнес и политическа власт. Така може да отправим предизвикателство към всички индивидуални участници в нашата икономика: училища, граждани, бизнеси, общности, градове. Всички трябва да започнат да играят активна роля в подпомагането на България да постигне успех като национална икономика. Колкото по-иновативна е промяната, толкова по-малко тя ще се вписва в съществуващата политика и практика. Необходимо е лидерство, за да се стимулират далновидни водещи идеи, които ще дадат възможност на бизнеса, политическата власт и образованието да работят заедно в името на общите цели на икономическия просперитет.

Далновидност, лидерство и иновация са първите стъпки на новото начало към силна българска икономика. Политическата власт може да осигури стабилност, инфраструктура и нормална макроикономическа среда, която стимулира растежа. Образованието може да ни даде знанието, от което се нуждаем. Бизнесът може да използва ресурсите на знанието, осигурени от образованието и стабилността, осигурена от решенията на политическата власт - парламент, правителство и президент - да създаде ново национално богатство, за да финансира нашето пътуване към бъдещето.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА "НОВ ВЕК, НОВИ ИДЕИ, НОВА БЪЛГАРИЯ" /ЧАСТ ЕДИНАДЕСЕТА/ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА, ГЛАСУВАНА НА ПОСТОЯННА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ГОР /СОфИЯ, 20 АПРИЛ 1996 ГОДИНА/.


3. Здравеопазването - пътят към най-голямото богатство

Здравето на хората е национално богатство. Това най-кратко изразява значението, което отдаваме на здравеопазването. ГОР е за комплексна здравна реформа, а не за козметични промени. Нашата платформа в тази сфера е:

- реформа във финансирането - поетапно въвеждане на здравноосигурителна система, като на първо време, задължително, отделяне на средствата за здравеопазването от държавния бюджет и поставянето им под обществено управление и контрол, съчетано с икономически анализ и оценка на медицинските дейности;

- законово регламентиране и стимулиране създаването на доброволни допълнителни обществени фондове, включително и такива, създадени от работодатели, използващи най-модерния опит на социална Европа;

- създаване на гарантирана от държавата "кошница" от здравни услуги. Приемане на Национална програма за борба със социално значимите заболявания;

- поемане от държавата на пълното финансиране на така наречените "дейности с неделим ефект" - националните програми за борба с диабета, сърдечносъдовите заболявания, спешната медицина, хемодиализа, медицинското образование и др.;

- свободен и гарантиран достъп до медицинското обслужване на уязвимите и социалнослабите слоеве от населението и рисковите контингенти;

- профилактика и възстановяване здравето на хората на наемния труд от модерен европейски тип, основани на принципите на Международната организация на труда;

- разработване на нормативна уредба за правата на болните и изпълнителите на медицинските дейности;

- достъп до здравна информация за всички заинтересовани по определен със закон ред;

- отваряне на българската фармацевтична промишленост към външни инвестиции от водещи в световен мащаб производители на лекарствени средства, при максимално гарантиране на националните здравни интереси;

- обществен, а не държавен контрол върху ценообразуването на лекарствените средства;

- свободно развитие на всички форми на собственост върху здравните заведения;

ГОР настоява принципите на пазарната икономика да се наложат по-силно в системата на здравеопазването. Това предполага на първо място свободен пазар на свободен медицински труд и на второ място административна и икономическа самостоятелност на здравните заведения, лицензиране и възлагане чрез конкурс на спомагателните дейности в здравеопазването при запазване на функционалните връзки между отделните компоненти и участниците в здравната система.


4. Регионалната политика и местните традиции

ГОР се обявява за по-нататъшно задълбочаване на местното самоуправление, гарантиращо по-пълни права на общинските народни съвети, кметовете и другите органи на местната власт. Новото, което предлагаме в тази насока, е проект, гарантиращ финансовата независимост на общините. Ние сме за коренна промяна в данъчната система и за автономно събиране на местните данъци и такси.

ГОР се обявява за политика на децентрализиране на стопанските и културни ценности на нацията от столицата и по-големите градове към бившите окръжни и общински центрове.

Регионалната политика трябва да сплотява и социализира хората, а не да ги разделя и противопоставя и ги прави чужденци в родното им място. Разумно провежданата регионална политика ще ликвидира миграцията към големите градове и столицата, която обезлюди цели региони. Основа на тази политика са и кономически силните и самостоятелни общини.

Особено важна за нас е политиката на утвърждаване на местните културни и производствени традиции. Само по този начин ще можем да осигурим многообразието и богатството на българската нация, нейния исторически принос в културната съкровищница на света.


5. Младежта и спорта - наша постоянна грижа.

ГОР разглежда спорта като неразделна част от културата на нацията. Ние сме за приемане на специфично законодателство, което да урежда мястото, ролята и структурата на спортните дружества и съюзи и механизма на тяхното управление. Необходимо е по-голямата част от спортната база, притежание на държавата, да се предостави на спортните дружества. Средствата, получени от спортния тотализатор и лотариите, да се насочат приоритетно към развитието на масовия спорт, а за стимулиране на високото спортно майсторство да се създадат целеви фондове и финансови институти. Развитието на масовия спорт не само укрепва здравето, но и е бариера пред антисоциални начини за прекарване на свободното време и противообществени прояви. Затова ние сме за масово спортуване на младите хора, за създаване на необходимата за това материална база и условия.

Младежката организация на ГОР е отговорна за развитието на специфичен бизнес за младите хора, за тяхното организиране и социална активност, за борбата срещу противообществените прояви на младежта и за своевременната им информираност за процесите у нас и в света.


ГОР е за:

- специална грижа и внимание към младежта и младите семейства и за подпомагане на тяхната житейска реализация чрез специфични социални програми за образование и заетост, облекчена кредитна и данъчна политика, за насърчаване на брачността и семейното планиране, за жилищно и жизнено устройване;

- осигуряване на адекватни на жизнения минимум социални помощи за раждане и отглеждане на здраво поколение, които да не са обвързани с трудово-правните отношения и осигурителния режим на родителите;

- гарантирани минимални доходи за живота на семействата с деца чрез допълване на собствените им доходи с помощи от социалните фондове до размера на обществено признатото жизнено равнище;

- финансова помощ на еднородителските семейства - самотни, овдовели, разведени, заместваща дохода на "липсващия" родител в размера на установения жизнен минимум;

- утвърждаване на превантивна социална политика към подрастващите; възстановяване и разнообразяване на формите за предучилищни и извънучилищни занимания; субсидиране на разходите за издръжка в детските заведения; свеждане до оптималния минимум на прекомерната институциализация на формите за отглеждане на деца в риск; възраждане на традициите на "приемното семейство" и настойничеството, ранна рехабилитация и последваща пълна интеграция на болните и увредени деца и като крайна мярка настаняването и отглеждането им в съответните заведения.

Младежта е утрешният ден на нацията. От нейното физическо и психическо здраве, от нейното желание да създаде и възпита нови поколения българи зависи съдбата на българската нация.

/Пресслужба "Куриер"/


-------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 4 юни 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.