8 февруари 1996


София, 8 февруари 1996 година
Брой 28 /1583/    

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 8 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД ЕДНОГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


Измина една година от управлението на правителството на Българската социалистическа партия /БСП/. Резултатите са поредното разминаване между обещанията и реалните постижения. За изминалия период се засили тенденцията на срастване на интересите на властимащите политици, на правителството и на личните такива против целия български народ. При това тази олигархия де факто беше избрана да властва само от една трета от електората! Без повече коментар, едно е ясно - страната ни върви към поредната национална катастрофа, назрява революционна ситуация, където властимащите не искат демократични промени, а гражданите не могат да го наложат. Въпреки това единствената алтернатива е ясна - разчупване на двуполюсния модел, активизиране на прякото участие и заинтересуваност на хората в управлението на страната, възвръщане на категорията труд като основа на системата за преразпределение на националните блага, изграждане на демократично гражданско общество с устойчиво развитие, пълен неутралитет на България.

Пътят за постигане на това вече няма да е лесен. Първо следва незабавно да се обединят всички прогресивни партии и организации с лява ориентация, например в учредения от Българската работническа социалистическа партия /БРСП/ ОПФ "Възход". И в миналото е говорено за консолидация, за обединение, но на всички ни са ясни резултатите, които са безуспешни до момента. Без компромиси, взаимно разбирателство и общо дело и платформи и сега провалът е неизбежен. БРСП въпреки това полага усилия за провеждане на преговори със всички заинтересувани страни, за обединение и съвместни действия за извеждане на страната от кризата.

От друга страна, само един широк общонационален граждански фронт ще предотврати властимащите да използват сила - армията, полицията, рекетьорите и мафията и т.н., за задушаване на новото. Той ще е гарант, че няма да успее и изтърканата етническа карта, която видяхме до какво доведе съседна Югославия. Той ще е гарант, че чрез т.нар. масова и касова приватизация властимащите няма да довършат процеса на разпродажба в чужди ръце за жълти стотинки на националното ни богатство. Гражданското общество ще въведе самоконтрол и саморегулиране на правата и задълженията на всички, гарантирани от конституцията и законите. Тогава България ще е в съзвучие с процесите, които са реалност в Европа и другите бивши социалистически страни, които отхвърлиха химерата на капитализма и се върнаха към ново възраждане на модерно социално ориентирано общество без извращенията и изкривяванията в миналото. Това е третият път, път, който взима само най-доброто от старите две системи.

Ето защо живеещи днес самозвани партии като БКП и подобни нямат място в бъдещето, те са мъртвородени и не могат да възкръснат. Те само пречат, затова следва да бъдат елиминирани.

В заключение, БРСП отпочва подготовката за изборната кампания за президент на Република България, която ще бъде обсъдена на следващия пленум.

София, 31 януари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩОБЪЛГАРСКИЯ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ ПЕТЪР МОМЧИЛОВ ДО ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ДЕПУТАТ В 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПЕТЪР СТОЯНОВ. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


ГОСПОДИН СТОЯНОВ,

Имам неудоволствието с настоящото писмо да се обърна към Вас по повод поисканата оставка от кмета "комунист" на гр. Видин от директора на Регионалната служба за Социални грижи д-р Нели Кирилова. Вярвам, че не сте забравили голямата услуга, която ви направи тя през 1994 г. в предсрочните парламентарни избори, за да спечелите депутатско място от Видинския многомандатен избирателен район. Доколкото зная, гласоподавателите, гласували с листата на Съюза на демократичните сили /СДС/ - респективно за Вас, бяха приблизително 18 000 /осемнадесет хиляди/. Тези гласоподаватели, наречени модерно и обидно "електорат", бяха нейни привърженици, нямам предвид служебните й задължения. Д-р Нели Кирилова, нейното семейство и целият й род са дали скъпи жертви в името на не тази "демокрация", която провеждате вие всички - от ляво, център и дясно, в пленарната зала на 37-то Народно събрание /НС/, а на истинската демокрация, потъпкана от комунистическата власт. И така, г-н Стоянов, д-р Нели Кирилова днес е безработна! Тя е глава на семейство с две момичета сираци. Сигурен съм, че това не Ви засяга, още повече че вие нямате нищо общо с "електората" от Видинския регион, там оставихте подгласника си "КА-ПУТ-ДАЛИЕВ". Господин депутат, бихте ли били честен /ако има във Вас чест/ да кажете: Къде е съпругата Ви? Децата, които имате? Какво работи тя и къде и кой я назначи? Вие много добре демагогствате, когато изразявате политическото си виждане от позицията на "опозицията": Говорите с езика на адвоката и нищо повече. На 28 януари в предаването "Всяка неделя" казахте, не предишните лидери от СДС по митингите скандирали: долу БКП! И този път лъжете и демагогствате! Не лидерите, а десетките хиляди антикомунисти искаха БКП да слезе от политическата сцена. По тези митинги, на които съм говорил от името на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ - Н. Петков, не съм виждал мутрата Ви. Бих искал да зная как сега ще крещите? Със сигурност: горе БКП! Държа да Ви напомня, че д-р Н. Кирилова е една от учредителките на Антикомунистическия съюз. И последното: г-н Стоянов, пазете си "окопа" чрез такива като д-р Кирилова, до който се "докопа" в 37-то Народно събрание /НС/. "Дерзайте, другарю комсомолец, към сияйните върхове на комунизма!"

