9 август 1996


София, 9 август 1996 година
Брой 102 (1657)


София, 9 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 1 АВГУСТ 1996 ГОДИНА ОТ АЛЕКСАНДЪР БОЖКОВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС.


Днес е 1 август.

Влизат в сила новите цени на горивата А-98 - 101 лева, А 96 - 99 лева, А 93 - 81 лева, Безоловен - 95 лева, Дизел - 58 лева.

Влизат в сила новите цени на тока - дневна тарифа - 5.83 лева на квтч, нощна -3.11 лева на квтч.

Влиза в сила новата цена на парното - 3035 лева на гигакалория.

Във Велико Търново и Ямбол хлябът е по 60 лева килограма, а в София вече достигна 100 лева за килограм. За последните петдесет дни хлябът средно в страната е поскъпнал един път и половина. Соцдепутатите очаквали да ги замерят с камъни заради хляба. Сигурно има защо да се притесняват.

Млякото в някои райони достигна 57 лева литъра, кравето сирене - 240 лева килограма, кашкавал "Витоша" - 425 лева килограма, свинското - 460 лева за килограм, а олиото - 96 лева за литър.

Правителството продължава да ни обяснява как се грижи за народа. Българската социалистическа партия /БСП/ обсъжда на пленум програма за структурна реформа до 2007 година.

Не искаме структурна реформа през 2007 година. Ние искаме поносими цени и реформа сега. Ако Пирински и Виденов имаха някаква представа как да се оправят с кризата и скъпотията, щяха да предприемат нещо, а не само да вдигат цените и данъците и да обезценяват лева.

На 9 май правителството одобри някакви списъци на предприятия за изолация и ликвидация. Прие и някаква програма за касова приватизация. В началото на годината беше обявен стартът и на масовата приватизация.

Нищо не се случи. Нищо не се промени. Реформа няма, но цените полудяха.

Омръзна ни да ни обясняват, че трябва да затегнем коланите сега, за да живеем добре утре. Още повече, че утрешният ден категорично не изглежда по-добър от днешния.

Днес е 1 август. Лош ден за България.

1 юли също беше така лош.

1 септември ще е по-лош.

Колко първи числа на колко месеца трябва да минат, за да разберем, че БСП не може да управлява? Че министрите в кабинета и мнозинството на социалистите в парламента са напълно некадърни и бездушни към страданията на обикновените хора?

Търпението на всички ни се изчерпва.

София, 1 август 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПРОВЕДЕНА НА 15-16 ЮЛИ 1996 ГОДИНА В БРАТИСЛАВА СРЕЩА НА КОМИТЕТА ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА ПРИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ


На 15-16 юли 1996 г. в Братислава се състоя поредната среща на Комитета за Централна и Източна Европа при Социалистическия интернационал. Комитетът е създаден през февруари 1993 година и оттогава е провел срещи в Лондон и Лисабон - през 1993 година, два пъти в Будапеща - през 1994, и в Прага и Москва - през 1995 година. На първата среща в Лондон са присъствали 21 европейски партии, от които 7 от Централна и Източна Европа. На срещата в Прага през 1995 година присъстваха 45 партии, от които 31 от Централна и Източна Европа. На срещата в Братислава присъстваха 36 партии, от които 24 от Централна и Източна Европа - 9 от тях членове на Социалистическия интернационал /СИ/.

На срещата в Братислава БСДП беше представена от заместник-председателя на партията - Теодор Дечев.

На срещата бяха разисквани следните въпроси, по които бяха приети и съответни резолюции:

- Въпросът за изборите в Албания. Остро бяха критикувани нарушенията, които са били регистрирани и от международните наблюдатели. Декларирано беше, че повтарянето на изборите в някои избирателни райони е напълно недостатъчно и се напомня, че злоупотребите, станали по време на изборите, могат да доведат до затруднения в европейската интеграция на Албания.

- Приветства се успехът на социалдемократическия съюз в Румъния на отминалите местни избори /съюзът се състои от Румънската социалдемократическа партия, член на СИ, и Демократическата партия с лидер бившия министър-председател Петре Роман/. Отправени са пожелания за успех на предстоящите законодателни и президентски избори. Категорично беше отхвърлена идеята за "по-меко" отношение към т.нар. "партия за социална демокрация" на Йон Илиеску и Адриан Настасе - посткомунистическа партия, активно сътрудничеща с антисемитски и великорумънски среди.

- Приветства се големият изборен успех на Чешката социалдемократическа партия /СДП/ и се изказва задоволство от помощта, която други партии са оказали на чешките социалдемократи /най-вече лейбъристите и Шведската социалдемократическа и работническа партия /СДРП/.

