9 декември 1996 г.

09.12.1996

- Доларът надхвърля 600 лв. по обменните бюра.

- Влиза в сила новата банкнота от 10 000 лева.

- Провежда се извънредно двудневно заседание на НКС на СДС, на което не се гласува предложението на Иван Костов за превръщането на СДС в партия.

НКС обсъжда проект за становище, предложен от Иван Костов и доработен от НИС, по искането в България да действа валутен борд.

- НКС поисква дебат за 10.12. по предложеното от НИС на СДС проектостановище около въвеждането на валутния борд. Пет са опорните точки, по които в проекта се предлага постигане на нов национален консенсус, сред които основно място - предсрочните парламентарни избори, Народното събрание да подготви законовата база за въвеждането на валутния борд и извърши промени в състава на УС на БНБ.

* Коментарите там са, че това би могло да стане до края на февруари - началото на март, след което парламентът да се разпусне и да се насрочат предсрочни избори, подготвени от служебно правителство.

* Светослав Лучников предлага да се създадат две комисии, които да изработят проекти по устав и програмна декларация на единната организация СДС, те да бъдат обсъдени в НКС и тогава да се свика национална конференция.

* Едвин Сугарев от името на НД "Екогласност" поисква НКС да освободи главния секретар на СДС Христо Бисеров и ръководителя на "Национална координация" Марио Тагарински за "превишаване на правомощията на координаторите и оказван натиск над регионалните структури".

* Участници в заседанието предлагат националната конференция на СДС да се проведе на 11-12.01.

- На пресконференция на КНСБ става ясно, че в писмо до основните политически сили синдикатът предлага да се проведе национален референдум за въвеждане на валутния борд, поради факта, че необходимият консенсус за въвеждането му е недостижим, тъй като не се знаят икономическите му параметри при действието му. КНСБ е информирал за идеята си постоянния представител на МВФ в България Франек Розвадовски.

На 13-14.01. в София ще се проведе кръгла маса за валутния борд по инициатива на КНСБ.

- Петър Стоянов и Петър Дертлиев се срещат. И двамата изразяват становището, че въвеждането на валутен борд у нас трябва да стане на базата на широк национален консенсус като гаранция за провеждането на реформите. Правителството на Виденов не е в състояние да проведе тези мерки.

Д-р Дертлиев заявява, че БСДП подкрепя призива на ОДС - само с ново правителство, промени в УС на БНБ и предсрочни парламентарни избори валутният борд ще е ефикасен.

- Петър Стоянов се среща с Томас Дайн, зам.-директор на Американската агенция за международно развитие. На срещата присъства и посланичката на САЩ у нас Ейвис Боулън.

Томас Дайн: "Обсъдихме по какъв начин САЩ могат да помогнат на България да преодолее тежката ситуация."

Петър Стоянов: "Ние сме длъжни сами да сложим ред в собствения си дом, но за да осъзнаем това, се нуждаем от помощта на приятели."

- Желю Желев изпраща поздравителна телеграма до г-жа Мадлин Олбрайт по повод назначаването й на поста държавен секретар на САЩ.

- След като на извънредна конференция на СРС "Подкрепа"-Пловдив за лидер е преизбран Атанас Кръстев, подръжниците на неизбрания тандем Жоро Узунов - Александър Радев декларират, че изборът е манипулиран и при това положение ще напуснат синдиката. Те обвиняват Атанас Кръстев, че се е комппрометирал между двата тура на президентските избори и че служи на интересите на БСП.

- ОбС на ДПС- Кърджали огласява декларация, в която се казва, че за голямо съжаление и този път зовът за разправа с ДПС не е останал без последици - взривена е джамията в Казанлък. БСП провежда тиха война срещу ДПС поради невъзможността да експлоатира политически електората на малцинствата у нас.

Общинският лидер на ДПС в Кърджали Рамадан Каракаш заявява на пресконференция, че ДПС нямат намерение да искат забраната на БСП в отговор на подписката, организирана в Народното събрание.

- 14 кмета на БСП, събрали се в Плевен, изготвят протестно писмо до 42-ия извънреден конгрес на БСП срещу решението на орготдела и ОПКК кметовете и техните заместници да не бъдат избирани за делегати на форума.

* Николай Добрев и Сашка Кракашева се позовават на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който забранява на кметовете и заместниците им да заемат постове в ръководни органи на политически партии. Забраната се налагала превантивно за да няма основания форумът на БСП да не бъде регистриран в съда.

- Ирина Бокова потвърждава казаното от Георги Пирински, че България няма да получи 300 хил. тона зърно от ЕС. Причината е, че българските власти не са представили ясна програма за преструктуриране на икономиката, каквото е било изискването на ЕС. Европейската комисия ще окаже чувствително съдействие на платежния баланс на България, но след подписването на споразумение с МВФ.

- Пресслужбата на МС обвинява в пълна некомпетентност депутата от ПГДЛ Юрий Борисов по повод изявленията му, че Жан Виденов носи цялата вина за тоталното скъсване на връзките между Русия и България, аналогични провали имало и с отношенията с Китай. Според пресцентъра изявленията на Борисов обслужват чужди структури, накърняват националните ни интереси и могат да навредят на взаимоотношенията с чуждестранните партньори.

- От Министерство на финансите съобщават, че 155,4 млрд. лв. е бил дефицитът на държавния бюджет към 30.11. Приходите са достигнали 278,6 млрд. лв.

- Започват консултации на експерти от Европейската комисия в социалното, здравното и просветното министерства за разпределението на хуманитарната помощ от 20 млн. екю, съобщава и.д. външен министър Ирина Бокова.

- "Демокрация" съобщава, че в БНБ се обсъжда затварянето на всички бюра за една седмица с цел овладяване на скока на долара. Паралелно с това УС на БНБ би могъл да отнеме лицензите на повечето Финансово-брокерски къщи, оставяйки на пазара крайно ограничен брой.

- Чрез факс до ръководителите на "Океански риболов" ЕАД-Бургас аграрното министерство оповестява, че дружеството е обявено в несъстоятелност.

- "Демокрация" съобщава, че кметът на София е започнал преговори с Министерството на енергетиката на Дания за кредит от 10 млн. долара, който да бъде използван за топлофикационни проекти на столицата.

- СЪРБИЯ: 20-ти ден на протестите в Сърбия.

* Студентска делегация връчва в белградската полиция петиция за освобождаването на задържания студент Деян Булатович.

* Зоран Джинджич заявява, че "Заедно" ще бойкотира първото заседание на новоизбрания парламент на 10.12. в знак на протест срещу анулирането на резултатите от местните избори.

* За първи път в интервю за в. "Блиц" Зоран Джинджич се обявява за диалог с властите. Той смята, че политически компромис е възможен само ако има форум от рода на кръгла маса, в противен случай митингите ще продължат.