8 март 1996


София, 8 март 1996 година
Брой 49 /1604/     

Завеждащ редакция: Нина Гаврилова


София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ, ПРИЕТА ОТ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 7 МАРТ 1996 Г., ПО ПОВОД НА АТЕНТАТИТЕ В ИЗРАЕЛ ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ И МАРТ.


Българската общественост е потресена от бруталните атентати, извършени от палестински екстремисти в Ерусалим, Ашкелон и Тел Авив на 25 февруари, 3 и 4 март 1996 година. Скръбната равносметка е 60 убити и повече от 200 ранени.

Народното събрание на Република България остро осъжда тези трагични терористични актове и поднася най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите и пострадалите, както и на целия израелски народ. То изразява надежда, че тези действия - дело на отделни палестински екстремисти, няма да предизвикат такава ответна реакция от страна на Израел, която би довела до засилване на напрежението и би поставила под сериозна заплаха продължаването на мирния процес.

Република България винаги е била заинтересувана от трайното и справедливо уреждане на арабско-израелския конфликт на основата на Резолюция 242 и Резолюция 338 на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Постигнатият досега напредък в преговорите между Организацията за освобождение на Палестина и Израел е плод на усилията и на двете страни да намерят взаимноприемливи решения, на общата им убеденост, че мирът е немислим без политически диалог и разумни компромиси.

Народното събрание на Република България е убедено, че не бива да бъде допуснато връщане към времето на военната конфронтация, омраза и нихилизъм, и призовава да бъдат положени всички усилия, за да се даде възможност за продължаване на мирния политически диалог.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ПО ВЪПРОСА ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ, ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 5 МАРТ 1996 ГОДИНА.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Проблемите на поземлената реформа са в центъра на вниманието на всеки българин. Правителството твърди, че едва ли не 70% от цялата обработваема земя вече била върната на бившите й собственици. Ние от партия "Нова демокрация" питаме: Защо тогава споровете и недоволството на село не стихват?

Половин век с обич и болка обръщахме очи към някогашната нива, лозе или гора, из чиито угари дядо ни е водил ралото след воловете си. Половин век умни и полуумни държавници подлагаха земята ни на всевъзможни експерименти, докато я опустошиха дотолкова, че днес внасяме традиционния български фасул, чесън, пшеница и ябълки от чужбина...Какъв срам!

Сега, тъкмо като в баснята на Михайловски "Орел, рак и щука", сме се захванали отново да делим земята си на "Орсовки", на ощетени и други. А тя какво ли би ни казала, ако можеше да ни продума? Не я ли измъчихме вече достатъчно през годините?

Носейки различно разбиране по въпроса и нова етика в междуличностните отношения, ние от партия "Нова демокрация" не можем спокойно да гледаме как вече шест години почти половината от плодородната българска земя пустее и повече от 70% от българите гладуват.

В очите на света ние сигурно приличаме на онези нещастни животни - китовете, които непонятно защо се самоубиват по северните брегове на океана.

Заради себе си, заради децата си, на които бе натрапен един тъй непривлекателен живот, нека незабавно да пристъпим към действие! Идеята да се създадат обществени комитети за връщане на земята в реални граници е добра. Ние от "Нова демокрация" я поддържаме, защото тя ще е дело на всички ни. Добра е и трябва да го извършим заедно с демократично настроените хора.

Ние знаем трудностите на действащите днес общински поземлени комисии. Някои от тях са обективни и сериозни. Наистина, как да си върнем старата нива в реални граници, щом тя отдавна е на дъното на язовира? Или я пресича мощно хидромелиоративно съоръжение? Или се е превърнала в първокласен път? Или ако върху нея са стъпили електростанция, институт или друга сграда с национална значимост? В тези случаи по неизбежност ти "бият колчетата" на отсрещния баир, а ти иди се жалвай! Кому обаче?

Дали на кооперации тип "Орсовка", които и децата знаят, че са нов модел на социалистическо ТКЗС, с чиито растящ брой непрекъснато ни плашат? Дали на поземлените комисии, където рекомунизацията е в пълна пара? Дали на бившите партийни секретари и председатели на АПК, които днес крачат из безсинурните земи на новите си кооперации? Ето тук именно трябва да превъзмогнем нещо у себе си - страха, незаинтересоваността, безразличието.

Не казвам да се примирим, а да преценим обективните възможности и да потърсим мястото си сред останалите, като поне не спъваме общия градивен процес: връщане на земята в реални граници с нотариални актове за собственост. Само по този начин можем да провокираме разгръщането на личните способности на българския селянин - дали да се кооперира, дали да обработва сам земята си, дали да прави семейна ферма или да я продава. Този процес най-сетне трябва да започне!