- Изказва се задоволство от това, че президентските избори в Русия са проведени в указания срок и в съответствие с конституционните изисквания, без много насилие и без широко разпространени фалшификации. Приветства се и фактът, че изборните резултати са признати от всички политически сили, и се преценява, че това е крачка напред в развитието на демокрацията в Русия. Макар и с известни резерви се изказва надежда, че президентът Елцин ще придвижи напред политическите и икономическите реформи в Русия. Призовават се президентът и парламентът на Русия да преустановят войната в Чечения.

- Приета е резолюция за мира в бивша Югославия, в която освен всичко друго се настоява да бъде доведено докрай нормализирането на отношенията между Гърция и Македония и се призовават партиите от социалистическия интернационал да окажат незабавна помощ за изборите в Босна на партиите със социалдемократическа ориентация.

- Приета е резолюция за България. Това е първата резолюция за България, приета от 1994 година насам. Пълният текст на резолюцията е приложен допълнително. В него се приветства създаването на социалдемократическия алианс между Българската социалдемократическа партия /БСДП/ и Социалдемократическата партия /СДП/, както и сътрудничеството на алианса със синдикатите. Социалистическият интернационал застава зад кандидата на СДА - БСДП, СДП, за президентските избори през есента на 1996 година, и призовава партиите-членки да окажат всякаква помощ.

Всички решения на заседанието бяха приети с консенсус.

София, юли 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТА ОТ КОМИТЕТА ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА ПРИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ /БРАТИСЛАВА, 15-16 ЮЛИ 1996 ГОДИНА/, ПО ПОВОД УЧРЕДЯВАНЕТО НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИ АЛИАНС /БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ/ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Комитетът за Централна и Източна Европа при Социалистическия интернационал /СИ/, на своята среща в Братислава на 15-16 юли 1996 г.:

Приветства създаването в България на Социалдемократически алианс между Българската социалдемократическа партия /БСДП/ и Социалдемократическата партия /СДП/, както и сътрудничеството между социалистическия алианс и трите основни професионални съюза;

Социнтернът пожелава на Социалдемократическия алианс успех на предстоящите президентски избори през есента на 1996 и призовава всички партии от Социалистическия интернационал да предложат всякаква възможна помощ на нашата партия-сестра и на нейния кандидат;

Изразява надежда, че този процес ще допринесе за укрепването на социалдемократическите ценности в България, и вървейки към тази цел, Социалистическият интернационал ще продължи диалога си с всички партии и движения в България, които черпят вдъхновение от ценностите на демократическия социализъм.

Братислава, 15-16 юли 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА МЕДИЦИНСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" ВЪВ ВРЪЗКА С ОСНОВНИ КЛАУЗИ В ПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ, ГЛАСУВАН НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 10 ЮЛИ 1996 ГОДИНА. Документът е адресиран до президента на Република България, до Комисията по здравеопазването към 37-то НС, до Министерство на здравеопазването, до Медицинските регионални структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" и до средства за масова информация.


Медицинска федерация "Подкрепа" за пореден път изисква оставката на министъра на здравеопазването д-р Мими Виткова по повод непроменените основни клаузи в Проекта за изменение и допълнение на закона за народното здраве, преминал в Пленарната зала на първо четене на 10 юли 1996 год.

Критичното становище на Медицинска федерация "Подкрепа" от 24.10.1995 год. е внесено веднага в Отрасловия съвет за социално сътрудничество към Министерство на здравеопазването /MЗ/.

По повод отказа да промени критикуваните клаузи, на 2.12.1995 г. беше поискана оставката на министъра на здравеопазването. Последваха протести, организирани от медицинските синдикати, които продължават и не са преустановени. Отново без отзвук.

Медицинска федерация "Подкрепа" застава зад професионално-съсловните лекарски протести от цялата страна.

В Проекта на MЗ е нарушено правото на лекари, стоматолози, среден и полувисш медицински персонал да упражняват свободно професията си в извънработно време, което съответно води до намаляване на възможността за повишаване на квалификацията. В това отношение те са дискриминирани спрямо останалите специалисти в Република България.

Медицинска федерация "Подкрепа" смята, че Хипократовата клетва е валидна през всичките 24 часа на денонощието.

Ограничава се достъпът на пациентите до квалифицирани специалисти.

Остават опасни текстове, касаещи проблема за биотрансплантация, които заплашват с "черен пазар" на човешки органи и засягат правото на личен избор за донорство.