София, 31 януари 1996 г.

Без уважение:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: П. Момчилов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА СРЕЩА С РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ОФИЦЕРСКА ЛЕГИЯ "РАКОВСКИ".


Днес проф. Кръстьо Петков и представители на ръководствата на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ се срещнаха с полк. Димов, председател на Българска офицерска легия /БОЛ/ "Раковски" и с главния й секретар полк. Енев.

Срещата бе по повод декларацията на офицерската легия, в която се изразява протест срещу приемането на чл. 198 на Закона за отбраната и въоръжените сили, според който се осакатява правото на българските офицери и сержанти сега и в бъдеще да се сдружават свободно във военно-професионални организации в поделенията, където служат, и реално да защитават професионалните и социалните си интереси.

Ръководството на КНСБ ще излезе с декларация в защита на исканията на БОЛ "Раковски".

На срещата бе договорено КНСБ да предоставя експертна помощ на легията.

София, 2 февруари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО - ПЛОВДИВ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД НА БЕЖАНСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ ПО ВЪПРОСА ЗА СПОГОДБАТА "МОЛЛОВ-КАФАНДАРИС".


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщаме се към Вас, за да изразим болката и огорчението си от своеволията и беззаконието на министъра на финансите във връзка с решаването на въпроса с бежанските облигации по спогодбата "Моллов-Кафандарис". Настояваме да му се потърси административна и политическа отговорност за нарушаването от негова страна на нормативни актове и за проявения от него субективизъм, който проявява той към този въпрос.

Умоляваме Ви да проявите разбиране и направите всичко възможно отпуснатата и неизползвана сума в размер на 130 милиона лева, определени за изплащането на бежанските облигации /30 млн. лв. от бюджета 1994 и 100 млн.лв. от 1995 г./, да бъдат възстановени в ДСК и да защитите предвидените 100 млн. лева в републиканския бюджет за 1996 г.

Срамно и недостойно е да се допуска министърът на финансите и други институции да се гаврят с бежанската общност у нас и да подлагат хиляди отрудени хора в унизително положение на просяци. Ние не молим подаяния от държавата, а искаме да ни се изплатят имотите, оставени в Гърция не по наша вина.

Надяваме се на Вас, разчитаме на Вашата принципност и дълбоко вярваме, че нашият проблем най-после ще намери своето справедливо решение.

Пловдив, 1 февруари 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: В. Найденов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 февруари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД /ЧАСТ ТРЕТА/ "РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ’95, ОБСТАНОВКАТА В СТОЛИЦАТА И НЕПОСРЕДСТВЕНИТЕ ЗАДАЧИ НА СОФИЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ", ОГЛАСЕН НА ПЕТАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СОФИЙСКАТА ГРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /13 ЯНУАРИ 1996 Г., СОФИЯ/.


Разбираеми са затрудненията на правителството, на отделните министерства и ведомства, но не можем да приемем факта, че за периода юни - октомври 1995 г. не бе решен или поне поставен нито един сериозен въпрос от столично значение /икономически, социален, инфраструктурен и т.н./, който да даде определено позитивен знак в предизборната кампания. Създаде се впечатление, че София е "отписана” и затова не си струва да се влагат усилия и ресурси тук. Някои решения, взети в навечерието на изборите, наляха допълнително "масло в огъня" и разклатиха позициите ни в определени, влиятелни сред определени обществени среди фактори. Закъсняла бе реакцията срещу крайно опасната за финансовата стабилност на държавата акция срещу Първа частна банка.

Променените /или неточно оценени/ условия, в които протече предизборната кампания, поставиха труднопреодолими пречки пред реализирането на целта, формулирана от Петата градска конференция. Независимо от факта, че тази цел не бе постигната, трябва да констатираме един нов момент в политическото влияние на БСП и на Демократичната левица в столицата. Ние имаме избрани 4 кметове на райони и 21 на населени места, 23 общински и 120 районни съветници. Това е сериозен кадрови корпус и ресурс за политическо влияние, с какъвто досега не сме разполагали и който трябва да въвлечем в активна разработваща, политическа, организационна и информационна дейност.

Вторият важен въпрос, свързан с оценката на нашето представяне в местните избори, е как изглеждат изборните ни резултати, сравнени с тези на парламентарните избори през декември 1994 г.

В процентно изражение резултатите са близки до тези от декември 1994 г., тогава средно за София имахме 34,9%, а на местните избори за първи тур получихме за кмет на София 32,7%, за общински съветници 33,2%, за кметове на райони и районни съветници - над 34% средно за града.

Зад тези проценти обаче стои един много сериозен отлив на избиратели - на първи тур около 93 000 души по-малко са гласували за Демократичната левица при избор на столичен кмет и 100 000 души по-малко - за общински съветници, сравнени с броя на гласувалите за нашите листи през декември 1994 г. Ние губим гласоподаватели във всички столични райони, като на някои места /особено в големите комплекси/ цифрите са драстични /по 5-6-7000 души по-малко спрямо 18 декември 1994 г./.