За краткия период от съществуването си партия "Нова демокрация" вече е реална политическа сила с организации в повече от 20 бивши окръжни града и над 60 клуба, със собствен глас в политическата полифония. Като партия, проповядваща чистите принципи на демокрацията, ние се обръщаме към всички наши членове и симпатизанти в цялата страна.

Искаме с присъщия ни такт, добронамереност и отзивчивост да се пристъпи спешно към изграждането на действащи организми във всяка община и лично да участваме в разрешаването на нелекия проблем за максимално справедливото връщане и разпределяне на земята. Нека да погледнем на нея не като на обект на изгодно изтъргуване, а кота на одушевен предмет, за който, ако се погрижим, ще ни нахрани и напои. Срам и грях е, че вместо в терен за благороден и радостен труд земята беше превърната в арена на партийни схватки. На това ние казваме "стига"! Защото знае се, "Който посее вятър, буря ще жъне".

За всеки възникнал значим проблем ни търсете.

На добър час!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК ДО РЪКОВОДСТВОТО НА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПО ПОВОД НА ИЗПОЛЗВАНОТО ТЕЛЕВИЗИОННО ВРЕМЕ НА КОАЛИЦИЯТА ОТ ПАРТИЯ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ЗА ОГЛАСЯВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯ.


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

С погнуса констатираме за втори път, че [.....?] саботира Български бизнес блок /БББ/ и неговата парламентарна група чрез "предоставяне" на ваше телевизионно време на "партия" от трима ренегати - наши бивши депутати.

В набиране на съмишленици същите рекламират даже и домашните си телефонни номера по Българска национална телевизия /БНТ/ с ваша благословия.

Всички забелязват опитът Ви да дестабилизирате ПГ на БББ и нашата партия като цяло. Намираме го за грозно и недостойно.

Ако не спрете вероломните си действия срещу нас, ще бъдем принудени да Ви се реваншираме по-ефективно от всички Ваши очаквания.

София, 6 март 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БББ: Жорж Ганчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА НАРОДЕН СЪЮЗ - БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПО ПОВОД НА ГОДИШНИНАТА ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 29 ФЕВРУАРИ 1996 Г.


УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,

Утре, 1 март, изтичат 5 години от публикуване в Държавен вестник и влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Пет години продължава този мъчителен процес по връщането на земята без надежда скоро да приключи.

Преди една година Парламентарната група на Народен съюз - Български земеделски народен съюз, Демократическа партия /БЗНС, ДП/ внесе предложение в парламента за задължаване правителството на Жан Виденов да изготви график за възстановяване на собствеността на земеделските земи до края на 1995 г. Макар да беше отхвърлено от мнозинството това необходимо решение, Министерство на земеделието внесе в Комисията по земеделието и горите такъв график, по който до края на предходната година 80 % от земята следваше да се върне на нейните собственици, а до края на тази пролет на практика този процес да привърши. Нищо подобно не се случи. Напротив, парламентарното мнозинство и правителството на Българската социалистическа партия /БСП/ направиха всичко възможно да бъде спряна поземлената реформа.

Беше променен законът така, че на практика да не действа. Благодарение на острата реакция на опозицията, на действията на президента и на решенията на Конституционния съд този замисъл на някои среди в БСП частично се осуети.

Министърът на земеделието издаде редица заповеди и други актове, от които настъпи пълен хаос в поземлените комисии и в другите органи, имащи отношение към връщането на земята.

Печалните резултати са налице. По данни на министъра на земеделието през 1995 г. са обявени проектопланове за земеразделяне на първа обява за 5 млн. 199 хил. декара, което е само 8,8 % от подлежащата на възстановяване земя.

На втора обява в края на 1994 г. са обявени земеразделните планове за земеразделяне за 1443 землища, а през 1995 г. такива планове са обявени само за 364 землища с 5 млн. 843 хил. декара, което е 10,3 %.

Реалният въвод във владение, или реално получената от собствениците земя през изминалата година е върху 8 млн. 159 хил. декара земя или 7,1% от подлежащите на възстановяване земи в реални граници, а в стари граници 648 хил. декара, или 1 %.

От всички тези цифри става ясно едно. Вместо с повече от 50% да се увеличи реално върнатата земя съгласно графика на Министерството на земеделието, това увеличение е само с 8,1 %, като не всички собственици с реален въвод са получили нотариални актове.

Всичко това говори, че правителството на практика успя да спре възстановяването на собствеността на земята и тези 8 % се дължат повече на инерцията от изминалите години, отколкото на волята на управляващите.