Категорично настояваме за оставката на министър Виткова и продължаваме нашите протести!

София, 12 юли 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МФ "ПОДКРЕПА":

Д-р Теодора Вълчева, д.м.н.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 август - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ С РЕЗОЛЮЦИЯ ДО ПРАВИТЕЛСТВАТА НА СТРАНИТЕ ОТ ЧЕРНОМОРСКИЯ И ДУНАВСКИЯ БАСЕЙН ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ "ЕКО - ЧЕРНО МОРЕ 96" - СВЕТОВНО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОФОРУМ ЗА МИР" /БУРГАС, 10-12 ЮНИ 1996 ГОДИНА/


Участниците в Конференцията се съгласиха, че Черно море, поради своите особености на полузатворен воден басейн, е силно уязвимо на замърсяване от всички видове източници, поради което се нуждае от особени грижи и спешни мерки за предотвратяване на една бъдеща екологическа катастрофа.

Опазване чистотата и възстановяване екологическото равновесие в черноморския басейн би трябвало да бъде основна грижа не само на крайбрежните държави, но и на страните от европейската общност, които са пряко свързани с Черно море посредством оттока на Дунав, и на Секретариата за Черноморско икономическо сътрудничество.

Усилията на черноморските държави не могат да бъдат успешни, ако не се превърнат в част от стремежа на човечеството за оцеляване и просперитет чрез осигуряване на икономически ефективно, социално справедливо и екологически здравословно развитие в съответствие с решенията на Световната конференция по околната среда /Рио де Жанейро, 1992/. За целта всички държави трябва да се ползват от опита на развитите страни и да не се допуска износ на замърсяване чрез преместване на мръсни производства от развитите в по-слабо развити страни; това се отнася с особена сила за държавите от черноморския басейн и прилежащите към тях.

Убедени сме, че социален съвременният прогрес е невъзможен без отчитане въздействието на новите глобални фактори, свързани с екологическите, научно-техническите и социалните процеси, участниците в Конференцията се задължават:

- да настояват пред своите правителства да отчетат заключенията на учените относно опасностите от критичното замърсяване на Черно море;

- да наложат създаването на национални програми за опазване на черноморския басейн от замърсяване, както и да поставят въпроса за опазване на Черно море от замърсяване на всички международни форуми, имащи отношения и подготвящи програми за опазване на природната среда.

Бе констатирано, че действащите международни договори за опазване на Черно море не са достатъчни и ефективни, за да преустановят по-нататъшното замърсяване и тенденцията на влошаване на качеството на морската среда; налага се по тази причина да се извърши преглед и да се усъвършенствува правната база, както и да се изработят по-действени механизми за контрол и изпълнение на поетите от държавите задължения.

Предвид на гореизложеното, Конференцията "ЕКО-ЧЕРНО МОРЕ 96" прие следната

РЕЗОЛЮЦИЯ:

1. Да се създаде Черноморска екофедерация на страните от черноморския басейн от учени и обществени дейци, като неправителствена, постоянна и самостоятелно действаща структура към Световното движение ЕКОФОРУМ ЗА МИР, с цел: контрол на решенията на Конференцията, организация на изяви, свързани с проблемите на Черно море, и координация на съвместни действия на националните неправителствени организации и държавни институции от черноморските държави.

2. Препоръчва на правителствата от черноморския басейн да преразгледат правната база за опазване на Черно море от замърсяване и да приемат нови, съвременни и ефикасни мерки за контрол и приложение на поетите международни ангажименти; за строго санкциониране на замърсителите на водна среда от кораби и други плавателни съдове.

3. В работата по усъвършенствуване на правната база на сътрудничество между страни от дунавско-черноморския басейн да се привлекат заинтересованите международни организации с цел да се осигури методическа и финансова помощ за осъществяване на съгласуваните проекти.

4. Да се довърши работата по изработването на Единна международна програма за събиране и обмен на информация и за наблюдение състоянието на Черно море и прилежащите към него територии.

5. Секретариатът на ЕКОФОРУМ ЗА МИР да поеме координационни функции по обмена на информация между учените от страните от черноморския басейн с цел унифициране на мерките, за обмен на полезен опит и координиране на действията за постигане на преследваните цели.

6. Да се положат усилия за съчетаване на мероприятията на неправителствените организации, държавни и научни институции, на бизнеса и други от черноморския басейн с тези на Програмата на ООН за развитие, Европейският съюз и Черноморското икономическо сътрудничество за изпълнението на целесъобразни екологични проекти в черноморския басейн.

Бургас, юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 1 август 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.