Вярно е, че много тежък електорален отлив понесе и СДС - на първи тур за Ст. Софиянски са гласували 78 000 души, а за листата на обединената опозиция - над 80 000 души по-малко в сравнение с декември 1994 г.

За балотажа бе постигната значителна мобилизация на силите ни, като нашият кандидат увеличи гласовете си с почти 50 000 и достигна 42,4%. Повсеместно бе увеличението и на гласовете за балотиращите се наши кандидати по райони. За отбелязване е, че докато обединената опозиция също постигна значително увеличение на гласовете за балотажите, но предимно за сметка на подкрепата от други политически сили, прирастът на гласове за кандидатите на Демократичната левица се дължи изключително на мобилизация на собствени или близки резерви.

Кои са причините за този голям електорален отлив?

Това е въпрос, който вълнуваше и вълнува политици, социолози и журналисти. Верният му отговор е от значение не само и не главно за обяснението на резултатите от местните избори, но преди всичко - за анализа и корективите на нашето управление в централната и в местната власт и за подготовката ни за предстоящите президентски избори.

Наред с характерното по-ниско участие в местни избори /което обаче все още не е така типично за България и едва ли може да служи като главен аргумент/ съществуват някои причини за отлива на избиратели, общи за Демократичната левица, СДС и за другите по-големи политически сили.

Тук на първо място трябва да посочим политическата апатия и умора, неудовлетворението от политиката и политиците изобщо, засилващото се недоверие, че те могат и искат да решават проблемите на хората.

В същото време за нас особен интерес представляват специфичните причини за отлив на избиратели от Демократичната левица и БСП.

Преди всичко прави впечатление, че това е обща тенденция в цялата страна - в сравнение с декември 1994 г. Демократичната левица получава около 720 000 гласа по-малко. В София тази цифра е между 93 и 100 000, т.е. в точна пропорция на броя на регистрираните избиратели.

Наред с множеството изтъквани фактори някои експерти в средите на БСП заговориха за появата на едно ново т.нар. мълчаливо мнозинство, което изразявало своето одобрение към политиката на левицата чрез факта на своето неучастие в изборите. Подобна теза не само няма никакво социологическо или друго достоверно потвърждение, но нещо повече, тя е много опасна с оглед адекватната оценка на нашето управление и набелязването на действени стъпки за повишаване на неговата ефективност - както в национален, така и в местен план.

Данните от редица проучвания, проведени по време на местните избори и непосредствено след тях, показват, че неучастието в изборите се мотивира главно с три аргумента:
- разочарование от политиката на формацията, на която симпатизира лицето;
- ниска оценка за значението на местните избори, респективно за възможностите на избраните органи на местната власт;
- отказ да се участва в изборите поради пътуване или друга битова или лична заетост /което в известна степен потвърждава ролята на предходния фактор/.

Ние не бива да се боим да констатираме, че една /и то не малка/ част от нашите потенциални избиратели, главно по-младите, икономически активни хора, ни отправиха сериозни предупреждения - този път на местните избори те не ни гласуваха отново доверие. Това не са избиратели, които ние сме загубили, да се вслушаме в техните критични препоръки и да нанесем необходимите корекции в нашето управление.

Една от най-важните групи причини, повлияли за отлива на гласоподаватели от Демократичната левица, бяха слабостите, пропуските и грешките, допуснати от нас в подготовката и в провеждането на предизборната кампания.

За съжаление трябва да признаем, че нашите опоненти от СДС ни дадоха добър урок за енергична, агресивна, масова по участие предизборна кампания. Те приложиха успешно тактиката "от врата на врата", използваха всяка възможност за срещи с хората, за публично въздействие. Срещу тях ние изглеждахме недостатъчно мобилизирани, имаше дори нюанси на подценяване на опонента, разчиташе се на автоматично продължение на положителната инерция от парламентарните избори. Градският и повечето общински предизборни центрове, основните партийни организации не успяха да привлекат по-широк кръг съмишленици за участие в предизборната работа.

В дейността на нашите структури не се чувстваше свежест и политическа мощ. Взаимните политически и оперативни решения се губеха по веригата или се реализираха половинчато и със закъснение. От началото до края на предизборната кампания не бе постигната нужната координация в дейността на Градския и част от общинските предизборни центрове, синхрон между предизборните дейности на градско и районно ниво. Градският предизборен център не успя да се утвърди като ефективен ръководен орган на цялостната предизборна кампания в столицата отчасти поради недостатъчната практическа ангажираност на някои другари с колективно обсъдени и легитимно взети решения на ГС и на Предизборния център.

Закъсняла и недостатъчна бе работата по организационно-техническата подготовка и разясняването на бюлетините и начина на гласуване при една нова и доста усложнена процедура.

/Пресслужба "Куриер"/


15:00:00
08.02.1996 г.


Редактори: Лилия Томова
                    Нина Гаврилова - деж. ред.
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!