Като прибавим и тоталната война, която правителството на Жан Виденов обяви на частната собственост, в това число на частните земеделски стопани, е ясно, че е закономерна зърнената криза в края на миналата година, фуражната криза, която вече е факт, и всички други кризи, които предстоят в млекопроизводството, растениевъдството и т.н.

Коалицията Народен съюз - БЗНС, ДП смята, че при тази безотговорна политика на правителството на БСП собствениците на земята трябва да поемат своята отговорност както за получаване на собствената си земя, така и за съживяването на българското земеделие.

Ние ще подкрепим както призива на президента Желев за създаване на обществени комитети на собствениците на земята, така и всички други инициативи и обществени прояви в тази насока.

Защото частната собственост и инициативата е в основата на възхода на българското земеделие.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ГОЛЕМИЯ ФЕДЕРАТИВЕН СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ЗА СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК ЖОРЖ ГАНЧЕВ.


В рамките на мандата, даден на националното ръководство от Големия федеративен съвет на федерация "Царство България" /ГФС на ФЦБ/ за срещи с всички кандидат-президенти тричленна делегация, водена от Христо Куртев, посети по негова покана Жорж Ганчев в дома му във Владая. Бяха разменени становища по актуалното политическо положение у нас. Г-н Ганчев запозна делегацията с програмата и намеренията си във връзка с предстоящата кандидат-президентска кампания.

На последвалия работен обяд в Дипломатическия клуб се задълбочи обстойният анализ на добрите отношения между републиканци и монархисти у нас и отличните връзки по места между Българския бизнес блок и ФЦБ.

София, 4 март 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ И НА ИНИЦИАТИВНИТЕ КОМИТЕТИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ ОТ ФИРМИТЕ АЛБА БУЛ, КРИСЛИМИТЕД, БАМС, ТАКО, СПИРЕЛИ, ЕМ И АЙ - УТРЕ, МР ГРУП И ЮГОАГЕНТ.

Незапомнена престъпност залива страната ни. Парламент, правителство, съд и прокуратура са неспособни да се справят с организираната престъпност. Изпълнителната власт и нейните институции изпаднаха в ролята на регистратор и наблюдател на масовите престъпления и закононарушения. За варненци 1995 г. ще остане година на финансов и икономически терор. По престъпен начин организирано пред очите на отговорните държавни институции бяха ограбени спестяванията на няколко десетки хиляди честни граждани, над 80 % от които пенсионери, инвалиди, социално слаби. Изминаха повече от пет месеца от 8 септември 1995 г., когато Народното събрание прие доклада на временна парламентарна комисия за тъй наречените финансови пирамиди.

Изминалото време е предостатъчно, за да стане ясно на всички, че начинът, по който работят ангажираните държавни институции, не вещае нищо добро за пострадалите.

Ето защо, обединени в Съюза на вложителите, ние

ЗАЯВЯВАМЕ

Като използваме всички права, които ни дават конституцията и законите, ще направим всичко, което е по силите ни, за бързо и справедливо възмездяване от държавата на всички пострадали.

Г-н Президент, господа парламентаристи, господа министри,
Ако вие държите на клетвата, която сте дали пред народа си, ако признавате конституцията, ако България е демократична правова държава, ако вие твърдите, че у нас е установено гражданско общество, в което главното задължение на държавата е да защитава интересите на своите граждани, да гарантира неприкосновеността на собствеността и когато е по вина на държавните институции /доказана и приета от парламента/, вие господа, следва да поемете цялата отговорност и в изпълнение на чл. 7 от конституцията държавата да възмезди своите граждани - данъкоплатци, осигуряващи вашата и на всички държавни институции бюджетна издръжка.

Народът плаща на държавните служители за заеманите от тях постове и длъжности не за да ги използват за лично облагодетелстване чрез корупция, рекет и други форми, а за да защитава законните му интереси.

Господа, преценете, в състояние ли сте да носите отговорността, която сте поели пред своите избиратели, пред народа си, за да му служите вярно, честно и всеотдайно. Дойде време за проверка. Народът ще ви оцени не по благите думи, а по делата. Ако до 15 март 1996 г. не покажете, че сте истински радетели за демокрация, а не за демагогия, че достойно заемате високите постове, варненци ще снемат всякакво доверие към всички вас, независимо кои сте и какви сте.

Опирайки се на закона и само на закона, с мирни средства ние ще ви принудим да изпълните конституционните си задължения с властта и правата, които народът като върховен суверен ви е предоставил. За целта ние ще търсим съдействието на местните органи, на властта, обществените и политически организации, средствата за масова информация, църквата, синдикатите, работници, служащи, безработни, пенсионери. Ще организираме на мирен протест цяла Варна. Ако не знаете, трябва да научите, че във Варна няма семейство или фамилия, които да не са пострадали.

