8 декември 1996 г.

08.12.1996

- Официален студентски празник.

- Иван Костов се връща от САЩ, предлагайки национален консенсус, който да доведе до предсрочни парламентарни избори.

"Споразумение с България ще се реализира само когато то политически бъде реализируемо, т.е. МВФ ще подпише споразумение, само след като прецени политическия риск. Що се отнася до позицията на СДС - ние не можем да се движим много в нашата позиция, тъй като имаме зад гърба си становището, изготвено едновременно в София, Мюнхен и Каденабия.

- Любомир Филипов заминава за Базел на традиционната среща с управителите на централните банки на европейските страни. Подобни срещи има почти всяка седмица. Този път банкерите обсъждат ситуацията в България и въвеждането на валутен борд.

- Председателят на ОбПС във Варна и депутат от ПГДЛ Петър Димитров прогнозира, че ако се тръгне към предсрочни избори доларът ще достигне нива от 5-6 хиляди лева.

- На среща в Кърджали депутатът Юрий Борисов казва, че непоследователното и високомерно отношение на сегашното българско правителство към Русия няма да остане без последици, а външната изолация, в която се намира България, ще бъде катастрофална за страната. Високопоставени руски чиновници са дали да се разбере, че Москва няма да работи с този кабинет, на това се дължи и провалът на срещата на Черномирдин с Иван Маразов при посещението му в Москва, пояснява Борисов.

- От Окръжното ръководство на ДПС информират, че до този момент никой не е поел отговорност за атентата в Казанлъшката джамия.

- СЪРБИЯ: ВС на Сърбия отхвърля жалбата на коалиция "Заедно" и ЦИК срещу отмяната на резултатите от местните избори. Вук Драшкович декларира, че мирните протести ще продължат до оставката на Милошевич, но изрича опасението, че неговият режим може да прибегне до насилие.

* Арестуван е 21-годишният Деян Булатович, който на демонстрацията на 06.12. е носел чучело на президента Слободан Милошевич със затворнически дрехи и заради това е задържан и осъден на 25 дни затвор за "нарушаване на обществения ред".