Търпението свърши. Ние знаем правата си и единни ще ги извоюваме. Нашето оръжие е законът.

Варненци, забравете страха.

Обединете се. Когато сме всички заедно ще защитим правата и интересите си. Когато сме единни, ще успеем - ще върнем парите си, защото те са наши.

Варна, 22 февруари 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 март - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ /ЧАСТ ПЪРВА/ "ЕДНОГОДИШНАТА ДЕЙНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА" НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК, ОГЛАСЕН ОТ ХРИСТО ИВАНОВ НА ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ И НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ /9 ФЕВРУАРИ 1996 Г., СОФИЯ/.


1. БЮДЖЕТНА ПОЛИТИКА

В програмната си декларация правителството посочи като приоритет ограничаването на бюджетния дефицит.

Годината приключи с допълнителен дефицит от 10 милиарда лева - средства, които се инжектираха в банковата система /Минералбанк и Стопанска банка/.

Увеличението на дефицита няма еднозначна оценка:

- от една страна, това е издънка пробив в бюджета и заплашва да натовари допълнително стопанството и социалната сфера;

- от друга страна, рухването на банките поради колосалната задлъжнялост на предприятията би довело до сътресения в цялостния икономически живот.

И все пак резонен е въпросът докога с парите на българските данъкоплатци ще се субсидират губещи и безперспективни производства.


2. ИКОНОМИЧЕСКА СФЕРА /ПОЛИТИКА/

2.1. Промишлено /индустриално/ производство

Увеличението спрямо 1994 г. е: 5%
- в обществения сектор 1,4%
- в частния сектор 50%

Делът на частния сектор е 12%, а скокът спрямо 1994 г. е 4%.

3/4 от общия ръст в промишлеността идват от металургията, нефтопреработващата и хартиената промишленост.

Това определя не само един сериозен дисбаланс в структурата на икономиката, но говори, че икономическият ръст е болнав, защото това са силноенергоемки производства! А известно е, че енергетиката се субсидира от държавата, защото международните цени са несравними с нашите! А много предприятия дори не плащат.

Трудно е да се вярва, че става дума за трайни тенденции - сегашната конюнктура на международните пазари би могла да се промени рязко и неблагоприятно.

Няма място за прибързан оптимизъм, преди да се докаже, че промишленият ръст се дължи именно на удачни управленски решения.

Затова въпросът с вътрешното преструктуриране на икономиката стои остро!

Вместо да субсидира икономиката, държавата трябва да инвестира в нея! Парите трябва да се изразходват за структурна реформа.


2.2. БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ

Брутният вътрешен продукт /БВП/ е най-синтезираният показател за развитието на икономиката.

В сравнение с 1994 г. той е нараснал с 2,5%, а 1/3 от този растеж идва от частния сектор.

Във връзка с производствената сфера не може да не се отбележи, че държавата продължава да държи ръка върху основните производствени мощности.

Отсъства ясна, публична, средносрочна и дългосрочна стратегия и икономическа политика.

Липсва прозрачност относно лостовете за стимулиране на производството:
- фискална политика
- данъчна политика
- инвестиционна среда


2.3. ЗЕМЕДЕЛИЕ

Възстановено е правото на собственост върху 139 хиляди декара земя = 23,8% от земеделските земи.

За пръв път от 5 години производството на растителна продукция има прираст 2,5 - 3%.

Влезе в сила Законът за защита на земеделските производители.

Слабости:

1. Допуска се дисбаланс при осигуряване на хлеб ното зърно и фуража. Изколват се животни; прекупвачите се обогатиха за сметка на производителите.

2. Пазар на земеделските земи?


2.4. ВЪНШНОТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ

Налице е положителен външнотърговски баланс от 500 млн. долара.

Възможно е той да се дължи на износа на зърно от страната.

В духа на умерения протекционизъм беше направена разумна първа стъпка с повишаването на митата на чуждите изделия, които се произвеждат у нас.

При въвеждането на защитни мерки влизаме в конфликт с ЕС, който е против административните забрани при вноса и износа. /Те например реагират срещу забраната за износ на скраб от България/.

Независимо от това чрез експортни такси, квоти и други регулиращи механизми трябва да се спре изтичането на суровини и вносът на стоки с аналог у нас.

Започна възстановяването на търговско-икономическите служби към консулските ни и дипломатически мисии в чужбина.

/Пресслужба "Куриер"/


15:00:00
08.03.1996 г.


Редактор: Лилия Томова
                  Нина Гаврилова - деж. ред.
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!